2023.január.30. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Hol kezdõdik az online vásárlás? – Az elektronikai termékek online kereskedelmének jellegzetességei

5 perc olvasás
<p>  <span class="inline left"><a href="/node/1593"><img class="image thumbnail" src="/files/images/Ekereskedelem.thumbnail.jpg" border="0" alt="E kereskedelem" title="E kereskedelem" width="100" height="77" /></a></span>A Depo.hu 2007 elején az elektronikus kereskedelem aktuális trendjeit térképezte fel. A kérdõíves kutatás rávilágított arra, hogy az e-boltok akkor is ?dolgoznak", ha éppen nem adnak el; az online vásárlási szándék jelentõs hányada ugyanis végül a kereskedõ fizikailag létezõ boltjában realizálódik.</p><p>

  e kereskedelemA Depo.hu 2007 elején az elektronikus kereskedelem aktuális trendjeit térképezte fel. A kérdõíves kutatás rávilágított arra, hogy az e-boltok akkor is ?dolgoznak", ha éppen nem adnak el; az online vásárlási szándék jelentõs hányada ugyanis végül a kereskedõ fizikailag létezõ boltjában realizálódik.

  e kereskedelemA Depo.hu 2007 elején az elektronikus kereskedelem aktuális trendjeit térképezte fel. A kérdõíves kutatás rávilágított arra, hogy az e-boltok akkor is ?dolgoznak", ha éppen nem adnak el; az online vásárlási szándék jelentõs hányada ugyanis végül a kereskedõ fizikailag létezõ boltjában realizálódik.

 ?Milyen céllal látogatja az oldalt?" – tették fel a kérdést a Depo.hu szakemberei a piacteret meglátogató internetezõknek. A válaszokból kiderült, hogy a közel 150 forgalmazó termékkínálatát egy helyen bemutató oldalt a legtöbben – a megkérdezettek közel 90 százaléka – elsõdlegesen tájékozódás céljából keresi fel. ?Az információgyûjtés minden vállfaja – az árak összehasonlítása, az újdonságok keresése, vagy már egy konkrét termékoldalra történõ visszatérés – a tényleges vásárlás ?melegágyának" tekinthetõ" – osztja meg tapasztalatait Szabari László, a Hírek Média Depo.hu üzletágának vezetõje, aki szerint éppen ezért nagyon nehéz meghúzni annak határvonalát, hogy mit tekintünk online vásárlásnak. Az informálódásnak ugyanis többnyire konkrét vásárlás a vége, a tapasztalatok szerint olykor akár úgy, hogy a kiszemelt terméket a kereskedõ fizikailag létezõ boltjában veszi meg a vásárló. A szigorúan vett online vásárlás esetén a megrendelés az interneten történik, a vásárló házhozszállítást kér, a számlát pedig közvetlenül a futárral, illetve ha postai megrendelésrõl van szó, utánvéttel rendezi. Egyébként a Depo.hu-t ismerõ internetezõk háromnegyede nyilatkozott úgy, hogy az online piactéren szerzett információk alapján döntött késõbb valamilyen termék megvásárlása mellett. Mindezzel összhangban született meg az online piactér új szlogenje is: a ?Depo.hu – ahol a vásárlás kezdõdik" összefoglalja mindazt, ami az online piactér értékesítési folyamataira jellemzõ.

A Depo.hu közremûködésével létrejövõ vásárlások jellemzõ összege az 50 000 forintos értékhatárig tart. ?Ebbe a még mindig nagyon népszerû mp3 lejátszóktól kezdve a közepes kategóriájú digitális fényképezõgépeken át egészen a számítástechnikai részegységig sok minden belefér" – mondja Szabari. Nagyjából minden századik vásárló ennek tízszeresét költi el a piactér segítségével, de hasonlóan gyakori az is, hogy 1 millió forintnál nagyobb összeggel zárul a folyamat, ami akár egy háztartás teljes multimédiás felszerelésére is elegendõ.

A termékfajták tekintetében leginkább a számítástechnika és a fényképezõgépek iránt érdeklõdõk vásárolnak a Depo.hu segítségével (lásd ehhez kapcsolódóan keretes írásunkat).

A számítástechnika egyébként nem csak a legtöbb látogatót érdekli, de ez az a termékkör, ahol legtöbbször ?kerül elõ" a Depo.hu ár-összehasonlító funkciója, a számítástechnika iránt érdeklõdõ válaszadók mondták a legnagyobb arányban, hogy a portált ár-összehasonlításra (is) használják.

A kutatás háttere

A Depo.hu elektronikus piactér megbízásából a KutatóCentrum által 2007 elején készített online kutatásban közel 15 ezren vettek részt. A kutatási kérdõívre mutató linket a Hírek Média portfoliójába tartozó médiafelületeken helyezték el, így a kitöltõk közel kétharmada ismerte a Depo.hu elektronikus piacteret. A kutatás a hazai internet felhasználókra nem reprezentatív, az itt közölt eredmények azokra a válaszadókra vonatkoznak, akik legalább már egyszer jártak a Depo.hu online piac oldalain.

Negyedmillió találat az útkeresõn – A Depo.hu áprilisi TOP 10-es statisztikája

Ha megnézzük, hogy 2007 áprilisában mely termékeket tekintették meg legtöbb alkalommal a Depo.hu online piactér látogatói, akkor már elõrevetíthetõk a nyári készülõdés jelei. A Depo.hu 10 legnépszerûbb termékének élén ugyanis egy integrált GPS vevõvel rendelkezõ kéziszámítógép, az Airis T620 végzett. Ezt a terméket valamivel több mint negyedmillióan tekintették meg az elmúlt hónapban, ami majd duplája a második helyezett digitális kamera ?népszerûségi indexének", a FujiFilm FinePlex S5600-as látogatottságának.

A Top 10-es statisztika alapján elmondható, hogy a digitális fényképezõgépek hegemóniáját megtörni látszik a GPS eszközök keresettsége, mely várhatóan az értékesítési adatokban is megmutatkozik majd.

Depo.hu áprilisi Top10 terméklista

(Zárójelben a termék fajtája)

 

 

 

1. Airis T620 (PDA integrált GPS vevõvel)

 

2. Fujifilm FinePix S5600 (digitális kamera)

 

3. Samsung 940N (LCD monitor)

 

4. Samsung 205BW (LCD monitor)

 

5. Intel Core 2 Duo E6300 (processzor)

 

6. Mitac Mio P550m (PDA)

 

7. Airis T920 Car Navigator (GPS)

 

8. Panasonic Lumix DMC-FZ50 (digitális fényképezõ)

 

9. Airis T610 (PDA integrált GPS vevõvel)

 

10. Mitac Mio P350 (PDA integrált GPS vevõvel)

http://www.hirekmedia.hu/

http://www.depo.hu/

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.