Jelmezes felvonulás, ünnepélyes fesztiválmegnyitó, népzenei és világzenei koncertek, táncműsorok, tértáncok, táncházak, kézművesek vására és egri borászok bemutatója.

Jelmezes felvonulás, ünnepélyes fesztiválmegnyitó, népzenei és világzenei koncertek, táncműsorok, tértáncok, táncházak, kézművesek vására és egri borászok bemutatója.

Egri Borvidék

Az egri történelmi borvidék, mintegy 5000 hektárnyi szőlő ültetvénye a Bükk hegység déli lankáin terül el. A borvidék két eredetvédelmi körzetre tagozódik, Eger várost és a körülötte fekvő 17 községet foglalja magába: Andornaktálya, Demjén, Egerbakta, Egerszalók, Egerszólát, Felsőtárkány, Kerecsend, Maklár, Nagytálya, Noszvaj, Novaj, Ostoros és Szomolya az egri, illetve Aldebrő, Feldebrő,Tófalu, és Verpelét a debrői körzetben.

Fedezzék fel, barangolják be ezt a vidéket. Ismerjék meg országunk eme csodálatos részének jellegzetes borait, étkeit. Élvezzék a pincegazdák és a helyi lakosság vendégszeretetét.

Az egri borvidéken megtalálható főbb szőlőfajták:

Fehér szőlőfajták: Leányka, Olaszrizling, Chardonnay, Hárslevelű, Ottonel muskotály, Tramini

Kék szőlőfajták: Kékfrankos, Kékoportó, Blauburger, Cabernet franc, Cabernet sauvignon, Merlot, Kékmedoc, Kadarka, Pinot Noir, Zweigelt, Kékoportó portugieser, Kékburgundi, Syrah

Borok:

A borvidék borai minőségi szempontból felölelik a jogszabály adta lehetőségek teljes körét. Így megtalálható a borvidéken fehér és vörös védett eredetű, minőségi, tájbor, és asztali bor is, valamint egyre terjedőben van a rosé és siller bor készítése is.

Elsőként ezen a borvidéken hozták létre a hegyközségek jóváhagyásával a szigorú egyedi feltételekhez kötött "Védett eredetű" kategóriába tartozó borok készítésének szabályozását, melyet az FVM miniszter 130/2003. (XII.31.) sz. rendelettel hirdetett ki. Ilyen módon a rendeletben leírt Debrői Hárslevelű, Egri Bikavér , és Egri Bikavér Superior, csak a szigorú szőlőtermelési és borászati feltételeknek való megfelelés után készíthető és forgalmazható.

Védett eredetű borok:

Debrői Hárslevelű

A bor előállításához szükséges alapanyagot csak a Debrői körzetben termelt szőlőből lehet előállítani a szabályzatban leírtaknak megfelelően, melyhez 14%-ban házasítható olyan fehér szőlőből készült bor, mely megfelel az alapbor minőségi követelményeinek is. Az újbort leghamarabb a szüretet követő év február első napjától lehet forgalomba hozni. A bor színe aranysárga, illatában, ízében egyaránt a fajtára jellemző hársvirágos, hársmézes jegyek dominálnak. A bor varázsa zamatgazdaságában és alkotórészeinek összhangjában rejlik. Fiatal szárnyasokból készült ételekhez, könnyű desszertekhez ajánljuk megfelelő hőmérsékleten fogyasztani. (14 C fok)

Egri Bikavér

Több felmérés szerint, az egyik legismertebb magyar vörösbor, az Egri Bikavér, egyaránt belföldön és külföldön. Mindenesetre, a Magyarországon termelt azonos megnevezésű borok közül ebből a borból adnak el a legtöbbet, évente 75-85 ezer hektoliter közötti mennyiséget. A bor előállításához szükséges alapanyagot csak a borvidék egri körzetében, valamint Verpelét hegyközség területéről a Rendtartásban is részletezett területekről származó és a szabályzatban is felsorolt a feltételeknek megfelelő, kékszőlőből készült borokból lehet előállítani, legalább három fajta bor arányos házasításával. A házasított bort tölgyfahordóban kell érlelni, és csak a szüretet követő év november első napja után lehet forgalomba hozni. A bor színe rubinvörös, fűszeres illatú és zamatú nemes ital. Házasítástól függően a gyümölcsök széles skálája ismerhető fel a savaktól is lekerekedett de mégis férfiasságot mutató, lágy ízkomplexű, bársonyos harmóniájú száraz borban. Magyaros ételekhez, vadhúsokból készült fűszeres ételekhez ajánljuk megfelelő hőmérsékleten fogyasztani (15-17 C fok)

Egri Bikavér Superior

A bor előállításához szükséges alapanyagot csak a borvidék egri körzetében, azon belül csak a 300 pont feletti szőlőkataszterű kékszőlő ültetvényeken lehet termelni a szabályzatban leírt minimális mustfok (18-20 M/M) és maximális termésmennyiség (80 q/ha) betartásával. A bort legalább négy fajta arányos házasításával kell előállítani, melyet tölgyfahordóban kell érlelni, majd a szüretet követő november első napja után, előzetes minősítést követően palackba tölteni. Hat hónapos palackos érlelés után újabb minősítést követően lehet forgalomba hozni. A bor színében is sejteni lehet a belőle áradó vitalitást. Meleg fűszeres illatában keverednek különböző gyümölcsök, melyet ízben szép harmónia, remek szerkezet gömbölyű tanninok tesznek teljessé, hosszú játékos lecsengéssel. E bort ugyanúgy ajánljuk magyaros és vadhúsokból készült fűszeres ételekhez, de igazából az ezekből készült grillezett ételek emelik ki a borban rejlő értékeket. 15-17 C fokra hűtve javasoljuk fogyasztani.

A borvidék jellemző minőségi borai:

Egri Leányka

Rendkívül kellemes, szőlővirágra emlékeztető illatú, gazdag zamatú, kissé lágy, tüzes, de mégis kedves fehérbor. Könnyebb előételekhez, fehérhúsokból készült ételekhez, halételekhez ajánljuk 10-12 C fokon fogyasztani.

Egri Muskotály

A friss muskotályszőlő illatát és zamatát magában hordozó félédes fehérbor. Gyümölcsökkel elkészített szárnyas ételekhez, könnyű desszertekhez ajánljuk 10-12 C fokon fogyasztani.

Egri Olaszrizling

Üde zamatú, markáns savú, kesernyés utóízű fehérbor. Önállóan, aperitifként de fehérhúsokból készült ételekhez is ajánljuk 10-12 C fokon fogyasztani.

Egri Chardonnay

Üde, friss, reduktív, gyümölcsös, farkasalmára emlékeztető illatú és zamatú fehérbor. Újabban megtalálhatók a barrikban erjesztett és érlelt borok is, melynek teltsége új színfoltot jelent. Szárnyasokból, fehér húsokból készült ételekhez és halételekhez ajánljuk, jól lehűtve fogyasztani

Egri Kékfrankos

Élénkvörös színű, diszkrét gyümölcsillattal bíró, az érleltebb borok esetében a tanninokat illatban és ízben is harmonikusan megjelenítő vörösbor. Vörösborral készült ételekhez, paprikás csirkéhez ajánljuk 14-16 C fokra hűtve fogyasztani.

Egri Cabernet Franc

Mélyrubin színű, fűszeres, a tanninok finomságát is magában hordozó, gyümölcsös zamatú, finom gazdag szövetű, testes, telt száraz vörösbor. Sültekhez, vadételekhez, pörköltekhez, sajtokhoz ajánljuk 15-17 C fokra hűtve fogyasztani.

Egri Cabernet Sauvignon

Mélyrubin színű, intenzív gyümölcsillatokkal, fajtakarakterrel (fekete ribizke, paprika) bíró, finom tanninösszetételű, hosszú ízű, gazdag zamatú, száraz vörösbor. Barrik hordóban érlelt bor esetében az aromagazdagsága kiegészül a kókuszra és csokoládéra emlékeztető aromával. Marhasültekhez, vadételekhez, egyes aromás sajtokhoz ajánljuk 15-17 C fokra hűtve fogyasztani.

Egri Merlot

Mély intenzív rubin-vörös színű bor. Illatában az érett és aszalt piros húsú gyümölcsök, leginkább a málna és rumos meggy mámora érezhető. Lendületes ízvilága és az extrakt édessége egyensúlyoz gazdag tanninos karakterével. Ízvilága és kellő lágysága csalogató, így méltán lehet a Hölgyek egyik kedvenc bora. Sültekhez, fűszeres és gombás ételekhez, pörköltekhez ajánljuk 16-18 C fokra hűtve fogyasztani.

Egri Rosé borok

Az utóbbi időben a borvidéken is elterjedt a rosé borok készítése, melyet a különböző fajtájú kékszőlők gyors feldolgozásával állítanak elő. Az így készült termék friss, gyümölcsös ízű és illatú elegáns színű divatos bor. Az egy fajtából, illetve több fajta házasításával készült bor, könnyű, üde, vidám, zamatos. Hölgyek kedvence lehet. Salátákhoz, előételekhez, fehér szárnyas húsokhoz, de aperitifként is ajánljuk 8-10 C fokra hűtve fogyasztani

Egri Cuvée borok

A borvidéken is kedvelt a cuvée borok előállítása, melyet több fajta bor, különböző arányú házasításával készítenek. A házasítás lehetőséget biztosít hogy az alapborok előnyös tulajdonságait egy adott borbon kamatoztassák a borászok. Az így előállított borok kóstolásakor olyan illat, íz és aroma világ fedezhető fel a borban, melyet fajta borokban csak jó évjáratokban érezhetünk. A borral készült ételekhez, vadhúsokból készült ételekhez, magyaros ételekhez, ajánljuk 15-17 C fokra hűtve fogyasztani.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük