Tizenkettedik alkalommal adták át az Informatikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) által alapított díjat, amellyel minden évben az infokommunikációs szektor kiemelkedő teljesítményt nyújtó vállalatvezetőit és fiatal tehetségeit ismerik el. A Gyurós Tibor nevét viselő díj Bíráló Bizottsága idén is a szakma legtöbb szavazatot kapott jelöltjei közül választotta ki a két díjazottat.

 

Tizenkettedik alkalommal adták át az Informatikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) által alapított díjat, amellyel minden évben az infokommunikációs szektor kiemelkedő teljesítményt nyújtó vállalatvezetőit és fiatal tehetségeit ismerik el. A Gyurós Tibor nevét viselő díj Bíráló Bizottsága idén is a szakma legtöbb szavazatot kapott jelöltjei közül választotta ki a két díjazottat.

2009-ben az Év Informatikai Cégvezetője Dr. Kornai Gábor, az AAM Vezetési Informatikai Tanácsadó Zrt. elnöke, az Év Fiatal Informatikai Vállalkozója pedig Kiss Sándor, a Sense/Net Kft. ügyvezető igazgatója lett. A díjakat Keresztesi János, az IVSZ elnöke, Baja Ferenc kormányzati informatikáért felelős kormánybiztos és Straub Elek, a bírálóbizottság elnöke, a Graphisoft Zrt. igazgatósági tagja adta át.

A neves gazdasági és informatikai szakemberekből, valamint napi- és hetilapok főszerkesztőiből álló zsűri az IKT szektor szakembereinek jelölései alapján választotta ki a pályázatot benyújtó szakemberek közül „Az Év Informatikai Cégvezetőjét" és „Az Év Fiatal Informatikai Vállalkozóját".

Az Év Informatikai Cégvezetője elismerést idén Dr. Kornai Gábor, az AAM Vezetési Informatika Tanácsadó Zrt. elnöke kapta, aki egyik alapítóként 1994 óta irányítja az AAM cégcsoportot. Az alapítástól eltelt 15 évben az AAM tízfős cégből egy közel 4,5 milliárd forintos éves árbevételt elérő, 220 főt foglalkoztató vállalkozássá fejlődött. A cégcsoport ma már 11 országban van jelen munkáival, 3 országban saját irodával, éves árbevételük 25%-át külföldi projektekből érik el.

Kornai Gábornak a cég fejlődésében kiemelkedő szerepe van: cégvezetőként elsődleges feladata a cégcsoport stratégiájának meghatározása. Különösen büszke arra, hogy 2006-2008-as stratégiai tervüket maradéktalanul sikerült végrehajtani. Szigorúan vett cégvezetői feladatain túl a vezetői társadalom tagjai számára mentorként és coachként is segítséget nyújt .

Az Év Fiatal Informatikai Vállalkozója címet Kiss Sándor, a Sense/Net Kft. ügyvezető igazgatója nyerte el.  A fiatal szakember ötödmagával 1995-ben alapította az online, webes fejlesztésekre szakosodott céget.  A jelenleg 45 fős, 400 milliós éves árbevételű, vállalati tartalommenedzsment rendszereket fejlesztő cég a nyílt forráskódú közösségek erejére épít. Terméke – az egyetlen nyílt forráskódú .NET-es vállalati tartalommenedzsment rendszer – jelenleg a 6.0 verziónál tart. A dinamikusan fejlődő cég üzleti eredményeinek és dinamikus növekedésének elismeréseként 2000 óta négy alkalommal szerepelt a Deloitte „Technology Fast 50 Program in Central Europe" listáján.

2008 szeptembere a cég életében jelentős mérföldkő volt: felvásárolták a .NET platformon működő konkurenciájukat, az IVY Kft.-t. A sikeres akvizíció következtében a cég piaci pozíciói tovább erősödtek.

A Bíráló Bizottság tagjai – 2009

 • Bíró István ügyvezető igazgató, IDG-Computerworld
 • Bódi Gábor szakállamtitkár, Miniszterelnöki Hivatal
 • Demcsák Mária cégvezető, Piac és Profit
 • Dömölki Bálint szakértő, NHIT
 • Dr. Detrekői Ákos elnök, NHIT
 • Dr. Kroó Norbert alelnök, MTA
 • Dr. Szabadkai Andrea, Gyurós Tibor özvegye
 • Dr. Vass Ilona általános elnökhelyettes, NKTH
 • Hirschler Richárd főszerkesztő, HVG Online
 • Krecz Tibor főszerkesztő, Figyelő
 • Sági Gyöngyi szerkesztő, Világgazdaság
 • Straub Elek igazgatósági tag, Graphisoft R&D Zrt.
 • Süveges-Szabó László üzletfejlesztési igazgató, ITDH
 • Szabó Gábor elnök, Magyar Innovációs Szövetség
 • Sziebig Andrea főszerkesztő, IT Business
 • Takács Tibor elnök, VISZ

A Gyurós Tibor Díjat az IVSZ 1997-ben alapította, tragikus repülőgép-balesetben elhunyt akkori elnöke, Gyurós Tibor emlékének szentelve.  „Az Év Informatikai Vezetője" és „Az Év Fiatal Informatikai Vállalkozója" pályázat mára az iparág szép hagyományává vált: a díjban minden évben olyan kiemelkedő szakemberek részesültek, akik kimagasló eredményességgel vezetik saját vállalatukat és tevékenységükkel jelentős mértékben hozzájárulnak a hazai informatika fejlődéséhez. A díjazottak közül számos informatikai szakember ma már nem csak hazánk, hanem a régió IKT iparágának aktív formálója és meghatározó alakja.

A díi névadója Gyurós Tibor 1963-ban született Győrött, tanulmányait a Budapesti Műszaki Egyetem Villamosmérnöki Karának Híradástechnikai Szakán fejezte be summa cum laude minősítéssel 1986-ban. 1987-től tíz éven át a Rolitronnál dolgozott, előbb mint szoftverfejlesztő, illetve divízió-vezető, majd mint igazgatósági tag, 1992-től pedig mint vezérigazgató. A Synergon a Rolitron Informatikai Rt. és az Optotrans Kommunikációs Rt. egyesüléséből jön létre 1997-be, melynek Gyurós Tibor lett az elnök-vezérigazgatója.

Ezek alatt az évek alatt Gyurós Tibor az informatikai szakma kiemelkedő személyiségévé vált. Az ő nevéhez fűződött az első informatikai akvizíció létrehozása, az első magyar IT-cég tőzsdére vitele, illetve az Informatikai Vállalkozások Szövetsége mai kereteinek és missziójának kialakítása. Az Informatikai Vállalkozások Szövetségében, valamint az Informatikai Érdekegyeztető Fórumban betöltött elnöki posztján mindig a teljes magyar informatikai ipar érdekeit képviselte.

A Gyurós Tibor Díj eddigi díjazottjai:

2008:

Bozsó Julianna – a VirusBuster Kft. ügyvezetője

Fazakas András – a Nav N Go Kft. operatív igazgatója

2007:

Kmetty József – a KÜRT Zrt. vezérigazgatója

Csiszér Béla – a Sicontact Kft. ügyvezető igazgatója

2006:

Lakatos István – a Műszertechnika Zrt. vezérigazgatója

Szőke Márton – az Indextools Kft. ügyvezető igazgatója

2005:

Vaspál Vilmos – a Freesoft Rt. elnöke

Vinnai Balázs – az IND Kft. ügyvezető igazgatója

2003:

Illés Antal – a HUMANsoft Kft. ügyvezető igazgatója

Szigetvári József – az IDG Hungary Kft. Lapigazgatója

2002:

Vityi Péter – a Microsoft Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója

Dr. Czinege László – a Hewlett-Packard Magyarország Kft. divízió igazgatója

2001:

Dr. Prószéky Gábor – a MorphoLogic Kft. ügyvezető igazgatója

Scharek Viktor – a Compaq Computer Magyarország Kft. kereskedelmi igazgatója  2000:

Keresztesi János – a Sun Microsystems Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója Nemes Dániel – a Telnet Magyarország Rt. elnök-vezérigazgatója

Kenyeres Judit – az ICL Hungary Kft projektvezetője kapta az "Év Informatikai Projekt Vezetője – 2000" díjat.

1999:

Dr. Beck György – a Compaq Computer Magyarország Kft. vezérigazgatója

Az Év Informatikai Menedzsere Díjjal egyenértékű különdíjban részesült Kóka János, az ELENDER Rt. vezérigazgatója és Dr. Vinkovits László, a debis IT Services UNISOFTWARE Rendszerház Kft. ügyvezető igazgatója.

1998:

Dr. Reszler Ákos – a Recognita Rt. vezérigazgatója

Dr. Kürti Sándor – a Kürt Kft. vezérigazgatója

 1997:

Dr. Beck György – a DIGITAL Equipment Kft. vezetője

Dr. Kürti Sándor és Kürti János testvérpár – a Kürt Kft. vezetői

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük