2022.augusztus.08. hétfő.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Helytakarékos családi sziget Újbuda szívében

9 perc olvasás

helytak.jpgA XI. kerület, azaz Újbuda a főváros egyik legnépszerűbb kerülete. Kitűnő adottságai miatt – közel van a belváros, igazi tömegközlekedési csomópont – nem véletlenül kedvelik a lakásvásárlók, az ingatlan fejlesztők. Sőt, a levegőminőség szempontjából is a tisztább levegőjű kerületek közé tartozik.

 

A több mint 120 éves Kelenvölgy a kerület szerves része, ma is őrzi szőlővidék jellegét. A kisvárosias hangulat ellenére az intenzívebb beépítés a jellemző, a házak kisebb kerttel rendelkeznek. Bukovinszki Enikő végzős egyetemista a kelenvölgyi Gyoma utcába tervezett egy „helytakarékos”, de ugyanakkor többgeneráció együttélésére is alkalmas szigetet a környezettudatos építészet jegyében. A hagyományos és innovatív technológiákat is ötvöző terv a Stílus és Otthon „Jövő Otthonai” pályázatán mutatkozott be.

 

„Az egyetemen, egy belső levelezőlistán olvastam a pályázati kiírásról, izgalmasnak találtam, így úgy döntöttem, megpróbálom. Több kerület adottságait is felmértük, de Kelenvölgyben találtunk rá a megfelelő telekre. Ennek nagyon örülök, mert én is Újbudán lakom, és nagyon szeretem ezt a környéket. Az volt a terv alap-koncepciója, hogy egy követendő példát mutassunk a helytakarékos és környezettudatos építészet szempontjából. Az emberek zöld környezetben élhetnek, de közel maradnak a város vérkeringéséhez. Egy ilyen átgondolt, helytakarékos megoldás ugyanakkor építő jelleggel hat a társadalomra a közös területek, parkok használata tekintetében.” – mesélte Enikő a munka kezdetét. A fiatal tervező az építészként dolgozó barátjával, Kovács Mátéval közösen alkotott, a látványtervektől a termék-választásig együtt beszéltek meg minden részletet.

 

Bővülő családi modell – helytakarékosan, kényelmesen

A választott telek északnyugat-délkeleti tájolású, ez alapján készült a végleges alaprajz. A tervezők kiemelt figyelmet fordítottak a ház és a kert kapcsolatára. Az épület délnyugati oldalánál egy fedetlen teraszt helyeztek el. Mivel a környéken nem volt meghatározó építészeti forma, így a ház két egyszerű tömegből tevődött össze, melyeknek formáját és méreteit a bennük elhelyezett funkciók adták. Az egyszerű nyeregtetős tömegben helyezkednek el a privát és kiszolgáló funkciók, mint például: hálószobák, fürdőszobák, tárolók. A modern lapostetős tömeg a közösségi tereket foglalja magában. A két tömeg összemetsződésével izgalmas terek és térkapcsolatok jöttek létre. A nappaliban lévő tolóajtók kinyitásával egy átmeneti tér jött létre. A belső visszaadja ugyanazt az egyszerű és elegáns formát, amit a ház tömege mutat.

 

„A kis létszámú, de bővülő családmodellt választottuk. A tervezett épületben a földszinten egy, az emeleten három hálószoba kapott helyet, lehetővé téve akár három generáció együttélését. Hogy mire gondolok? A nagyszülők például a földszinten, a szülők és a gyerekek az emeleten, vagy egy három gyermekes család esetén akár a szülők lakhatnak a földszinten, az emeletet pedig a gyerekek sajátíthatják ki. Végig arra törekedtünk, hogy az épületben ne legyenek felesleges, kihasználatlan terek, így igyekeztünk a leg-helytakarékosabban elrendezni a szobákat és funkciókat anélkül, hogy ez a korszerű minőség és a kényelem rovására ment volna.” – összegezte Enikő a ház felépítését.

 

Innovatív technológiák a fedélzeten!

Tekintettel ez erősödő éghajlatváltozásra, Enikő és Máté a jövőbe mutató épületszerkezeti rendszereket alkalmazott. A tetőszerkezet vasbetonból készült, így elkerülhető a nyári túlmelegedés. A termikus burok zárt az épület körül, ezen belül pedig megfelelő hőtároló tömeget biztosítottak, így nyáron a hűtésigény minimális. A padlószerkezetben 10 cm vastag a hőszigetelés. Ez fontos szempont volt a garázskapu és a bejárati ajtó választásánál is. A Hörmann kínálatában találták meg a megfelelő termékeket: hőszigetelt szekcionált garázskapu illetve elegáns megjelenésű, és betörésvédelmet garantáló acél bejárati ajtó.

 

A ház működésének kulcsfontosságú eleme az okos automatizáló rendszer, amelyik több épületszerkezeti elem működését is biztosítja, és segítségével akár 30%-os energia megtakarítás érhető el. Az épület fűtését és hűtését egy hőszivattyú oldja meg, a napelemek pedig rásegítenek a ház elektromos hálózatának folyamatos működésére.

 

Enikő hamarosan végez az egyetemen, a diploma-terv témájáról még nem döntött. Talán egy idősek számára épülő közösségi ház lesz. Ami biztos, tapasztalatszerzés céljából egy időre Németországba költözik, ahol barátja már várja.

 

Bukovinszki Enikő pályázati anyaga.

JÖVŐ OTTHONAI – ÉPÍTÉSZETI ÖTLETPÁLYÁZAT

 

A HELYSZÍN

A választott telek Budapest XI. kerületében, Kelenvölgyben található, a Gyoma utcában.  Elhelyezkedését tekintve előnyös mind az idősebb, mind a fiatalabb generációk számára. Csendes, kertvárosias jellegű, mégis könnyen és gyorsan elérhető a belváros akár tömegközlekedéssel is. A környéken szabadon álló beépítés a jellemző, így mi is ezt vettük figyelembe a tervezés során. Mivel ez a terület még szerves része a fővárosnak, így a kisvárosias hangulat ellenére intenzívebb beépítés a jellemző, azaz a házak kisebb kerttel rendelkeznek. Véleményünk szerint ez egy követendő példa a „helytakarékos” és környezettudatos építészet szempontjából, ugyanis így a terület a lehető legjobban ki van használva. Az emberek zöld környezetben élhetnek, mindamellett közel maradnak a város vérkeringéséhez. Továbbá építő jelleggel hat a társadalomra a közös területek, parkok használata szempontjából.

 

A VÁLASZTOTT CSALÁDMODELL

A kis létszámú, bővülő családmodellt választottuk. A tervezett épületben a földszinten egy, az emeleten három hálószoba kapott helyet, lehetővé téve akár három generáció együttélését. (például a nagyszülők a földszinten, szülők és gyerekek az emeleten vagy három gyermekes család esetén a szülők lakhatnak a földszinten, az emeletet pedig kisajátíthatják a gyerekek)

 

A HÁZ

A telek északnyugat-délkeleti tájolású, ez alapján szerveződött a végleges alaprajz. Különös figyelmet fordítottunk a ház és a kert kapcsolatára. Az épület délnyugati oldalánál egy fedetlen teraszt helyeztünk el. Mivel a környéken nem volt meghatározó építészeti forma, a ház két egyszerű tömegből tevődött össze, melyeknek formáját és méreteit a bennük elhelyezett funkciók adták. Az egyszerű nyeregtetős tömegben helyezkednek el a privát és kiszolgáló funkciók  (hálószobák, fürdőszobák, tárolók), míg a modern lapostetős tömeg a közösségi tereket foglalja magában. A két tömeg összemetsződésével izgalmas terek és térkapcsolatok jöttek létre. A nappaliban lévő tolóajtók kinyitásával egy átmeneti teret kapunk. Az belső visszaadja ugyanazt az egyszerű és elegáns formát, amit a ház tömege mutat. Fontos szempont volt, hogy az épületben ne legyenek felesleges, kihasználatlan terek, így igyekeztünk a leg-helytakarékosabban elrendezni a szobákat és funkciókat anélkül, hogy ez a korszerű minőség és kényelem rovására ment volna.

 

RÉSZLETEK

Az erősödő éghajlatváltozásra tekintettel a jövőbe mutató épületszerkezeti rendszereket alkalmaztunk. A tartószerkezet emiatt 30 cm vastag (LeierPLAN) égetett kerámia falazóblokkból készül, melyet 20 cm (Mapei Mapetherm) hőszigeteléssel borítunk. A tetőszerkezet vasbetonból készül, így elkerülhetjük a nyári túlmelegedést. A termikus burok zárt az épület körül, ezen belül pedig megfelelő hőtároló tömeget biztosítunk, így minimalizálva nyáron a hűtésigényt. A padlószerkezetben 10 cm vastag hőszigetelést alkalmazunk. A födémek monolit vasbeton szerkezetből készülnek, a válaszfalak pedig Habito (Rigipsz) típusúak a rendkívül jó akusztikai tulajdonságai miatt.

A hőburok szerves részei a nyílászárók is. Itt az Internorm fa-alumínium anyagú kapcsolt szárnyas ablakait használtuk, amelyhez beépített árnyékoló is tartozik. A hőszigetelt szekcionált garázskapu és a bejárati ajtó az elegáns és időtálló, Hörmann típusú. A tetősíkban elhelyezett ablakok extra hőszigetelő billenő típusúak (Fakro FTT U8 Thermo) melyek motorikusan nyithatók, árnyékolhatók, akár programozhatók. Az épület magastetős részén antracit színű Bramac Tectura Protector tetőcserepet választottunk, melyek síkjában (a dél-délkeleti irányban) Bramac Indach Premium Napelemek kerülnek elhelyezésre. Ezek az innovatív elemek nem keltenek feltűnést, a tetőcserepek helyére épülnek be, ezáltal egy harmonikus fedésképet kapunk. A különleges szellőző nyílások biztosítják a megfelelő hátsó szellőzést, így a túlzott felmelegedést és az abból adódó teljesítményveszteséget meggátolva. Az innovatív technológiákat nem elég csak egymás mellé sorolva beépíteni, fontos ezek összhangban történő használata a fenntarthatóság érdekében. Emiatt a ház működésének kulcsfontosságú eleme az automatizáló rendszer (Inels smart home solutions), mely az alábbi épületszerkezetek működéséért felelős:

– programozható árnyékoló szerkezetek irányítása

– nyílászárók, tetősíkablakok nyitása

– világítás, fényerő szabályozás

– kapu és garázsajtó vezérlés

– fűtési rendszer (hőszivattyú) szabályozása

– berendezések, elektromos eszközök távoli vezérlése

Az okos otthon segítségével akár 30 %-os energiamegtakarítást érhetünk el.

Az épület fűtését és hűtését egy hőszivattyúval szeretnénk biztosítani, a napelemek pedig rásegítenek a ház elektromos hálózatára. A hűtési igény csökkentésének érdekében alakult ki az épületszerkezet, továbbá a földszinti ablakok és tetősíkablakok programozott együttes nyitásával olyan gravitációs légáramot hozhatunk létre, mely gyorsan kiszellőzteti, átöblíti az egész házat.

 

www.hormann.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.