2024.május.23. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A Christie’s

3 perc olvasás

james_christie.jpgJames Christie portréja, Thomas Gainsborough festménye

   A világ legnagyobb aukciós háza, központja Londonban működik. 2017-ben csak a New York, Rockefeller Plaza 20. szám alatti  (nomen est omen) leányvállalatuk árverésein 3,2 milliárd dollár, azaz 1.400 milliárd forint értékben adtak el műkincseket a legtöbbet ígérőnek. Pedig milyen kicsiben kezdte James Christie 1766-ban, amikor első árverését tartotta Londonban. Valószínűleg nem is sejtette, hogy ezzel egy, a művészeti világ életét később döntően befolyásoló cég alapjait fektette le.

   James Christie hamar rájött arra, mekkora lehetőségek rejlenek ebben az üzletágban. Számos, a brit nemzeti örökség részét képező műtárgyat sikerült új tulajdonoshoz juttatnia. Leghíresebb üzletét Nagy Katalin orosz cárnővel bonyolította le. Ennek köszönhetően került Nagy-Britannia első miniszterelnöke, Sir Robert Walpole teljes festménygyűjteménye, a többi között Frans Hals, Van Dyck, David Teniers, Velazquez képei a szentpétervári Ermitázs tulajdonába.

   A Christie’s árverései a kezdetektől fogva meghatározó szerepet töltöttek be részben a londoni felső tízezer, részben a világ gazdagjai életében. A cég az idők folyamán terjeszkedett, napjainkban már Madridtól Hong Kong-ig, Sydneytől New York-ig, szerte a világon vannak irodáik. Az aukciósház olyan szakemberek nemzedékeit nevelte ki, akik tapasztalatukkal, szakmai jártasságukkal és a művészeti világban való tájékozottságukkal biztosították a különleges műkincsek megbízható és ami a legfontosabb, hiteles kereskedelmét. Egy Christie’s certifikátot a múzeumok, a műkincs szakértők habozás nélkül elfogadnak.

   Az aukciós ház ékszer különlegességek elárverezésében is az élen jár. Csak egy példát említek. Elizabeth Taylor 40. születésnapjára férje, Richard Burton arany nyakláncot ajándékozott, amelynek függőjébe a 33.karátos Taj Mahal gyémántot foglalták be rubintokkal körbevéve. 

   A Christie’s-nél rendszeresen kalapács alá kerülnek nem képzőművészeti jellegű különlegességek is. Egy 1987-es londoni árverésen rekordösszegért, közel 2 milliárd forintért. 5,5 millió fontért kelt el egy 1931-es kiadású Bugatti Type 41 Royale gépkocsi.

   A kínálat szinte végtelen, a különleges szivaroktól kezdve a könyvritkaságokon és kéziratokon át a XX. század elejéről származó plüssmacikig szinte bármire licitálhatunk. És bár a 110 ezer fontért vásárolt Teddy Bear semmivel sem szebb a mi gyermekkori játékainknál, az biztos, hogy a szerencsés vevő igen gazdag lehetett.

 

Láng Róbert

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.