2022.05.17.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Ismét enyhe emelkedésben a nemesfémek

5 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/57266"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/1_134.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="59" /></a></span>Az év második kereskedési hete nyugodt mederben zajlott, miután nem érkeztek különösebben izgalmas új hírek, amelyek a piacokat megmozgathatták volna. Az aranynak sikerült további elvesztett territóriumot visszahódítania. Kétséges azonban, hogy máris többről beszélhetünk-e, mint ellobbanó szalmalángról. Az utóbbi hónapok korrekciójának befejezetté nyilvánításához a most látottnál meggyőzőbb fellendülésre lenne szükség - tájékoztat a <a href="http://www.aranypiac.hu/">www.aranypiac.hu</a> .</p> <p> 

Az év második kereskedési hete nyugodt mederben zajlott, miután nem érkeztek különösebben izgalmas új hírek, amelyek a piacokat megmozgathatták volna. Az aranynak sikerült további elvesztett territóriumot visszahódítania. Kétséges azonban, hogy máris többről beszélhetünk-e, mint ellobbanó szalmalángról. Az utóbbi hónapok korrekciójának befejezetté nyilvánításához a most látottnál meggyőzőbb fellendülésre lenne szükség – tájékoztat a www.aranypiac.hu .

 

Az év második kereskedési hete nyugodt mederben zajlott, miután nem érkeztek különösebben izgalmas új hírek, amelyek a piacokat megmozgathatták volna. Az aranynak sikerült további elvesztett territóriumot visszahódítania. Kétséges azonban, hogy máris többről beszélhetünk-e, mint ellobbanó szalmalángról. Az utóbbi hónapok korrekciójának befejezetté nyilvánításához a most látottnál meggyőzőbb fellendülésre lenne szükség – tájékoztat a www.aranypiac.hu .

 

A legutóbb számos devizával szemben drágulni képes USA-dollárral erős ellenszél fúj jelenleg az arany piacán. Mivel a nemzetközi aranykereskedelem meghatározó elszámolóegysége a dollár, az amerikai fizetőeszköz felértékelődése drágítja az aranyat a dollártérségen kívüli vásárlók számára, még akkor is, ha a nemesfém dollárban kifejezett árfolyama amúgy csak stagnál. Ez a keresletet visszafoghatja, mint ahogy az most megfigyelhető India, az arany legnagyobb felvevő piaca esetében, ahol a rúpia fél év alatt 20%-kal leértékelődött, és történelmi mélypontra zuhant a dollárhoz képest. Emiatt 2011 utolsó negyedévében 56%-kal csökkent a szubkontinens aranyéhsége, és az idei első negyedévben is hasonló elmaradás várható az egy évvel korábbi értékhez képest.

 

Az erős dollár ellenére a nemesfémek egyelőre mégis folytatni tudják az év elején kezdődött visszaerősödésüket. Olyannyira, hogy az arany máris fölé került a 200-napos mozgóátlagának, ami fontos trendmegerősítő jelzésnek számít a hosszútávú emelkedést illetően, és az ezüst is flörtölni készül az 50-napos trendvonalával, ami a csökkenésben küszöbön álló trendfordulónak lehet az előjele.

 

A nemzetközi befektetői hangulat meghatározó hírei változatlanul a közös európai fizetőeszköz fennmaradásával és az iráni atomprogram miatti feszültségekkel kapcsolatosan érkeznek, ami a kockázatkerülés töretlen szinten tartásáról gondoskodik. Ennek eredményeként erősödik az USA-dollár és az arany is. Az ezüst piacán érzékelhető hangulatjavulás pedig az amerikai gazdaság szerény javulására vezethető vissza. Az ipari alkalmazásoknál élenjáró nemesfém középtávon felülteljesítő lehet az aranyhoz képest, amennyiben a gazdasági növekedés motorja egyszer majd ismét beindul.

 

Kínai aranyimport Hongkongon keresztül és az arany árfolyama

 

Fokozott figyelmet érdemelt még az elmúlt héten egy a kínai aranyimportról érkező adat. Eszerint az októberi 86 tonnáról novemberben 102 tonna fölé emelkedett a Hongkongon keresztül Kínába behozott sárga nemesfém mennyisége. Ez éves összehasonlításban 483%-os növekedést jelent, ami még az elemzők számára is váratlan léptékű növekedés. A kínai Holdújév közeledtén amúgy nem meglepő a kínai kereslet szezonális megugrása, de a 2011-es egész éves adatsor ismételten bizonyítja azt is, hogy a növekvő lakossági jövedelmek valamint a kínai befektetők inflációs aggályai milyen mértékben képesek felszívni a nemzetközi aranypiacon megjelenő kínálatot. Jól informált körök lehetségesnek tartják továbbá, hogy Kína jegybankja is veszi az aranyat a színfalak mögött.

Arany, ezüst – technikai elemzés

 

Arany – technikai elemzés

 

Az elmúlt héten folytatódott a pozitív irányváltás az arany árfolyamában. Az 1.610 dollár környékén húzódó ellenállás sikeresen megdőlt, és egy kisebb rally bontakozott ki. 1.660 és 1.680 dollár között azonban máris várakozik a következő átugrandó nagy akadály. Nagyjából ebben a tartományban található az 50-napos mozgóátlag és a rövidtávon csökkenést kivetítő északi trendvonal is, amelyek együttesen masszív ellenállást jelenthetnek az utóbbi időkben idegesen viselkedő piacon. Az árfolyam alakulásának közeli jövője változatlanul azon fog múlni, hogy sikerül-e ennek az akadálynak magabiztosan fölébe kerülni és felette megkapaszkodni. Amennyiben igen, úgy megváltozik a lapjárás, és az arany árának jelentős növekedésére lehetne számítani.

 

Ezüst – technikai elemzés

 

A nagytestvérrel lépést tartva az ezüst árfolyama is javított valamelyest a helyzetén. A kurzus visszakerült a fekete vonalak által határolt csökkenő háromszögön belülre, sőt sikeresen keresztezett egy szeptember eleje óta kirajzolódó csökkenő trendvonalat is, de az 50-napos mozgóátlagot még nem sikerült maga alá gyűrnie. Amennyiben ez az akadály is elesne, úgy újabb lendületet vehetne a kurzus a 32 dollár feletti árszintek fölé.

 

 

 

© www.aranypiac.hu  – Magyar Aranypiac Kft.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.