2022.december.08. csütörtök.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Húszezres látogatószámmal zárult a Faust225 Fesztivál

3 perc olvasás
<p><span class="inline inline-left"><a href="/node/91850"><img class="image image-preview" src="/files/images/Doktor_Faust1_foto_Rakossy_Peter.jpg" border="0" alt="Doktor Faust foto: Rákossy Péter" title="Doktor Faust foto: Rákossy Péter" width="467" height="311" /></a><span style="width: 637px" class="caption"><strong>Doktor Faust foto: Rákossy Péter</strong></span></span>Elkészült a mérleg az Opera május 17-én indult Faust225 Fesztiváljáról. Az adatok alapján több mint 20.000 fizető néző látta a tematikus fesztivál 17 előadását a 17 napon.

doktor faust foto: rákossy péterDoktor Faust foto: Rákossy PéterElkészült a mérleg az Opera május 17-én indult Faust225 Fesztiváljáról. Az adatok alapján több mint 20.000 fizető néző látta a tematikus fesztivál 17 előadását a 17 napon.

doktor faust foto: rákossy péterDoktor Faust foto: Rákossy PéterElkészült a mérleg az Opera május 17-én indult Faust225 Fesztiváljáról. Az adatok alapján több mint 20.000 fizető néző látta a tematikus fesztivál 17 előadását a 17 napon.

 

A grandiózus sorozat minden előadása teltházas közönséget vonzott. A programban összesen öt különböző operaprodukció és egy gálaest szerepelt. A két premier egyikét, Gounod Faustját nemzetközi alkotógárda vitte színre, rendezője Michał Znaniecki, karmestere Maurizio Benini volt. Busoni Doktor Faust című operáját magyarországi bemutatóként láthatta a közönség Szabó Máté rendezésében, az előadást Vajda Gergely dirigálta. A Fesztivál záróeseményeként megrendezett zenekari esten játszott Schumann-kompozíció, a Jelenetek Goethe Faustjából című mű koncertváltozata ugyancsak magyarországi premierként került a kínálatba, külföldi és magyar énekesekkel, Michael Schønwandt vezényletével.

A Fesztiválon újra műsoron volt Boito Mefistofele című műve, amely évek óta a repertoár része, rendezője Kovalik Balázs, karmestere pedig ezúttal Paolo Carignani volt. Az évad bemutatói közül új, külföldi főszereplővel, és új karmesterrel, Héja Domonkossal tűzték ki Stravinsky operáját, A kéjenc útját, amit Anger Ferenc állított színpadra. Szintén az Opera friss produkciója Weber A bűvös vadász című alkotása. A Zsótér-rendezés immár az Operában, új magyar címszereplővel tért vissza a programba, dirigense Halász Péter volt.

A Faust225 Fesztivál bónuszprogramjaként a világhírű Juan Diego Flórez, az Operában adott zenekari áriaestjén, Christopher Franklin vezényletével, pályafutása során első alkalommal énekelte el Gounod Faust-áriáját.

Az Opera következő szezonjának, a Shakespeare-évadnak a végén a Májusünnep fókusza az angol drámaíró műveinek összművészeti adaptációira kerül, a dalszínház pedig emeli a tétet: 17 különböző programot sorakoztat fel, magyarországi operapremiertől balettelőadásokon át színmű-paródiáig, koncertekig és sztárgálaestig válogathat a közönség. A  fesztivál új helyszínekre is kiterjed, egyebek mellett az Erkel Színházban, az Operaház Szfinx-teraszán és a Müpa Fesztiválszínházában  is lesznek előadások. A nagyszabású programsorozathoz kapcsolódtak magyar társ- művészegyüttesek, az eseménysorozatra a világhírű walesi bariton, Bryn Terfel áriaestje teszi fel a koronát.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.