2022.december.04. vasárnap.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

JELES MAGYAROK – 150 ÉVE SZÜLETETT KNER IZIDOR

3 perc olvasás
<span class="inline inline-left"><a href="/node/36492"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/kner.thumbnail.jpg" border="0" alt="JELES MAGYAROK – 150 ÉVE SZÜLETETT KNER IZIDOR" title="JELES MAGYAROK – 150 ÉVE SZÜLETETT KNER IZIDOR" width="100" height="54" /></a><span style="width: 98px" class="caption"><strong>JELES MAGYAROK – 150 ÉVE SZÜLETETT KNER IZIDOR</strong></span></span>  <p>A Magyar Posta alkalmi bélyeg kibocsátásával köszönti Kner Izidor születésének 150. évfordulóját. </p><p>

jeles magyarok – 150 éve született kner izidorJELES MAGYAROK – 150 ÉVE SZÜLETETT KNER IZIDOR 

A Magyar Posta alkalmi bélyeg kibocsátásával köszönti Kner Izidor születésének 150. évfordulóját.

jeles magyarok – 150 éve született kner izidorJELES MAGYAROK – 150 ÉVE SZÜLETETT KNER IZIDOR 

A Magyar Posta alkalmi bélyeg kibocsátásával köszönti Kner Izidor születésének 150. évfordulóját.

Kner Izidor (Gyoma, 1860. II. 5.Gyoma, 1935. VIII. 19.) a magyar nyomdászat, könyvkötészet és -kiadás kiemelkedő személyisége.

A vándor könyvkötő családból származó fiatalember önképzéssel és folyamatos tanulással szerezte ismereteit. A tanulóéveket követően 1882. júniusában Gyomán megnyitotta egyszemélyes könyvnyomdáját, melyet 1888-ban a Magyar Nyomdászok évkönyve már segédet alkalmazó nyomdaként említett. 1889-ben megnősült és a kapott hozomány segítségével megszilárdította nyomdáját. 1890-ben vásárolta meg első nagy teljesítményű nyomdagépét. Töretlen fejlődés vette kezdetét és az 1900-as évek elejére az akkori Magyarország településeinek közel a fele a nyomda megrendelője volt. Az egykori kis műhely korszerű vidéki középüzemmé vált. 1902 és 1913 között a vállalat évi forgalma több mint százezer koronáról közel ötszörösére növekedett. Az állandó személyzet száma 90-100 fő között volt. Tevékenységéért az 1914. évi lipcsei kiállításon aranyérmet kapott. Az első világháborút követően azonban nemcsak a román megszállók rabolták el a nyomda felszerelésének kétharmadát, hanem a trianoni határok meghúzásával a potenciális vevőkör nagy része is elveszett.

Nagy utat járt be Kner Izidor a társadalmi mobilitásban is. Gyoma község köztiszteletben álló polgáraként a szakmai közéletnek is aktív tagja volt. A nyomdászati írások mellett gyakran közölt szakcikkeket, melyekben sürgette a szakoktatás fejlesztését, az inasnyúzás megszüntetését és szót emelt a tisztességtelen verseny ellen is. Gyakran írt a hazai ipar fejlesztésének, a színvonal emelésének kérdéseiről. 1932-ben – a nyomda alapításának 50. évfordulóján – Békés megye örökös törvényhatósági bizottsági taggá választotta, és ebben az évben céhmesteri címet és oklevelet kapott.

Halála után két fia, Imre és Endre lettek a nyomda tulajdonosai. 1944-ben azonban a nyomdát már kinevezett állami vezetők irányították, majd 1963-ban a békéscsabai volt Tevan Nyomdához csatolták. 1991-ben létrejött a Gyomai Kner Nyomda Kft., majd az év végén a nyomda privatizációja kapcsán a Láng Kiadó és Holding Rt. lett a többségi tulajdonos. 1998-ban átalakult részvénytársasággá, és egy évvel később részvényeinek többsége az Állami Nyomda tulajdonába került. Forrás: http://hu.wikipedia.org * www.gyomaikner.hu

A bélyegképen Kner Izidor portréja, továbbá egykori levélpapírjának részlete és egy, a korabeli nyomdabelsőt ábrázoló metszet alapján készült grafika részlete található. A bélyeghez tartozó alkalmi borítékon az egykori levélpapír ihlette grafika, az alkalmi bélyegzőn pedig Kner Izidor nevének kezdőbetűi láthatók.

SO

Perforációs méret: 50 x 25,6 mm, 40 bélyeg/ív

www.posta.huwww.posta.hu

Példányszám: 400.000 db

 

Gyártó nyomda: Állami Nyomda

 

Megjelenési időpont: 2010. február 5.

Tervezőművész: Berky Péter

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.