A múlt hét eleji előretörését a hét végére teljes mértékben visszaadta az arany árfolyama. A kerek 1.700 dolláros árszint előtt való meghajlás nem utolsó sorban az indiai ékszeripar immár két hete zajló sztrájkjának számlájára írandó. Ugyanakkor a globális adósságválság is vesztett szörnyűségéből, ami enyhíti a piaci feszültségeket. Ahogy az arany iránti akut befektetői igény most elcsendesedik, úgy értékelik át máris egyes elemzőházak az ez évi prognózisaikat – tájékoztat a www.aranypiac.hu .

 

A múlt hét eleji előretörését a hét végére teljes mértékben visszaadta az arany árfolyama. A kerek 1.700 dolláros árszint előtt való meghajlás nem utolsó sorban az indiai ékszeripar immár két hete zajló sztrájkjának számlájára írandó. Ugyanakkor a globális adósságválság is vesztett szörnyűségéből, ami enyhíti a piaci feszültségeket. Ahogy az arany iránti akut befektetői igény most elcsendesedik, úgy értékelik át máris egyes elemzőházak az ez évi prognózisaikat – tájékoztat a www.aranypiac.hu .

 

Nehéz diónak bizonyult az arany számára az 1.700 dolláros unciánkénti árszint az elmúlt héten. A visszaerősödés ismét a spekulatív befektetők profitrealizálásán vérzett el, amelyet a fizikai aranyvásárlások jelenleg nem képesek ellensúlyozni. Az indiai ékszeripar immár két hete zajló sztrájkja miatt kieső kereslet ahhoz vezet, hogy a tiszteletet parancsoló kerek szám előtt egyelőre meghajlik az árfolyam.

 

Az indiai kereskedők és feldolgozók munkabeszüntetésének oka az aranyra kirótt importvám 2%-ról 4%-ra való megduplázásában, valamint bizonyos aranytermékekre egy 0,3%-os különadó bevezetésében keresendő. A 300 ezer vállalkozást és több millió ágazati alkalmazottat tömörítő ékszeripari szakszervezetek az akciót eleinte háromnaposra tervezték, majd határozatlan időre meghosszabbították. A sztrájk eredményeként „a fizikai vásárlás Ázsiában az indiai aranypiac zárva maradása miatt felszívódott" – állapítják meg a vezető dél-afrikai Standard Bank szakértői aktuális nyersanyagpiaci elemzésükben.

 

Ahogy korábbi években, úgy 2011-ben is a világ aranykeresletének több mint egy negyede Indiából származott. Ennek megfelelően az indiaiak aranyvásárlási kedve döntő befolyással bír az arany világpiaci árfolyamának alakulására. Ezért a Reuters egy gyorsfelmérésében helyi kereskedőket, ékszerész és bróker cégeket kért fel az adóemelések következtében szerintük várható kereslet-visszaesés becslésére. Ebben a válaszadók azzal számolnak, hogy az Arany Világtanács (World Gold Council, WGC) adatai szerint tavaly még 933,4 tonnát kitevő indiai import idén átlagosan mindössze 655 tonnára eshet vissza, ami 30%-os csökkenést jelentene.

  Az Arany Világtanács ezzel szemben kevésbé pesszimista. A szakmai szervezet arra hívja fel a figyelmet, hogy a mostani sztrájk egybe esik az év szezonálisan amúgy is leggyengébb forgalmú időszakával, ami csökkenti a munkabeszüntetés miatti visszaesés súlyát, továbbá „hosszútávon [az adóemelés] nem lesz jelentős hatással a kereslet alakulására". A WGC régiós igazgatója arra is emlékeztet, hogy az arany túl mélyen gyökerezik az indiai kultúrában, valamint az esküvői és megtakarítási szokásokban ahhoz, hogy a mindössze 2%-os drágulás a szubkontinensen betöltött szerepét megkérdőjelezze. Egyébként is érdemes kivárni a végső fejleményeket, hiszen hasonló tiltakozóakciók, mint amilyen az ékszerészek mostani sztrájkja, korábban a gyapotexport esetében vezetett már eredményre. Akkor a kormányzat visszavonta a népszerűtlen intézkedéseket.

 A nyugati világban eközben nem kérdés, hogy a sárga nemesfém továbbra is őrzi létjogosultságát a befektetési portfoliókban. Az aranyra specializálódott tőzsdén kereskedett alapok készletei nem mutatnak jelentős negatív elmozdulást, változatlanul tartják a történelmi rekord közeli szintjüket. A döntő tényező mindemellett mégis a Kínában dinamikusan növekvő aranykereslet lehet. Míg az elmúlt év végén még csak spekuláció volt az, hogy a kitermelésben már évek óta első helyezett Kína az idén megelőzheti Indiát a fogyasztásban is, ez mára csaknem bizonyosság.

 Ugyanakkor az elemzői értékelések már kevésbé mutatnak egységes képet, mint az év elején, amikor még szinte minden mértékadó piaci megfigyelő kisebb-nagyobb emelkedésre fogadott az idei évben. A Goldman Sachs változatlanul emelkedést vár az idei évre, unciánként 1.785 dollárt három hónapos és 1.840 dollárt hat hónapos időtávon, valamint 1.940 dollárt az év végéig. Hasonlóan optimista a Barclays Capital, a londoni City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportjának árupiaci elemzőstábja. Ott a szakértők az erősödő inflációs várakozásokra hivatkozva 1.850 dolláros célárfolyamot neveznek meg a most következő negyedévre. Ugyanezen időtávon 1.800 dollárra várja egy uncia arany árát a német Deutsche Bank, ami kisebb csökkenés a bank eddigi előrejelzéséhez képest, de 9%-kal több a jelenlegi árszintnél. Ezzel szemben pesszimista az árupiaci elemzésekre szakosodott CPM Group, amely úgy véli, hogy az arany ára tavaly szeptemberben tetőzött, és idénre már csak 1.500 dollár fölé várható az árfolyam. A svájci UBS bank elemzői pedig csak a jelenlegi 1.680 dolláros árszinteket tartják reálisnak az év hátralevő részében, pedig az év elején még 20%-kal magasabb célárfolyamot fogalmaztak meg.

Arany, ezüst – technikai elemzés

 

Arany – technikai elemzés

 

Technikai értelemben az arany árfolyama továbbra is pengeélen táncol. A február végén Londonban beállított 1.780 dolláros lokális csúcs óta több lépcsőben húzódott vissza az árfolyam, amely eddigi mélypontját 1.635 dolláron érte el. Innét egy határozottnak tűnő visszaemelkedés következett, majd ismét az eladói oldal kerekedett felül. Jelenleg az arany számos más nyersanyaggal együtt fontos támaszszintekhez érkezett, és velük együtt túladottnak számít. Ez jó eséllyel enged arra következtetni, hogy 1.650 dollár környékén most stabilizálódhatnak a jegyzések, amit egy erősödés követhetne az 1.680-as szintekig, sőt továbbnyújtózkodva akár 1.720 dollár fölé is. A rövidtávon hanyatló trend megfordításához ez elengedhetetlen feltétel, és amíg ez be nem következik, addig az 1.800 dollárról még álmodni sem érdemes. 1.650 dollár alatt ugyanakkor folytatódó eséssel kéne számolni, amely során a hosszútávú emelkedő trendvonalak jelenthetnének megálljt az 1.590 és 1.550 dolláros szinteken.

 

Ezüst – technikai elemzés

A február végén felszúró ezüstárfolyam azóta sem tudja levetni magáról a rá nehezedő nyomást. A korrekció 31,50 dollárig fojtotta le Londonban a szürkésfehér nemesfém jegyzését, amely most 32,50 dollárnál próbál meg konszolidálódni. Erre, valamint a 10 hónapja süllyedő trend elhagyására főként akkor volna remény, ha sikerülne tartósan 33 dollár fölé visszakapaszkodnia a jegyzéseknek. Pusztán a mostani árszinten kitartva is meg van azonban az esély arra, hogy az árfolyam kiússzon a csökkenő trendcsatornából, és ezzel kitörjön felfelé, mint ahogy arra is, hogy a felső diagonálisról lefordulva tesztelje még egyszer a 30 dollár környéki árszinteket.

 

http://in.reuters.com/article/2012/03/26/gold-india-tax-idINDEE82P08420120326

 

© www.aranypiac.hu  – Magyar Aranypiac Kft.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük