2023.március.30. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Influenzajárvány: kérdezze gyógyszerészét

8 perc olvasás

influ.jpgTombol az influenza, az előrejelzések szerint az öt hete tartó járvány csúcs-időszaka még csak ezután jön. Náthás-influenzás tünetekkel a lakosság 2,3 százaléka már volt orvosnál, a gyógyszertárak forgalma is megnőtt.

 

Egyre többször találkozunk az „…olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét” – felhívással. De vajon pontosan el tudjuk-e mondani a gyógyszerésznek, hogy mi a problémánk? Mennyire vagyunk felkészültek, tájékozottak? Mit várunk el, és milyen segítséget nyújthat a gyógyszerész? A „21 Nő az Egészségügyért” alapítvány egyik gyógyszerész tagja, és a tizenéves korosztály számára speciálisan kidolgozott, az alapítvány védjegyével is ellátott interaktív, gyógyszertári edukációs program koordinátorai osztották meg tapasztalataikat.

 

A szegedi Kaizer Zsuzsa háziorvosból lett gyógyszerész, így „mindkét oldalt” jól ismeri. „A kétoldalú tapasztalat miatt én abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy mindkét fél szemszögéből látok, megoldási javaslatot tehetek egy-egy helyzetre. Éppen ezért, általában megértőbb, de ugyanakkor konkrétabb is vagyok a betegekkel. Nem ritka, hogy amikor kérdeznek, kérdéssel válaszolok. Ezen általában meglepődnek, de hamar felismerik, hogy ez a folyamat mindkettőnknek segítség. Így hatékonyabban fel tudom mérni a tüneteket, és célzottan, a legjobb szakmai tudásom szerint tudok segíteni. Az orvos által felírt receptet természetesen mindig betartjuk, a nehezen beszerezhető, vagy tartósan hiányzó gyógyszereknél teszünk javaslatot a cserére. Az is előfordult már, hogy ilyen ügyben közvetlenül az orvossal konzultáltam.” – mesélte Kaizer Zsuzsa, majd hozzátette: ”Főleg ilyenkor, járvány idején az ár-érzékenység háttérbe szorul, a többség a megoldást keresi, igyekszik minél hamarabb meggyógyulni. A járvány „előnye”, hogy ilyenkor olyanokat is el tudunk érni, akik nem rendszeres patikalátogatók, és őket is meg tudjuk szólítani egészségmegőrzés céljából. Ez nagyon fontos, mert ilyenkor mindenki nyitottabb az ilyen jellegű információra, tájékoztatásra, s jó eséllyel tudunk olyan tanácsokat adni, hogy a következő járvány idején majd ne szenvedjen az influenzás megbetegedés miatt.”

 

A mostani influenzajárvány nem kíméli az időseket, de a fiatalokat sem, akik viszont idegenkednek a gyógyszertártól. “Nem túl gyakran, de azért előfordul, hogy a tinédzserek egyedül is bejönnek a patikába, de láthatóan ez nem az ő közegük, segíteni kell nekik, hogy feloldódjanak. A többség az édesanyjával jön, közvetlenül az orvosi konzultáció után, és maximum abba szólnak bele, hogy milyen ízű szopogatós tablettát szeretnének a fájó torkukra. Az érdemi döntés azonban még mindig a szülő hatásköre.” – mondta a gyógyszerész.

 

A fiatal korosztály és a gyógyszertár

Dr. Bácskai Ildikó, a Debreceni Egyetem Gyógyszerésztudományi Kar Gyógyszertechnológiai Tanszékének egyetemi docense és Gyermán Anna gyógyszerész interaktív tananyagot dolgoztak ki középiskolások számára. A minimum egy órás tanóra célja, hogy olyan alap-információkat adjanak át, amelyek a korosztály egészségtudatosságát segítik, hogy tudják, miért érdemes bemenni egy gyógyszertárba, ahol szakembertől kérhetnek és kapnak tanácsot. Felmérésükből kiderült, hogy a 14-18 évesek keresik a megoldást különböző panaszaikra, a szezonális betegségek leginkább a fejfájás, kimerültség, a stressz okoz számukra problémát.

 

A „Kérdezz gyógyszerészedtől!” programot felmérés előzte meg, amelyből kiderült, a 14-19 éves diákoknak ritkán jut eszükbe, hogy egészségügyi kérdéseikkel a gyógyszertárba menjenek, nem gondolják, hogy a gyógyszerész számos egészségügyi kérdésben szakértő tanácsot tud adni. Éppen ezért, a szakemberek által kidolgozott tájékoztató előadás felépítése a következő elemekből áll: gyógyszerészeti alapfogalmak tisztázása / az öngyógyítás irányelvei (mikor alkalmazható OTC készítmény, étrend kiegészítő, mikor kell orvoshoz fordulni) / a gyógyszertár, mint egészségügyi intézmény és működése.

 

Sokan érdeklődnek a „Kérdezz gyógyszerészedtől!” középiskolai tananyag iránt, ezért a közeljövőben internetes kampány indul ebben a témakörben, hiszen köztudott, hogy ez a korosztály elsősorban az online felületekről tájékozódik. Bácskai Ildikó a napi gyógyszerészi munkába illeszthető tájékoztatást rendkívül fontosnak tartja. „Járvány idején mindenki érzékenyebb, szívesen veszi, ha a gyógyszerész részéről elhangzik pár bátorító mondat. Szerencsére sok fiatal gyógyszerész önkéntesen is vállal szemléletformáló tevékenységet. Ilyen például az a konzultációs lehetőség, amikor az otthoni gyógyszerkészlet szelekciójában lehet szakmai segítséget kérni.” – fogalmazott a debreceni gyógyszerész.

 

Influenza hitek-tévhitek korosztálytól függetlenül

„Köhögés, láz, izom és ízületi fájdalom, általános gyengeség, rossz közérzet, esetenként hányás és hasmenés – az influenza biztos tünetei. Egy bakteriális eredetű légúti fertőzés is produkálhat hasonló tüneteket, éppen ezért fontos a pontos diagnózis. Azt viszont nagyon nehéz megállapítani, hogy idén pontosan melyik vírus áldozatai lettünk. A WHO ajánlásai alapján minden szezonra összeállításra kerül egy olyan oltóanyag, ami az aktuális járványt okozó vírus bizonyos komponenseit tartalmazza, így aki az ajánlásoknak legmegfelelőbb oltóanyagot beadatja, valószínűleg jóval enyhébb tüneteket produkál, vagy tünetmentesen átvészelheti a szezont.”- mondta Gyermán Anna gyógyszerész, aki az influenzához kapcsolódó leggyakoribb hitek-tévhitek kérdéseket is megválaszolta.

 

Mikor beszélünk hosszú/rövid lefolyású influenzáról? Rövid, ha szövődmények nélkül, általában egy hét alatt megszabadulunk a tünetekről. Hosszú lefolyású, ha a beteg esetleg a legyengült immunrendszere miatt felülfertőződik, illetve szövődmények jelentkeznek. Ilyenkor az influenza akár két hétig, vagy tovább is kitarthat.

Mikor tekinthető valaki gyógyultnak? A “már nem vagyok lázas” önmagában kevés. A köhögés sokszor hetekig is megmaradhat, a teljes gyógyulás akkor mondható ki, ha valaki szövődmények nélkül, tünetmentes.

A védőmaszk valóban megvéd? Bizonyos mértékig gátat szabhatunk vele a cseppfertőzésnek, ugyanakkor 100%-os védelmet nem biztosít. Gyakori kézfertőtlenítés, szellőztetés, levegőfertőtlenítő spray-k használata, illetve az aktuális ajánlásnak megfelelő védőoltás együttesen sem ad teljes védettséget, a kockázatot viszont minden esetben csökkenti.

Védőoltás: Igen vagy Nem? Előfordulhat, hogy valaki az oltás ellenére is influenzás lesz, de ilyen esetben a szervezetet már felkészülten éri a vírus, és jóval enyhébb a lefolyás. Ami biztos: ha az oltás nincs beadva, nem fog segíteni. Számos rémtörténettel lehet találkozni a káros hatásokról, ilyen esetekben érdemes alaposan utánajárni a cikkek hivatalos forrásainak. Egyértelműen az oltás okozta az adott betegséget? Előfordulhat, hogy valakinél sajnos allergiás reakció jelentkezik. Viszont bármikor, amikor gyógyszert veszünk be, vagy egy-egy élelmiszert, ugyanúgy fennál az allergiás reakció veszélye. Mindenképp érdemes a háziorvossal konzultálni. Azt is figyelembe kell venni, hogy az oltás védettséget viszont csak a beadatástól számítva 2 hét múlva biztosít és nem is adható be, ha valakinek akár csak hőemelkedéses tünete van. Egy időben beadott oltás viszont megóvhat minimum két hét táppénztől, hidegrázástól, fájdalomtól és egyéb más kellemetlen tünetektől.

Antibiotikum: Igen vagy Nem? – minek írt fel az orvos antibiotikumot, ha influenzás vagyok, vagy éppen miért nem írt fel, nem látja, hogy mennyire beteg vagyok? – a leggyakoribb kérdések. Tisztázzuk: az antibiotikum bakteriális fertőzésre hat. Ha tehát a betegnek “sima” vírusos fertőzése van, nem lesz rá hatással az antibakteriális hatóanyag. Amennyiben felülfertőződött, akkor viszont már van értelme az antibiotikumot szedni. Ilyenkor az immunrendszerünk a betegséggel való küzdelemmel van elfoglalva, a hölgyeknél ez ráadásul kellemetlen intim tünetekkel- a hüvelyflóra felborulásával is járhat.

Az ajánlott/előírt dózist mindig betartani! Beveszek háromféle megfázásos gyógyszert is, úgy tuti hamarabb gyógyulok – ez sajnos tévhit. Hiába más márkanév vagy fantázianév alatt elérhető két gyógyszer, és ez vonatkozik a lázcsillapítóra is!, ha azonos a hatóanyag, a bevett mennyiségek összeadódnak és könnyen fennál a túladagolás veszélye, ami a májra igencsak káros lehet. A legtöbb, főleg idős beteg több gyógyszert is szed, ilyenkor fokozott körültekintéssel kell megválasztani az ideális lázhúzót, köptetőt.

 

Influenza-tények 2018

Az EMMI Kórházhigiénés és Járványügyi Felügyeleti Főosztálya által hetente frissített adatok szerint egyre többen kerülnek az influenza miatt kórházba, de növekszik az intenzív ellátásra szorulók, illetve a gépi lélegeztetéssel életben tarthatók száma.

https://www.antsz.hu/felso_menu/temaink/jarvany/influenza/influenza_figyeloszolgalat_2017_2018/influenza_08.html

A figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentéseinek alapján végzett becslés szerint 2018. február 19-25. között országosan 68 950 beteg kereste fel orvosát influenzaszerű tünetekkel. Budapesten és 6 megyében csökkent, 4 megyében (Fejér, Pest, Tolna, Vas megye) nem változott, és 9 megyében emelkedett az orvoshoz fordulók száma.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a Flue News Europe oldalon gyűjti, és közli az aktuális adatokat, (http://flunewseurope.org) innen lehet tájékozódni, hogy milyen vírusok, milyen arányban okoznak megbetegedéseket. A szervezet ugyanakkor azt is megpróbálja előre jelezni, hogy milyen vírus ellen kell a következő influenza szezonban védekezni.

 

http://www.21no.hu

 

Lantai József

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.