Szembe köpöm magam, ha kell, De mástól ezt nem tűröm el!" (Cyrano)

Szembe köpöm magam, ha kell,

De mástól ezt nem tűröm el!"

(Cyrano)

A New York Times irásában trükknek nevezi a miniszterelnök szombati lemondását. Más lapok is szerte a világban kétségeiket fejezik ki, hogy valódi változás történne. Eltekintve attól a nemzeti katasztrófától, ha Bokros Lajos lenne a miniszterelnök, vagy kerülne döntési helyzetbe egy új kormányon belül.

  Szembe köpöm magam, ha kell, De mástól ezt nem tűröm el!" (Cyrano)

Szembe köpöm magam, ha kell,

De mástól ezt nem tűröm el!"

(Cyrano)

A New York Times irásában trükknek nevezi a miniszterelnök szombati lemondását. Más lapok is szerte a világban kétségeiket fejezik ki, hogy valódi változás történne. Eltekintve attól a nemzeti katasztrófától, ha Bokros Lajos lenne a miniszterelnök, vagy kerülne döntési helyzetbe egy új kormányon belül.

Mert nézzük a forgatókönyveket! Az alap axióma az, hogy a két kis párt, az SZDSZ és az MDF egyszerűen fél az előrehozott választásoktól, mert bizonyosan tudja, kiesnek a Parlamentből. Valószínűleg örökre, mert az istenadta nép honorálja az ellenük vétők cselekedeteit. Így ők BÁRMI ÁRON, de a szabad időelőtti választasok elkerülésére törekednek.(A Legyen Más a Politika (LMP) SZDSZ utódpártnak még idő kell, hogy elfogadtassa magát a neoliberális választókkal…) Ezért a FIDESZ parlamentet feloszlató indítványának, mint egyedüli járható útnak, nincsen meg a többsége. Obstrukcióval, pillanatnyi összekacsintásos érdekszövetséggel akár még a napirendre vételt is megakadályozhatják. Ha pedig napirendre veszik, akkor a helyzet kétesélyes.

Lehetnek az MSZP-ben olyan képviselők, akik úgy látják, jobb egy mostani választás és négy év múlva, miutána a kifosztott országot a FIDESZ helyrepofozta, eséllyel indulhatnak újra a hatalomért, míg ha kivárnak a ciklus végéig, akkor legalább két ciklus erejéig -esetleg örökre – a kispadra kerülnek. De ha az összetartás és a párt belső elhárítása jól működik, akkor nem kap többséget az oszlatás, hiszen oda nem elég a FIDESZ+KDMP+MDF szavazatainak összessége. Vagy az SZDSZ-nek vagy pedig jópár szocialista honatyának kellene az oszlás mellett szavaznia.

A következő forgatókönyv: Gyurcsány valamilyen csoda folytán talál alkalmas jelöltet. Ne feledjük a FIDESZ-re ebben nem számíthat. Ide az MDF, az SZDSZ valamit saját párttársainak a beleegyezése kell. Ebben ez esetben a szlovák helyzet áll elő. Azaz a kormányfő a bábfigurája lesz az MSZP elnöknek, tehát valódi kormány és rendszerváltás, bármennyire is szakértőinek nevezik a kormányt nem következik be. Ez folytatni fogja a törvényes kifosztás és sarc politikát. Ezt természetesen utcai zavargások stb fogják állandósulva kísérni, -a kormány részéről folyamatos szélsőjobbozás, fasisztázás stb mellett -hiszen társadalmi támogatottságuk ugyanúgy nulla, mint a jelenlegi kormányé.

A harmadik forgatókönyv: Mivel az egyeztetések kudarcba fulladtak – a kormányfő különösen a szerinte a szélsőjobb irányba kacsingató FIDESZ-t fogja oknak jelölni, nem lesz olyan kormány báb jelölt, akit az MSZP vezetése elfogad. És ekkor Gyurcsány Ferenc kiáll az ország elé és közli bánatos tekintettel: Én szívből, öszintén gondoltam, hogy egy új kormánnyal sikerül kivezetni az országot a bizalmi válságból. De ez az ország arra is méltatlan, hogy új kormánya legyen, így én vállalom annak történelmi felősségét, hogy a következő választásokig vezetem az országot. És megragadja a bársonyszéke karfáját, újabb deformokat, megszorításokat vezet be, tovább szponzorálja a közbiztonságot erősítő rendőrség helyett a  rohamcsótányokat, és igyekszik szájkosarat tenni az emberekre, mivel minden gyűlöletbeszéddé nyilváníttatik.(És az Alkotmánybíróság pedig csigalassúsággal lép. Elérve, hogy az embertelen rendeletek a lehető legnagyobb kárt okozzák. Talán nem szándékosan, hanem jogi pedantériából. Azt már fel sem tételezem, politikai számításból…)

A jelenlegi helyzet szerint Surányi Gyögry volt MNB elnők és Glatz Ferenc akadémikus az esélyesek a bábállamfői posztra.

Az eddigiek során nyilvánvalóvá vált – s a külföldi sajtó is egyre gyakrabban utal erre, – hogy Gyurcsány Ferencnek sikerült kivívnia Magyarországon a Minden Idők Leggyűlöltebb Kormányfője cimet, ami igencsak nagy, történelmi tett, mert erre a címre  eddig csak  Rákosi Mátyás volt a jogosult. Még Kádár Jánost sem utálták annyira. (Megjegyzendő, a minden idők leggyűlöletesebb politikusa címért már jóval nagyobb a mezőny versenyzik: itt Bokros Lajos és az egészségügyminiszterek vezetenek, de listavezető jó eséllyel a jelenlegi igazságügyminiszter, pénzügyminiszter, a budapesti rendőrfőkapitány, az Új Rend kormánybiztosa és sokan mások….)

Ennek a következménye katasztrofális az ország gazdaságára és lakóira nézve: Megfogadja aki teheti Gyurcsány Ferenc tanácsát és minél messzebb kerül – adó- és vagyonügyi szempontból – az országtól. Aki tud szlovákul, az Szlovákiába, aki tud  románul az Romániaba, mások meg Ausztriába költöznek. Itthon meg csökken a gyermekvállalási kedv, a kádárista Kurvát vagy katonát? Egyiket sem szlogent egy másik váltja fel: Hajléktalant, vagy munkanélkülit?! Egyiket sem.

És az EU hagyja mindezt. Mert úgy jo a nagyoknak, nem kell Magyarországgal, mint potenciális versenytárssal a válságban számolni. Hiszen Gyurcsány deklarálta: Magyarországon szerinte csak a sarcok és megszorítások útja járható, nem pedig a mindenhol használt ipar és kereslet élénkítésé. Igaz a kádárista vicc: Ha tönkre akarsz tenni valakit exportálj oda egy repülőnyi magyar reform-közgazdászt testvéri baráti segítségként!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük