2024.április.19. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Helyek, ahol a történelmet írták – avagy hova járt az elit tárgyalni?

3 perc olvasás
A legnagyobb döntések és a legjobb megállapodások jellemzően nem a tárgyalóasztalnál születnek.
forum archaeological ruins pompeii herculaneum 181624 41823

Aki valaha is forgott az üzleti vagy a politikai életben az pontosan tudja, hogy a legnagyobb döntések és a legjobb megállapodások soha nem a tárgyalóasztalnál születnek. Az valójában csupán egy formális utóhatása a már megtörtént tényleges tárgyalásoknak. A megbeszélések ugyanis többek között éttermekben, kávézókban, fórumokon, fürdőkben és kaszinókban zajlottak. Olyan helyeken, ahol mindegyik fél ellazult állapotban tudta kifejteni a saját álláspontját, miközben a közvetlenebb közeg a felek között lévő kapcsolatot is erősíti.

 

A kedvenc helyek az ókorban

Az őskori civilizációkat idéző népcsoportok például a törzs központi sátrában vagy az általuk kiválasztott szent helyen beszélték meg a legfontosabb dolgokat. Míg az ókorban a görögöknél az agora, valamint a rómaiaknál a fórum volt többek közt az erre hagyományosan használt helyszín. Mindkét esetben olyan kereskedelmi és politikai központot értünk, amely nagyjából a mai városok centrumának felelhetne meg. Itt zajlottak a legnagyobb adásvételek, továbbá értekezett az elit testes borok és finom ételek kíséretében. A központ volt az, amely összekötötte a nemzetek kereskedőit és társadalmi szereplőit, ezért itt terjedtek a leggyorsabban a hírek is. Nem volt véletlen hát, hogy politikusok és más befolyásos személyek találkozóhelyül szolgált. Hasonló népszerűségnek örvendtek mindkét oldalról a különféle közösségi fürdők is. Ez manapság Japánban még mindig élő tradíciónak számít. A fürdők relaxáló gőzében ugyanis sokkal könnyedebben tudták átbeszélni az egyébként gyakran történelmet átformáló terveket.

 

Lovagi tornák, színházak és lóversenyek

Az idők folyamán a befolyásos emberek és gazdag kereskedők tárgyalóhelyei nem sokat változtak, hiszen azok mindig a szórakozás, a lazítás köré épültek. Ebben a közegben a szegény réteg nem igazán képviseltette magát. Leginkább jómódúak jártak el az ilyen kaliberű különféle helyekre kikapcsolódni. Nem volt ez másképp a középkorban és a korai újkorban sem, ahol lovagi tornákon, lóversenyeken és különféle neves rendezvényeken vitatták meg eleink a világ nagy dolgait – és persze azokat alakító döntéseket hoztak.

 

Kaszinók és kávéházak vonzásában

A különféle neves és befolyásos réteg tagjai igencsak kedvelték már az ókortól kezdve azokat a helyeket, ahol az élvezeteknek is hódolhattak. Ugyanez a helyzet a kávéházakkal, na meg a különféle kaszinókkal is. A valódi pénzes játékok élvezete mindig összehozta a befolyásos rétegeket. Ez nem csak arra volt jó, hogy könnyedebbé tegye a kapcsolatok kiépítését, hanem segített megfigyelni a másik fél viselkedését is. Sokszor eldőltek már akár világrengető események végkimenetelei is a kártyaasztalnál, és ez ma sincs másképp. A kaszinókat a mai napig előszeretettel látogatják sokan kapcsolatépítés céljából. Talán a rulettezés közben a szerencse nem csak a krupié osztotta zsetonok formájában mosolyog rá egyesekre – sosem tudhatjuk újonnan becsatlakozott játékostársunk keze meddig ér a játéktermen kívüli világban, sokat nyerhetünk tehát az ilyen közegben kötött új ismeretségeken.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.