2009. június 10-én mutatkozott be a médiának a szoftverek újra-értékesítésével foglalkozó Preo Hungary Kft. Budapesten.  Magyarországon  ma mintegy  600-700 ezer olyan feleslegessé vált szoftver található vállalatoknál,  amely más cégeknél és intézményeknél még hasznosítható lenne.  A szóbanforgó szoftverekhez tartozó licencek komoly értéket képviselnek és legálisan akár tovább is adhatók.

 

2009. június 10-én mutatkozott be a médiának a szoftverek újra-értékesítésével foglalkozó Preo Hungary Kft. Budapesten.  Magyarországon  ma mintegy  600-700 ezer olyan feleslegessé vált szoftver található vállalatoknál,  amely más cégeknél és intézményeknél még hasznosítható lenne.  A szóbanforgó szoftverekhez tartozó licencek komoly értéket képviselnek és legálisan akár tovább is adhatók.

Az első leányvállalatát Budapesten most megnyitó német  Preo  cégcsoport megjelenésével új szolgáltatás született:  a szoftver remarketing , az újra-értékesítés, melynek során a Preo-n keresztül bárki értékesítheti drága, de  technológia- vagy verzióváltás, átszervezés, vagy  létszámleépítés miatt feleslegessé vált szoftverét, illetve beszerezhet kedvező áron friss vagy korábbi verziójú licenceket.

A Preo stratégiai partneri szerződést kötött az  ergoTrade-del,  Európa egyik vezető „IT életciklus-menedzsment"-el foglalkozó vállalatával, amely gazdaságos és környezet-kímélő megoldásokat kínál a hardverek újrahasznosítására, a kép így válik teljessé;  szoftver és hardver  egyként új gazdánál működtethető tovább.

A két cég tevékenységéről  Arató E. Árpád, a Preo Hungary Kft. ügyvezető igazgatója és Palugyay-Masát Miklós,az  ergoTrade Hungary Kft.  ügyvezető igazgatója adott tájékoztatást.

Arató E. Árpád  elmondta,  cégek számára végzett ügyvitelszervezési munka során derült ki, hogy a költséglistákon mindig az IT költségek jelentkeztek a legnagyobb tételként, tehát takarékossági megoldások keresésénél is itt kell kutakodni.  Német tapasztalatok mutatták ki a szoftver-újraértékesítés idevágó előnyeit, így kezdtek ezzel foglalkozni Magyarországon is.  A vállalatoknál esetenként 30-40%-os alul- ill. felül diszponált a szoftverbeszerzés, a kiegyenlítés érdekében ajánlatos sztandardizálni, egyetlen fő megoldást alkalmazni, ily módon 30-60%-os költségmegtakarítást érhetünk el.  Jelenleg, a bevezetés stádiumában maguk keresik meg a cégeket felesleges  szoftverek megvétele tárgyában, Németországban már olyan sikeres ez a piac, hogy az anyacégnél szinte üresek a polcok…  Minden számukra felkínált szoftver esetén a németországi szakértők aprólékos jogi munkával állapítják meg a szoftver jogi állását, ha bármi kétség merül fel a jogtisztasággal kapcsolatban, akkor elállnak az üzlettől.

A hat éve működő vállalat kb.  1 millió licencet kezelt.

Mit jelent a szoftver remarketing?

A használt autók kezelésében megszokott modell analógiájára alakították ki a használaton kívüli szoftverek értékesítését.   A jogi körülmények és az esetleges akadályok tüzetes felmérése után indult az üzlet a németországi anyacégénél Hamburgban. 

A használt-szoftver kereskedelem Európában már 10 éve létezik, jelenleg az egyik legdinamikusabban növekvő szoftveripari ágazat.  A Preo anyavállalata tavaly több mint 100 ezer szoftverlicencet forgalmazott,  júniustól pedig a hazai cégeknek is lehetőségük nyílik rá, hogy bevételt hozó módon szabaduljanak meg feleslegessé váló szoftvereiktől,  program-beszerzéseiket legálisan intézhessék.   Magyarországra is kiterjeszti tevékenységét a német piac meghatározó szereplője, a Preo cégcsoport.  A használt, jogtiszta szoftver kereskedelemre specializálódott társaság első leányvállalatát Budapesten alapította, Preo Hungary Kft. néven.

A magyar cég 2009-ben legalább 20 ezer darab licenc (szerver- és kliensoldali, deszktop alkalmazások, oprációs rendszerek) beszerzését,  ill. értékesítését tervezi.  A cég által legkeresettebb licencek az Adobe, a Citrix, a Microsoft, a Novell és a SAP  termékei.  

Az induló évben a Preo elsődleges célcsoportjába a közepes és a nagy cégek tartoznak;  a kisvállalkozások és a magánfelhasználók számára 2010-től tervezi a szolgáltatást elindítani.

Mely cégek lehetnek érdekeltek a szoftver-újraértékesítésben?

-amelyek technológiai, vagy verzióváltás előtt állnak;

-a szükségesnél korábban több licencet vásárolók,  

-a gazdasági válság miatt létszámleépítéssel küzdők, 

-ahol a munkahelyek megszűnésével több száz licenc vált feleslegessé;

-a csődbe ment cégek,

-az új alkalmazásokat bevezetők,

-az informatikai rendszerüket virtualizálók,

-az ún. hosztolt szolgáltatást igénybe vevők,

-a hardver-cserélők vagy selejtezők.

Miért éri meg az értékesítés a használt szoftver továbbadójának?

Visszakapja a használaton kívüli licencekben lekötött tőkét, a felesleges licencek eladásával likviditáshoz jut.

-Növelheti az IT büdzsét.

-Egyedi és mennyiségi licenceket is el tud adni.

Miért éri meg a használt szoftver vevőjének?

-30-50%-os árelőnnyel juthat a szükséges szoftverekhez (egy korábbi verzió akár féláron is beszerezhető).

-Költséget takaríthat meg.

-Beszerezheti az aktuális és a régi, újonnan már nem kapható szoftververziókat is.

A Preo cégcsoport független a gyártóktól, ezért tanácsai elfogulatlanok, az ügyfél érdekeit tartja szem előtt a licencek kiválasztásánál,  a túlköltések kiküszöbölésénél, és a szoftverállomány optimalizálásánál.

A cég folyamatai garantálják az átláthatóságot, az ún.  transzparens joglánc  elvének érvényesülésével:   

az eladó fél bármikor be tudja mutatni a korábban megvásárolt licenc „történetét", az új tulajdonos pedig átlátható és hiteles módon tudja igazolni (előző tulajdonos, licencszám, licencfajták, pontos termékspecifikációk), hogy miként jutott el hozzá a licenc, az eredeti forgalmazótól az előző tulajdonos(ok)on át.

A szoftver remarketingen kívül stratégiai partnerek bevonásával kínál;

szoftver-tanácsadást, optimális licencportfólió-kialakítást,

szofverauditot, szoftverlicenc leltár készítését és oktatást.

Arató E. Árpád, a Preo Hungary Kft. ügyvezető igazgatója szerint,  aktuálisan futó magyarországi projektjük esetében  teljes vállalatot lefedő (szerver és desktop) szoftverlicenc-beszerzésnél  35%-os összesített árelőnyt biztosítanak  ügyfelüknek.  A kínált megoldás, a recesszió közepén igazán aktuális a magyar piacon.

A hardver újraértékesítésről  Palugyay-Masát Miklós,  az  ergoTrade Hungary Kft. ügyvezetője elmondta;

A vállalatoknál a hardver-eszközök cseréje gyakoribb, mint a szoftvereké,  hiszen utóbbiak életciklusa egyre rövidebb,  általában 3-4 évre szorítkozik.   Az elavult eszközöket korábban nehéz volt értékesíteni, mert sokszor önmagában az elszállíttatás is gondot okozott, vagy magas költségekkel lehetett „bezúzatni" a már nem működő gépeket.

A berendezések legtöbbször csak a könyvelés szempontjából érettek meg a selejtezésre, többségük még hasznosítható,  egyben vagy alkotórészeikre bontva.

A használt informatikai eszközök újrahasznosításában, valamint a régi hardverekből a lehető legnagyobb tőke-visszanyerésben a németországi hátterű, az aktív környezetvédelmet zászlajára tűző ergoTrade számít úttörőnek Magyarországon.  Az  ergoTrade,  a  Preo stratégiai partnereként működve,  megvásárolja a gépeket, vagy átvállalja azok viszonteladását, s minden ezzel járó szükséges szolgáltatást,  a szállítást,  auditálást, az adatok törlését és eltávolítását, az adományozást, s a dolgozói értékesítést is.

Jelentős IT  költségmegtakarítást érhet el egy vállalkozás, ha a géppark cseréje a teljes birtoklási költség (TCO) jegyében zajlik és igénybe veszik az  ergoTrade  integrált szolgáltatásait (rollout, rollback, beüzemelés, leszerelés, stb.),  az erre szakosodott  ergoTrade  hatékonyabban és olcsóbban tudja elvégezni ezeket a szolgáltatásokat, mint a vállalatok saját maguk.  A visszavásárlási szolgáltatást ezév januárjától indította idehaza az  ergoTrade.

Minden régi gépet alapos működési tesztnek vetik alá a cég Felújító Központjában, a hardvert érthető és áttekinthető formában besorolják valamely minőségi kategóriába. A gazdaságos megoldás alkalmazhatóságától függően, a hibás alkatrészeket megjavítják, kicserélik vagy szakszerűen eltávolítják.  Az ügyfél minderről gépenként átfogó dokumentációt kap szériaszám alapján.

Előfordul persze, hogy a hardver már nem használható, javíthatatlan, ilyenkor az erre szakosodott hulladékmegsemmisítő, ill. újrahasznosító üzemekbe kerül.  Az új gépek kiszállítását és a régi gépek visszaszállítását egy műveletben, gazdaságos megoldásban intézi.  Adattörlést DOD vagy Gutmann eljárással vállalnak, törlési tanúsítványokkal, igény esetén mechanikus megsemmisítéssel.

Az anyacég  Preo Software AG  2005-ben alakult; használt szoftver kereskedelemmel a tulajdonosok 1999 óta foglalkoznak.  A Preo Hungary Kft.  a Preo Software AG budapesti leányvállalataként  2009-ben jött létre, mint Magyarország első szoftver-remarketing vállalkozása.  A kitűzött cél:   meghonosítani a hazai informatikai piacon az ún.  second-hand szoftverekkel való gazdálkodás gondolatát és gyakorlatát.  

A cég nem csupán a használaton kívüli szoftverlicencek felvásárlását, illetve a hiányzó mennyiségnek az új szoftverhez képest lényegesen alacsonyabb áron történő értékesítését végzi.  Objektív tanácsot is nyújt az ügyfeleknek a gazdaságos licencportfolió kialakításához,  hiszen a hazai cégek nagy része (másodlagos szoftverpiac hiányában) eddig nem is gondolkodhatott használt licenc eladásában, beszerzésében.

A budapesti iroda 2009-es árbevételi terve 70-80 millió forint.

A cégcsoport nemzetközi terjeszkedésének Budapestet követő állomásai  2010-től:  Románia, Szlovákia, Szerbia és Horvátország.

A 2000-ben alapított  ergoTrade AG  Európa egyik vezető  "IT lifecycle and remarketing"  szolgáltató cége, amely 2008-ban  20 millió eurós árbevételt produkált és  250 ezer drb  IT terméket újított fel.  (Minden IT termékre kiterjed vállalkozásuk.)  A visszavásárolt termékmennyiség akár egyetlen darabra is szorítkozhat, felső határ nincs!

Telephelye van a München melletti Schwaig-ban és Wilhelmshavenben.   7.500 négyzetméternyi raktárkapacitással, 60 munkavállalóval működik,  a cég 2008-as árbevétele 20 millió euró volt, mely 250 ezer drb felújított termékből származott. 

A magyar leányvállalat, az ergoTrade Hungary Kft.  2005-ben alakult, budapesti székhellyel és telephellyel.  Magyarországon az ergoTrade úttörőnek számít a munkahelyi  IT-berendezések újraértékesítésben és a hozzá kapcsolódó szolgáltatások terén.

Az  ergoTrade, építve sokéves tapasztalatára, személyre szabott tervet készít ügyfeleinek.  Szolgáltatásuk minőségét a szakképzett munkatársak, s az együttműködő partnerek európai hálózata garantálja.

A német know-how adaptálását követően indult be a hazai kis- és nagykereskedelmi tevékenység.

2009-től a  kft.  főként a magyarországi bankok, biztosítók, lízingcégek, nagyvállalatok számára kínálja szolgáltatásait. A budapesti iroda jelenleg 15 fővel működik,  2008-as árbevétele 350 millió forint, adózott eredménye pedig 10,5 millió forint volt.

http://www.preohungary.hu/   

http://www.ergotrade.ag/  

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük