2023.szeptember.27. szerda.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Hörmann pince- és mellékajtók: fókuszban a funkcionalitás, hőszigetelés, hang-gátlás és betörésvédelem

3 perc olvasás

hormp.jpgA házbejárati és szoba-ajtók megfelelő kiválasztása mellett a pince- és mellékajtók tekintetében is vannak olyan szempontok, amelyeket javasolt megfontolni, figyelembe venni.

 

Ezen ajtók esetében a megjelenés, design mellett hangsúlyosabb a funkcionalitás, és a különböző védelmi rendeltetések, mivel ezek azok a bejáratok, amelyeket a betörők a leggyakrabban kihasználnak. Éppen ezért, ezeknek az ajtóknak RC2 betörés-gátló kivitellel kellene rendelkezniük. Ez azt jelenti, hogy az ajtó az alkalmi tettes betörési kísérletének akár három percig is tudjon ellenállni. Hogy mi mindenre figyeljünk a mellékajtó vásárlásánál, választásánál? – a Hörmann egy oktató kisfilmben foglalta össze.

https://www.youtube.com/watch?v=vcrGWyG0ldk&feature=youtu.be

 

A Hörmann KSI Thermo46 biztonsági ajtója megfelel a betörésgátlási és a hőszigetelési követelményeknek is. Az úgynevezett fűtetlen terekhez a KSI40 biztonsági ajtó a megfelelő, RC2 betörés-gátló kivitelben. A pince és a lakótér közötti lépcsőt javasolt ajtóval leválasztani, különben a fűtési energia a lakótérből a legtöbbször fűtetlen alagsorban vesz el. Ide leginkább a Hörmann MZ Thermo46 ajtó a javasolt, ez akár 49 százalékkal jobb hőszigetelést biztosít. A garázs és a pince közötti átjáróban a jogszabályoknak megfelelően tűz-gátló ajtót kell elhelyezni. A Hörmann H3D acélajtó a T30 tűz-gátló funkciója mellett (az ajtó 30 percig képes ellenállni anélkül, hogy a tűz a szomszédos helyiségre átterjedne) opcionálisan füst-; és hang-gátló változatban is elérhető. Az a legbiztosabb megoldás, ha a pincét és a garázst összekötő ajtók betörés-gátló felszereltséggel rendelkeznek. Amennyiben a garázs közvetlenül a lakótér mellé épült, szintén kötelező a tűz-gátló ajtó beépítése. A Hörmann WAT40 acélajtói alapkivitelben a T30 tűzgátlás mellett RC2 betörés-; és hang-gátló funkciókkal is rendelkeznek. Opcionálisan füst-gátló kivitelben is szállítható az ajtó. Így nemcsak a tűz és a betörő marad távol, hanem a gépkocsi zaja sem jut be a lakótérbe.

 

A régebbi házakban egy fontos pont a kazánház. A kazán vagy az olajtartály a legrosszabb esetben tüzet is okozhat. Ezekbe a helyiségekbe javasolt egy Hörmann H8-5 acélajtó beépítése. A kiemelkedően kedvező hőszigetelés mellett az ajtó hang- és tűz-gátló funkciót is kínál, opcionálisan pedig füst-gátló ajtóként is kapható.

 

A melléképületek vagy pincehelyiségek minden olyan további nyílásaihoz, ahol nem szükséges tűz-; illetve betörésgátlási funkció, de még a hőszigetelés sem fontos, az MZ típusú többcélú hang-gátló ajtó, vagy a népszerű ZK kategóriájú ajtó alkalmas. Ezek a magas elvárási követelményeknek hosszútávon is megfelelnek anélkül, hogy elvetemednének. A Hörmann acélajtók 16 kedvező árú színben, vagy egyedi RAL-színben, valamint 7 különböző famegjelenésű dekor-felülettel, és modelltől függően, Titan Metallic felülettel is megvásárolhatók.

 

www.hormann.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.