A világ legnagyobb pénzügyi és számviteli szakembereket tömörítő szakmai szervezete, az ACCA (Association of Chartered Certified Accountants) bejelentette, hogy a nemzetközi irányelvek megalkotása lenne a legsürgetőbb feladat a pénzügyi szakemberek továbbképzésében.

 

A világ legnagyobb pénzügyi és számviteli szakembereket tömörítő szakmai szervezete, az ACCA (Association of Chartered Certified Accountants) bejelentette, hogy a nemzetközi irányelvek megalkotása lenne a legsürgetőbb feladat a pénzügyi szakemberek továbbképzésében.

A szervezet a Könyvvizsgálói Világkongresszuson (WCOA) foglalt állást a kezdeményezés kapcsán, amelyre több mint 6000 könyvelő érkezett a világ minden tájáról.

A kongresszuson résztvevők egyetértettek abban, hogy az Y generáció szakembereinek fejlődésében egyre nagyobb szerepet játszanak a képességfejlesztő tréningek, melyek elengedhetetlenek ahhoz, hogy  felvegyék a versenyt a nemzetközi piacon.

"Nem győzzük hangsúlyozni, hogy a szakmai oktatás és a tréningek mekkora jelentőséggel bírnak, különösen a folyamatosan változó piaci elvárások tekintetében, amely hatással van a képesítési követelményekre, a szakmai oktatásra és az elvárt szakmai tapasztalatra is. Az új, nemzetközi irányelveknek megfelelő képzésünk minden bizonnyal meghatározó lesz a jövő pénzügyi szakemberei számára" – mondta Katka Benesova, az ACCA Csehországért, Szlovákiáért és Magyarországért felelős területi igazgatója.

Egy hosszútávú, nemzetközi alapon nyugvó oktatási rendszernek tükröznie kell a globalitást, ezért olyan képzést kell kialakítani, amely a különböző nemzetek piacára és szervezetére egyaránt lokalizálható.

Az ACCA képzési irányelvei megfelelnek az IAESB követelményeinek (International Accounting Education Standards Board), melyek a következők:

  • Átláthatóbb követelményrendszer
  • Professzionális szakértői gárda felállítása
  • Hatékony vizsgáztatói módszerek kidolgozása
  • Az elméleti oktatás mellett, a gyakorlati kompetenciák fejlesztése
  • Nemzetközi szemléletmód kialakítása

A megfelelő szakemberek képzéséhez szükség van a munkaadók részéről is a támogatásra. Az ACCA által kiadott Y generációról szóló tanulmány rámutatott azokra a kockázatokra, amelyre a jövő szakemberei felhívták a vezetőség figyelmét. A kutatásban megkérdezett fiatal szakembereknek fontos az állandó fejlődési lehetőség és a szakmai továbbképzés. Ha erre nincs lehetőség a jelenlegi munkahelyükön, könnyen tovább lépnek. A munkaadóknak rá kell ébredniük, hogy a fiatalok oktatása megtérülő költség lehet a szervezetnek, ellenkező esetben megkockáztathatják, hogy elvesztenek egy fiatal tehetséges munkaerőt.

"A jövő pénzügyi szakembereinek képzése fontosabb mint valaha, hiszen ezek az emberek lesznek a gazdasági szektorok leendő üzleti döntéshozói. Különösen a válság lecsengésekor lesz kiemelt jelentőségű a szerepük a gazdasági növekedés fellendítésében és a hosszútávú stabilitás megteremtésében. A megfelelő képességekben, a komoly szakmai tapasztalatokban és a tehetség kihasználásában rejlik az Y generáció potenciálja." – tette hozzá Katka Benesova.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük