2024.május.24. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház – 2018

4 perc olvasás

barlang.jpgA Fertőrákosi Barlangszínház 2018-ban is kiemelt helyszíne marad a soproni kulturális életnek, csatlakozik a városi tematikus programokhoz. Mindemellett júliustól augusztusig a Soproni Petőfi Színház, a Madách Színház, a Budapesti Operettszínház és a Pesti Magyar Színház kedvelt musicaljei szórakoztatják ezen a helyszínen a közönséget.

 

A Fertőrákosi Kőfejtő és Témapark mint világörökség kora tavasztól késő őszig várja a látogatókat. 2018-ban kiemelten számítanak a határon túli, magyar nyelvű iskolák diákjaira. Májusban és az őszi időszakban elsősorban az osztálykirándulókat szeretné megszólítani a Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínházat üzemeltető Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. A létesítmény meglévő látványosságai mellett színházi élmény is várja az ide látogató diákokat, hiszen a Soproni Petőfi Színház Lúdas Matyi című produkcióját nézhetik meg a Barlangszínházban. Az osztálykirándulóknak jelentős árengedménnyel kedveznek a szervezők.

 

A hagyományokhoz hűen a Fertőrákosi Barlangszínház 2018-ban is kiemelt helyszíne lesz Sopron nagy múltú kulturális fesztiváljának, a Soproni Ünnepi Heteknek (SÜH). (lásd: http://euroastra.blog.hu/2018/02/21/megujulo_soproni_unnepi_hetek) Részben a jövőre megújuló SÜH programjához igazodik majd a Barlangszínház programkínálata; a kulturális fesztivál programjain túlmenően is kínál nagyszabású produkciókat. Az előadások sorát június 8-án az ExperiDance kezdi, Cinderella című produkciójával. Az elsősorban gyerekeket, családokat megszólító mesemusical a 11. Soproni Tündérfesztivál eseménysorozatába illeszkedik. Az ismert Hamupipőke történetet feldolgozó produkciónak ez lesz az első vidéki premierje, és további négy alkalommal láthatja a közönség Fertőrákoson.

A Soproni Ünnepi Hetek keretében zajló Sopron Drum fesztiválhoz világsztárok koncertjével kapcsolódik a barlangszínházi szezon: június 15-én Richard Bona, június 16-án Dörnyei Gábor, Horváth Kornél és a világszerte koncertező marimba művész, She-e Wu is színpadra lép.

 

A Hét Tánc Fest keretében június 22-én és 23-án az ExperiDance mutatja be Nagyidai cigányok című tánckomédiáját. A XVI. századi magyar monda alapján készült előadás a Magyarországon élő cigányok kincset érő kultúráját mutatja be a mozdulatok nyelvén. Román Sándor koreográfiája nem csak a cigány néptáncokat szőtte bele a nagyidai mulatozásba, de azokat a táncokat is, melyekkel a cigányság vándorlása során találkozott. Török, perzsa, indiai és egyiptomi elemek teszik teljessé ezt a mulatságos történetet. A V4 országok kiemelkedő táncegyüttesei is a Hét Tánc Fest alkalmából lépnek fel a Barlangszínházban.

A Sopron Classic heteiben operákat láthatnak a nézők a Barlangszínházban, ezek közül is kiemelkedik a Jiří Menzel által rendezett Falstaff.

Júliustól augusztusig a Soproni Petőfi Színház, a Madách Színház, a Budapesti Operettszínház és a Pesti Magyar Színház musicaljei szórakoztatják a közönséget.

 

A határ közelsége okán augusztus közepétől a külföldi közönség felé is szeretne nyitni a Barlangszínház, várják többek között az osztrák, német, cseh, szlovák nézőket is. Főként német nyelvű előadások szerepelnek majd a kínálatban, például a Soproni Petőfi Színház Egy éj Velencében című produkciója és a Csárdáskirálynő, szintén a Soproni Petőfi Színház valamint az Operettvilág együttes közös előadásában. Ugyancsak az osztrák közönséget szólítja meg az ExperiDance Sissi című táncjátéka. A szezon valamennyi előadását feliratozzák.

 

Szeptemberben felújítva láthatja ismét a közönség Tim Rice és Elton John Aida című musicalét a Soproni Petőfi Színház előadásában. A 2018-as szezon pedig koncerttel és rendhagyó családi nappal zárul szeptember végén.

 

https://www.prokultura.hu

 

Lantai József

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.