A legfontosabb befolyásoló tényező a nemesfémek piacán jelenleg az ír válság… kéne, hogy legyen. Bár az ír kormány az elmúlt hetekben folyamatosan cáfolta, hogy külső pénzügyi támogatásra lenne szüksége, mostanra mégis mentőövért kiállt. Az írek megsegítéséhez várhatóan 70-80 milliárd euró friss pénzre lesz szükség, ami az euró-övezeti inflációt fogja gerjeszteni, és növeli a nemesfémek árát – tájékoztat a www.aranypiac.hu .

A legfontosabb befolyásoló tényező a nemesfémek piacán jelenleg az ír válság… kéne, hogy legyen. Bár az ír kormány az elmúlt hetekben folyamatosan cáfolta, hogy külső pénzügyi támogatásra lenne szüksége, mostanra mégis mentőövért kiállt. Az írek megsegítéséhez várhatóan 70-80 milliárd euró friss pénzre lesz szükség, ami az euró-övezeti inflációt fogja gerjeszteni, és növeli a nemesfémek árát – tájékoztat a www.aranypiac.hu .

A fokozatosan feltárulkozó ír adósságproblémákról szóló hírek éppen egy markáns nemesfémpiaci korrektúra közepette érkeznek. A dollárban számított aranyár 3,31%-ot vesztett az elmúlt héten, míg az ezüst árfolyama az 50-napos mozgóátlagának szintjén új padlót képezve megkapaszkodott, és 1,05%-ot még emelkedni is tudott az egy héttel korábbi záróárához képest.

Jelenleg az arany az 1.420 dollár feletti csúcsáról korrigál a várakozásoknak megfelelő mértékben, hiszen jót tesz most a lélegzetvételnyi szünet az elmúlt hónapokban látott viharos emelkedés után. Londonban a péntek délutáni fixingben 1342,50 dolláron állapították meg az árfolyamot, így most egyelőre minden jel arra mutat, hogy az 1.339 vagy legalábbis az 1.322,50 dolláros támaszok tartani fognak, és a nemesfém jegyzése nem fogja tesztelni a pszichológiailag fontos 1.300 dolláros értéket. A most következő hetekben az uncia árfolyama egy 1.350 és 1.400 dollár közötti sávban ingadozhat, mielőtt az év végéhez közeledve újra nagyobb lendületet venne a jegyzés fölfelé.

Az ír államadósság, amelyet szakértők már az idei ír GDP 32 százalékára várnak, azonban könnyen felülírhatja a papírformát. Igaz, hogy az ír államadósság más természetű, mint az év első felében tetőfokára hágó görög államadósság volt, az eredmény mégis ugyanaz. Az Európai Központi Bank kénytelen lesz beindítani a bankóprést, ami kétségkívül komoly inflációs nyomást generálhat, és ez elsősorban a nemesfémeknél vezethet áremelkedéshez. A megugró infláció mellett azonban még nagyobb hatással lehet a növekvő kockázati felárakból tovagyűrűző hatás (hitelpiacok beszűkülése, gazdasági válság elhúzódása, növekvő munkanélküliség, kieső állami bevételek, adóemelés, lakossági elégedetlenség), ami akár rövidtávon is az idén májusihoz hasonló körülményeket teremthet. Májusban a befektetők Európa-szerte a görög államcsőd veszélye miatt és az euró-rendszer összeomlásától való félelmükben vették a nemesfémeket olyan mértékben, hogy az ellátás akkor már-már akadozni kezdett, a sárga fém árfolyama pedig két hónap alatt 10%-ot emelkedett.

Az arany árfolyama éveken át az ezüst előtt járt, mígnem a fehér fém ára az utóbbi hetekben dinamikus önjáróként debütált. A konszolidációját már lezáró kurzus ismét enyhe emelkedésben van, és ezzel pozitív jeleket küld az arany piacára. A múlt heti technikai elemzés sejtetetni engedte az ezüst kurzusának bekövetkezett magatartását. Most azonban mégis az emelkedő trendcsatorna alsó széléhez való visszatérés látszik valószínűnek 26 dollár környékén, mielőtt az árfolyam a korábbi 28 dollár feletti csúcsok felé venné az irányt. Az arany és az ezüst relatív aránya az elmúlt 10 év átlagában a 62-es érték közelében volt (1 gramm arany 62 gramm ezüsttel egyenértékű), a jelenlegi 50 alatti érték az ezüst relatív túlárazottságára utal.

A nemesfémekbe fektető tőzsdén kereskedett alapok (Exchange Traded Fund, ETF) készletei fontos indikátorok a piaci hangulatot illetően. A friss betétek az alapokba az alapok készleteit növelik és optimista befektetői hangulatot tükröznek, míg a kivétek az alapból a befektetők pesszimizmusát jelzik. A legnagyobb ilyen típusú alapoknál az elmúlt hetek tendenciái folytatódtak: enyhe csökkenés az SPDR Gold készleteiben (-0,12%) és az ezüstárfolyam erősödésével összhangban némi növekedés az iShares Silver-nél.

© www.aranypiac.hu – Magyar Aranypiac Kft.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük