2022.05.24.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Révay András: BoB megmondja

5 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} table.MsoTableGrid {mso-style-name:"Rácsos táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; border:solid windowtext 1.0pt; mso-border-alt:solid windowtext .5pt; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-border-insideh:.5pt solid windowtext; mso-border-insidev:.5pt solid windowtext; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/57258"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/Best%201.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="75" /></a></span> A „mozgásban lévő múzeum" volt a helyszíne a vendéglátás legjobbjait egybegyűjtő könyv bemutatásának. Az idén - igazodva az évszámhoz - már a tizenkettedik kötetet veheti kézbe az érdeklődő olvasó.

A „mozgásban lévő múzeum" volt a helyszíne a vendéglátás legjobbjait egybegyűjtő könyv bemutatásának. Az idén – igazodva az évszámhoz – már a tizenkettedik kötetet veheti kézbe az érdeklődő olvasó.

A „mozgásban lévő múzeum" volt a helyszíne a vendéglátás legjobbjait egybegyűjtő könyv bemutatásának. Az idén – igazodva az évszámhoz – már a tizenkettedik kötetet veheti kézbe az érdeklődő olvasó.

A könyv ismertetésére meghívott vendégeket először a házigazda, Kiss Imre, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum igazgatója köszöntötte, bemutatva az intézmény legújabb helyét. Joggal tarthatnának számot a „mozgásban lévő múzeum" elnevezésre is, hiszen az elmúlt öt évben kétszer költöztek. Ez serkentőleg is hatott, hogy ne csak fizikailag, de szellemükben is állandóan megújulóak legyenek. Az épület, amiben most vannak még jobb is, mint az előző volt. Egy olyan óbudai lakóépület alakul át lassacskán múzeummá, amelyben az utcai, középső részben Krúdy lakott élete utolsó három évében. A szobájából a kapualjra nyíló ajtót kifejezetten ő vágatta, hogy kényelmesebben járhasson ki borozgatni. A ház belsejének célszerű átalakítása jelenleg még folyik, de a színházterem már működik, ahol változatos programokat rendeznek.

A tizenkét éve folyamatosan megjelenő könyv, a Best of Budapest, a Budapest Week Publishing munkájának eredménye. A kiadó, Freed Péter, elmondta, 1992-ben náluk jelent meg az első független, budapesti, angol nyelvű hetilap, a Budapest Week. Az internet előretörésével üzletpolitikát váltottak és a nyomtatott hetilap helyett felépítették azt, amit ma úgy hívunk „Best of Budapest Brand". Ennek célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a gasztronómia- és szállodaipar minőségi szereplőire. Olyan megbízható iránytű legyen, amely segíti a vendégek tájékozódását a főváros és az ország vendéglátásában. A most megjelenő kiadvány mellett online oldal (www.bestofbudapest.com), hozzá még a csatlakozott éttermekben használható kedvezménykártya, rendszeres kiadott hírlevél, online asztal- és szobafoglalás, és a Best of Budapest díjak rendszere segíti a vendéglátás szakembereinek és a vendégek egymásra találását. Ugyancsak a kiadó a gondozója a magas színvonalú www.konyhamuveszet.hu online magazinnak. Azért a nyomtatott sajtóval sem szakítottak véglegesen. Már a hetedik éve jelentetik meg a „Diplomacy & Trade" című, angol nyelvű havilapot, mely a címében foglalt témakörökben nyújt tájékoztatást.

A Best of Budapest, a kilencvenes évek elején, először baráti társaság kedvteléseként indult. Megbeszélték egymás között, legközelebb hová mennek vacsorázni és egyszer csak jött az ötlet, hogy a tapasztalataikat talán hasznos volna másokkal is megosztani. Abban az időben még nagyon kevés jó vendéglátó hely volt Budapesten. Kicsi volt a választék. Könnyen ki lehetett emelni minden „műfajból" egy – egy vendéglőt, amit „best"-nek lehetett nevezni. Azóta örvendetes fejlődésnek lehettünk tanúi. Már nagy sok szép, kultúrált étterem van, ezért a társaság ténykedése is átalakult. Egyféle minőségellenőrző rendszert alakítottak ki és ennek köszönhetően ugyanabban a kategóriában többen is meg tudnak felelni a követelményeknek. A legfrissebb, kétnyelvű kiadásban már 84 étterem, kávézó, 25 szálloda és 17 borászat kapott helyet. Ezért a rendszer elnevezését is megváltoztatták, kiléptek Budapestről, a továbbiakban a minősítés neve „Best of Budapest & Hungary" lesz.

A Budapest Week Publishing igazgatója, Kerényi Péter is arra hívta fel a figyelmet, hogy a rendszer elemei szorosan együttműködnek. A könyv az online kiadvánnyal, valamint a kedvezmény kártyával. Hiszen ez utóbbi olyan éttermekben jogosítja a tulajdonost kedvezmény igénybevételére, melyek korábban már megszerezték a Best of Budapest elismerést. Az online foglalási rendszer is már 1998 óta létezik, de ezen a ponton sem álltak meg. Élve az okostelefonok nyújtotta lehetőséggel bevezették a QR-kód használatát. A betűk jelentése: quick response (gyors válasz) mert valóban rendkívül gyors adatátvitelt tesz lehetővé. Segítségével bármilyen szögből fényképezve – akár elforgatva is – könnyedén azonosítható jelet kap az eszköz. Ez teszi különösen alkalmassá az okostelefonokkal való felhasználásra. A kód ott van a könyvön és a havilapon is, általa pillanatok alatt nagyon sok kiegészítő információhoz jut a felhasználó.

A most megjelenő könyv leírásokban és képekben gazdag. Kitűnő szakembereket, mint például Réz Andrást, Niklai Ákost, Buday Gábort szólaltatja meg, így nem csak a turistákat, de a helyben lakókat is segíti. Az éttermek minősítését a Budapest Week Publishing munkatársai végzik, a szállodák, éttermek között saját elképzeléseik és a közönség javaslatai alapján válogatnak. A felkeresett helyektől nevezési díjat nem kérnek. A minősítés főbb szempontjai: a hely tisztasága, az étel és a tálalás minősége, a felszolgálók öltözéke, viselkedése, a számlázás korrektsége. BoB – mindezek figyelembevételével – megbízható pontossággal mondja meg, kik a legjobbak ebben az évben.

Az eredményt majd március 24-én díjátadó gálán hirdetik ki. A végső sorrendet az étteremlátogató közönség ízlése is befolyásolhatja, mert a www.budapestweek.com oldalon február végéig szavazni lehet a díjra érdemes éttermekre. Az idén lesz egy új díjkategória is a „gastro-winemaker of the year", melyben a vendéglátósok szavazhatnak arra, ki a kedvenc borászuk. A gála szerepe nem merül ki abban, hogy díjkiosztó ünnepségként szolgál. Ilyenkor találkozhatnak egymással a szakemberek és új üzleti kapcsolatok egész sor jöhet létre.

 

Best of Budapest

a Guide to the Best

Budapest Week Publishing 2012

ISSN 1417-4790

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.