2022.01.18.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Jubilál a Széchenyi kártya

10 min read
 <span class="inline left"><a href="/node/2627"><img class="image thumbnail" src="/files/images/szech.thumbnail.jpg" border="0" alt="Szechenyi Kártya" title="Szechenyi Kártya" width="100" height="62" /></a><span style="width: 98px" class="caption"><strong>Szechenyi Kártya</strong></span></span> <p>2007. június 14-én ünnepélyes keretek között adták át a 75-ezredik Széchenyi Kártyát az igénylõnek, egyúttal megemlékeztek a 100-ezredik igénylés beérkeztérõl.  </p><p>

 Szechenyi KártyaSzechenyi Kártya

2007. június 14-én ünnepélyes keretek között adták át a 75-ezredik Széchenyi Kártyát az igénylõnek, egyúttal megemlékeztek a 100-ezredik igénylés beérkeztérõl. 

 Szechenyi KártyaSzechenyi Kártya

2007. június 14-én ünnepélyes keretek között adták át a 75-ezredik Széchenyi Kártyát az igénylõnek, egyúttal megemlékeztek a 100-ezredik igénylés beérkeztérõl. 

A szakmai szervezetek, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) kezdeményezésével létrehozott, és a KA-VOSZ Zrt. közvetítésével mûködtetett Széchenyi Kártya konstrukció egyediségét, valamint piaci fontosságát mutatja az a tény, hogy 2007. június 14-én átadták a 75 000. kártyát.

Átadták a 75ezredik Széchenyi KártyákatÁtadták a 75ezredik Széchenyi Kártyákat

A Ka-VOSZ Zrt. által szervezett tájékoztatón és ünnepségen Krisán László, a KA-VOSZ Zrt. vezérigazgatója emlékeztetett, a koncepció öt évvel korábbi meghirdetésekor nem sok remény volt a program gyors sikerére.

Mára a kis- és közepes vállalkozások (KKV-k) szívesen látott ügyfelei a kereskedelmi bankoknak, a szektor 20%-a használja már a kártyát.  A Széchenyi Kártya igénylõinek száma elérte a 100 000-et, a kihelyezett hitelkeret teljes összege már meghaladja a 350 milliárd Ft-ot.

Demján Sándor a VOSZ ügyvezetõ-elnöke -  Kóka János gazdasági és közlekedési miniszterDemján Sándor a VOSZ ügyvezetõ-elnöke – Kóka János gazdasági és közlekedési miniszterA 2002-ben elindult Széchenyi Kártya mára a kis- és középvállalkozói szektor stabil finanszírozási formájává vált, megõrizve versenyképességét a folyamatosan módosuló banki kínálat mellett is. A vállalkozók, amikor a kártya mellett döntenek, a stabil szolgáltatást, a gyorsaságot, a bõvülõ hálózatot és az egyszerû, gyors hozzáférést választják.

A KA-VOSZ Zrt. kiemelten ügyel arra, hogy a kártya szolgáltatásai és megbízhatósága magas szinten maradjon, a kártya széleskörû elérhetõségének érdekében folyamatosan bõvíti a Széchenyi Kártya konstrukcióban közremûködõ irodák körét.

Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter a Széchenyi KártyávalKóka János gazdasági és közlekedési miniszter a Széchenyi Kártyával5 évvel ezelõtt az OTP Bank Nyrt.-vel,  a Postabankkal és az  MKB Bank Nyrt.-vel köthettek a vállalkozók Széchenyi Kártya hitelszerzõdést, ma pedig mintegy 1.300 bankfiók szolgálja ki a vállalkozók hiteligényeit (OTP Bank Nyrt., Erste Bank Hungary Nyrt., MKB Bank Nyrt., Magyarországi Volksbank Zrt., Inter-Európa Bank Nyrt., Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. és a teljes takarékszövetkezeti kör).

A közel 400 ezres hazai kis- és középvállalkozói réteg 20%-a igényelt már Széchenyi Kártyát, ügyfeleik közel

130 ezer munkavállalót foglalkoztatnak.  2005-2006 során mintegy 18 ezer új munkahely jött létre a Széchenyi Kártya céges lehetõségei segítségével.  A kártyát használó vállalkozások árbevétele ez idõ alatt 13%-kal nõtt.

A Széchenyi Kártya ügyfeleinek több mint 30%-a a kereskedelemben tevékenykedõ vállalkozó.

Kotucz Gábor a 100 000. Széchenyi Kártya igénylõKotucz Gábor a 100 000. Széchenyi Kártya igénylõA KA-VOSZ Zrt., a VOSZ és az MKIK elõszûrési rendszere segíti a bankok hitelminõsítési eljárását, a Széchenyi Kártya a megbízható vállalkozók jelképe.  A kártyahasználók automatikusan a jól mûködõ üzleti körökhöz, tehát a fehér gazdasághoz tartoznak!

Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter kiemelte, a Széchenyi Kártya a felelõsségvállalás egyik szimbóluma. Az 5 évvel ezelõtti indításkor az volt a cél, hogy kezelni lehessen a mikro-, kis- és közepes vállalkozások gondjait, fenntartható, független segítséggel.  Az öngondoskodásra való képesség nagyon fontos tulajdonsága a vállalkozók többségének, a Kártya sikere is ezt igazolja, kívánatos volna, ha ez a politikai gondolkodásban és a közbeszédben is mind általánosabbá válna. 

A miniszter hangsúlyozta, a Széchenyi Kártyáról az elmúlt öt évben bebizonyosodott, hogy a gazdaságpolitika egyik legsikeresebb eszköze.  Hétszáz településen több mint ezer bankfiókban lehet hozzájutni a kártyához,  az eddig kihelyezett hitel meghaladja a 350 milliárd forintot. 

2005-2006-ban a kártyatulajdonos kkv-k csaknem 18 ezer új munkahelyet teremtettek, árbevételük negyven százalékkal, nyereségük 25 százalékkal nõtt, ma már a GDP 50%-át adják.   Kóka János fölkérte a finanszírozásban közremûködõket, hogy segítsenek annak a mintegy 1500 milliárd forintnak az értelmes elköltésében, amely az Európai Unió jóvoltából a magyar kkv-k rendelkezésére állhat.  A miniszter tûrhetetlennek nevezte az adó-adminisztráció jelenlegi gyakorlatát, hogy minden hónapból 24 napra jut valamilyen adóbefizetési kötelezettség,  ígéretet tett az adóreform idevágó változtatására.

Demján Sándor,  a VOSZ elnöke volt a Széchenyi Kártya egyik kezdeményezõje, aki most beszédében hangsú-lyozta, kevés ilyen sikeres program létezik manapság,  külföldön is tanulmányozzák a magyar gyakorlatot, s átvételére tesznek ajánlatot. Elismerõen szólt róla, hogy a felvehetõ hitel nagysága mára 25 millió forintra nõtt, ebben érdeme van Kóka János gazdasági miniszternek.  Egy ilyen összeg már jelentõs segítséget jelenhet egy-egy vállalkozásnak.

Demján Sándor fontosnak tartja, hogy az uniós pénzeket a gazdaság élénkítésére fordítsák, ne ?betonba öljék" olyan beruházásokra, mint az éghajlatváltozás-kutató központ,  különben Magyarország nem tud kikeveredni jelenlegi helyzetébõl.  Az állam tegyen rendet saját háza táján, mondta, a fekete-gazdaságot kell megrendszabá-

lyozni, ne a törvénytisztelõ vállalkozókat sújtsák, akik elérhetõk, hanem a korrupció ellen lépjenek fel keményen.  Demján Sándor a képviselt szervezet nevében követelte, minél több,  a Széchenyi Kártyához hasonló programot tartalmazzon a gazdaságpolitikai eszköztár, mert a nemzeti tõkét megtestesítõ kkv-k tevékenységét ezzel lehet segíteni, a hiányzó középosztály megteremtését így lehet elõsegíteni.

Hitelre van szükség, hangsúlyozta Demján Sándor, Magyarországon nem öröklõdtek át családi vagyonok, amelyek hitel-alapot nyújthatnának, pedig a rendszerváltozás után rögtön hitelre lett volna szükség.  Több ezer milliárd Ft hiányzik a KKV-k házatájáról!  Ezért igénylik az állami segítséget a KKV-k. 

Demján úr figyelmeztetett, ne várjunk csodákat az EU projekttõl!  Jelenleg mindenképpen óvatos mozgást javasol a vállalkozásoknak.

         

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi- és Iparkamara elnöke, aki a program indításakor Demján Sándor mellé állt, a szisztematikus munkát és az állhatatosságot emelte ki az évek folyományaként.  A Széchenyi Kártya ciklusokon átnyúlva tudott sikeresen mûködni, több kormányt is  maga mellé állított, nem túl gyakori ez manapság…  A kártya történetében fontos szerepet játszott az innováció,  adandó alkalommal minden lehetõséget felhasználtak a konstrukció javítására, így sikerült versenyt generálni mára a kereskedelmi bankok között ezen a fronton is.

A Magyar Kereskedelmi- és Iparkamara elnöke fontosnak tartja, hogy továbbra is megmaradjon az állami kamattámogatás, ez körülbelül két-, két és félmilliárd forint ráfordítást igényelne, a politikának kell meghoznia errõl a döntést.  Demján Sándorhoz hasonlóan Parragh László is sürgette, hogy az uniós pénzek a gazdaságba kerüljenek, annak fejlõdését szolgálják. 

Mindketten támogatnák a hitelprogram futamidejének két évesre való növelését, s létrejönne egy olyan konstrukció is, amely középtávú hitel formájában a vállalkozók beruházási tevékenységét szolgálná. Ehhez is politikai döntésre van szükség.

Hangsúlyozta, a következõ idõszak politikai döntéseinél figyelembe kell venni, az uniós pénzek felhasználásánál egy új struktúra létrehozása helyett bátran lehetne támaszkodni a Széchenyi Kártya már kiépült hálózatára, mellyel könnyen elérhetõk és mozgósíthatók a vállalkozók.

Az eseményen ünnepélyes kártya- és kitüntetés átadásra került sor:

-Emléklapot kapott a 100 000. Széchenyi Kártya igénylõje Kotucz Gábor, a Kotucz & Bajor Szállítmányozó és Szolgáltató Kft. ügyvezetõje,

-?75 000. Széchenyi Kártya" maketteket osztottak ki,

-miniszteri kitüntetéseket adtak át,

-Ka-VOSZ Zrt. oklevelek találtak meg az érdemeseket.

A Széchenyi Kártya elõnyei

-egyszerû módon az ország több mint 250 pontján igényelhetõ,

-tárgyi fedezet nélkül elérhetõ, 

-olcsó, a támogatások legalább 2010-ig csökkentik a díjakat (1% kamattámogatás ebben az évben, és garanciadíj-támogatás 2010-ig),

-bürokráciamentes módon a regisztráló irodákban beszerezhetõ a cégkivonat, nincs külön támogatási szerzõdés, nettó kamatfizetés

-gyors, mivel a vállalkozó két héten belül megkapja a Széchenyi Kártyát a teljesen automatizált, elektronikus ügyintézés tévén,

-példaértékû együttmûködést nyújt eltérõ feladatú és felépítésû szervezetek között,

-kamatot fizetni csak a felhasznált összegre kell, s annyi idõre, ameddig a használat megtörtént.

A Széchenyi Kártya ismérvei

-500 ezer Ft-tól 25 millió Ft-ig igényelhetõ a folyószámla-hitelkeret, akár tárgyi fedezet nélkül,

-szabadon felhasználható forgóeszköz finanszírozására szolgáló hitelkeret (felhasználása bankkártyával történõ fizetés, készpénzfelvétel vagy banki átutalás),

-egyszerûsített és automatizált (elektronikus) hozzáférés, a hitel 2 héten belül kézhez vehetõ,

-nettó kamatfizetésre van lehetõség, azaz a kamattámogatást az ügyfélnek nem kell elõre kifizetni, utólag visszaigényelni, a garanciadíj-támogatást 2010-ig Kormányrendelet biztosítja,

-a Széchenyi Kártya forgalmazásában részt vevõ bankok a Kártyát igénylõ ügyfeleknek egyedi, kedvezményes számlacsomagokat hoztak létre,

-a konstrukciót a vállalkozók az ország 250 regisztrációs irodájában, több mint 1300 bankfiókban érhetik el.

A KA-VOSZ Zrt. céljai

Mivel a kisvállalkozások a forrás- és tõkehiány miatt rendszeresen finanszírozási problémákkal küzdenek,

a KA-VOSZ Zrt.,  a tulajdonosi elvárásoknak megfelelõen tovább keresi mindazokat a lehetõségeket, amelyek a kis- és középvállalkozások támogatását szolgálják, hozzájárulhatnak talpon maradásukhoz és a fokozódó versenyben történõ helytállásukhoz, sikereikhez.

Átfogó hitelminõsítõi rendszer szükséges, ami még több vállalkozás számára teszi lehetõvé, hogy a KKV-k az Európai Unió nyújtotta versenykörülmények között is megállják helyüket.

A KA-VOSZ Zrt.  a JEREMIE program keretében folyamatosan együtt dolgozik a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséggel és a Gazdasági és Közlekedési Minisztériummal  a Széchenyi Kártyával rendelkezõk beruházási hitelkonstrukciójának kialakításán.  A további tervek között szerepel az elektronikusan elérhetõ szolgáltatások körének bõvítése. 

Elismertség

2005-ben a KA-VOSZ Zrt. Széchenyi Kártya konstrukciója az Európai Vállalkozási Díj ?Vállalkozások támogatása" kategóriájában elsõ helyezést ért el.

Számos országból, (pl. Lengyelország, Románia, stb.) érdeklõdés mutatkozik a Széchenyi Kártya konstrukció iránt, rövidesen az Európai Unióban is bemutatják.

A hitelkonstrukció felfutását még az EU tagországaiban is sikernek könyvelik el,  a Brüsszeli EuroCommerce Best Practice programjának listáján elsõ helyezést ért el.

( Betûszavak feloldása:

 VOSZ =  Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége,

 MKIK =  Magyar Kereskedelmi és Iparkamara,

 KA-VOSZ =  a VOSZ és MKIK által létrehozott szervezet kisvállalkozói hitelprogram kialakítására, mûködtetésére)

Harmat Lajos

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük