Történelmi mélyponton van az EURUSD, miután a lélektani 1.20-as szint alá került. Könnyen lehet, hogy ez még csak a kezdete egy tartósabb és mélyebb leértékelődésnek, amely 1.15-ig is folytatódhat.

 

Történelmi mélyponton van az EURUSD, miután a lélektani 1.20-as szint alá került. Könnyen lehet, hogy ez még csak a kezdete egy tartósabb és mélyebb leértékelődésnek, amely 1.15-ig is folytatódhat.

 

Az euró esése mögötti két fő ok áll: az államadósságok magas szintje miatti aggodalmak újjáéledése és a várakozás, hogy az Európai Központi Bank belekezd egy mennyiségi könnyítési programba, hogy elkerülhető legyen egy japán stílusú defláció az eurózónában.

 

Az EKB-nak kezdeményező szerepet kell vállalnia, hogy megnyugtassa a befektetőket. Ez egy államkötvény-vásárlási programot jelent, még ha Németország vonakodik is ettől. Lehet, hogy nem ez a legjobb módja a növekedés erősítésének és az infláció stimulálásának, de már csak ez a választás maradt.

 

Az EKB akár már január 22-én is elkezdheti a QE programot. Az elmúlt hetekben erősödött a nyomás a központi bankon, azt követően, hogy olyan adatok láttak napvilágot, amelyek a defláció kockázatának növekedését erősítették meg. 2009 óta először fordult negatívba az infláció az eurózónában a decemberi fogyasztói árindex alapján, és ezt a folyamatot erősítette az olajár jelentős csökkenése is.

 

A mennyiségi könnyítés elkerülhetetlennek látszik, és jelenleg a legfőbb kérdés ennek mérete, és hogy mely eszközökre terjed ki a program. Benne lesznek-e a görög és ciprusi kötvények is? Meddig tart a program? Rengeteg megválaszolatlan kérdés van!

 

Nem ismerhetjük továbbá az alkalmazott monetáris intézkedések valamennyi hosszú távú hatását sem. És az is biztos, hogy a készülő intézkedésektől nem lesz hatékonyabb az eurózóna gazdasági szerkezete, és nem ezek fogják tartósan megoldani a költségvetési hiányok és az államadósságok problémáit.

 

Hamar nyilvánvalóvá válik, hogy a QE makrogazdasági hatásaival kapcsolatos várakozások túl optimisták, és hogy a monetáris politika nem képes pótolni a kormányzati intézkedéseket. A gyenge gazdasági teljesítmény és egyes országoknak a monetáris unióból való kilépésének kockázata miatt a befektetők elveszíthetik a bizalmukat az euróban.

 

Az EURUSD shortolása népszerű és jövedelmező volt az elmúlt időszakban. További lefelé tartó mozgás várható a következő hónapokban, mivel nyilvánvaló, hogy az eurózóna nem képes visszatalálni a helyes útra.

Christopher Dembik

A párizsi Sciences Po-n és a lengyel Kögazdaságtudományi Intézetben szerzett diplomái után Christopher az új technológiák elemzőjeként dolgozott Franciaország nagykövetségének gazdasági küldöttségében, Izraelben. 2008-ban a Forex.fr, egy devizapiaccal és makrogazdasági elemzésekkel foglalkozó francia portál vezetője volt, amely azóta az egyik vezető devizapiaci portállá vált Franciaországban. Christopher 2014-ben csatlakozott a francia Saxo Banque-hoz, és rendszeresen szerepel szakértőként a gazdasági és pénzügyi sajtóban. Tagja az ismert tudományos műhelynek, a Concorde Alapítványnak.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük