2022.október.07. péntek.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Kátyúmentes utak épülhetnek — Elkezdte a gumibitumen gyártását a MOL zalaegerszegi üzeme

7 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/65408"><img class="image image-preview" src="/files/images/images_191.jpg" border="0" width="240" height="164" /></a></span>Megkezdte működését a MOL gumibitumen üzeme, miután sikeresen lezajlottak az új berendezések próbái. Az elsőként elkészült terméket helyben használják fel, a Zalai Finomító és a 74-es sz. főút közti átkötő út felújításához. A 760 méteres közútszakasz egyik felét gumibitumennel, a másik felét úgynevezett modifikált bitumennel készítik. A két eltérő felület jó lehetőséget nyújt arra, hogy a nagy forgalmú úton további tapasztalatokat szerezzenek a különféle burkolatok tulajdonságairól.

images 191Megkezdte működését a MOL gumibitumen üzeme, miután sikeresen lezajlottak az új berendezések próbái. Az elsőként elkészült terméket helyben használják fel, a Zalai Finomító és a 74-es sz. főút közti átkötő út felújításához. A 760 méteres közútszakasz egyik felét gumibitumennel, a másik felét úgynevezett modifikált bitumennel készítik. A két eltérő felület jó lehetőséget nyújt arra, hogy a nagy forgalmú úton további tapasztalatokat szerezzenek a különféle burkolatok tulajdonságairól.

images 191Megkezdte működését a MOL gumibitumen üzeme, miután sikeresen lezajlottak az új berendezések próbái. Az elsőként elkészült terméket helyben használják fel, a Zalai Finomító és a 74-es sz. főút közti átkötő út felújításához. A 760 méteres közútszakasz egyik felét gumibitumennel, a másik felét úgynevezett modifikált bitumennel készítik. A két eltérő felület jó lehetőséget nyújt arra, hogy a nagy forgalmú úton további tapasztalatokat szerezzenek a különféle burkolatok tulajdonságairól.

A MOL januárban kezdte meg az évi 5000 tonna kapacitású kísérleti gumibitumen üzem építését a Zalai Finomítóban. A projekt finanszírozását részben saját forrásból biztosította a társaság, részben a 2010. évi Gazdaságfejlesztési Operatív Program (GOP) keretében pályázaton elnyert 128 millió forint támogatásból. A létesítmény a legkorszerűbb gyártási technológiát valósítja meg (számítógépes on-line termelésirányítás, zárt technológia), mely működése közben biztosítja a legszigorúbb környezetvédelmi előírásoknak való megfelelést is. A beüzemelést követően szeptember 10-én kezdődött el a gumibitumen próbaüzemi gyártása. A sikeres tesztek után készen áll a Zalai Finomító az üzemszerű működésre. Az évi 5000 tonna gumibitumenből – az út szélességétől, alapozásától függően – mintegy 100-150 km útszakasz készülhet el, és mintegy 100-150 ezer darab gumiabroncs környezetbarát újrahasznosításához járul hozzá a MOL.

A próbagyártás termékét a MOL saját finomítóinak üzemi útjain terítették le, majd a Zalai Finomító melletti, a zalaegerszegi önkormányzattal közös tulajdonú, nagy forgalmú városi átkelő út felújítását kezdték el. Ez az első közút, amely az új üzemben gyártott útépítő anyagból készül. A 760 méteres burkolat egyik felét gumibitumennel, a másik felét úgynevezett modifikált bitumennel készítik. A két eltérő felület jó lehetőséget nyújt arra, hogy a nagy forgalmú összekötő úton további tapasztalatokat szerezzenek a különféle burkolatok tulajdonságairól.

„A termék- és gyártástechnológia fejlesztése tovább folytatódik. A következő hónapokban további kísérleti útszakaszokat építünk, hogy minél szélesebb körű tapasztalatot lehessen gyűjteni a gumibitumen alkalmazásáról illetve az újfajta útfelület viselkedéséről a használat során." – mondta el dr. Holló András, a Termékfejlesztés kiemelt vezetője.

A MOL munkatársai a Pannon Egyetem és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem szakértőivel együttműködve a gyakorlati eredmények alapján igyekeznek tovább javítani a gumibitumen tulajdonságait. A fejlesztési projekt várhatóan 2013 tavaszán zárul.

 „Az üzemszerű gyártás megindulása fontos lépés, hogy a gumibitumen, ez a kiváló útépítőanyag, hazánkban elterjedhessen. Az évekkel korábban megépült kísérleti útszakaszok hibátlan állapota bizonyítja, hogy a magyarországi éghajlati viszonyok mellett kitűnően alkalmazható a MOL új fejlesztésű kötőanyaga." – mondta Galambos László, a MOL finomítás vezetője.

A MOL a következő három évben mintegy 300 milliárd forintot ruház be Magyarországon a finomítás hatékonyságának növelésére, illetve a kőolaj és földgáz kutatására és kitermelésére.

„Az átkötő út burkolatának felújítása időszerű volt. Külön öröm számunkra, hogy a MOL-lal közös beruházásban, egy új fejlesztésű termék felhasználásával valósul meg a fejlesztés. Bízom benne, hogy az új burkolat hosszú távon fogja szolgálni az utazók kényelmét. Nem elhanyagolható tény, hogy az innovatív terméknek, a gumibitumen zalaegerszegi gyártásának köszönhetően helyi munkahelyeket tud a MOL megőrizni." – mondta Doszpoth Attila, a Zalaegerszegi Önkormányzat műszaki alpolgármestere.

  A gumibitumen előnyei

A gumibitumen felhasználásával épített utak számos tulajdonsága jobb a hagyományos bitumennel készült utakénál:

  • A hagyományos bitumenes úthoz képest hosszabb élettartam érhető el.
  • Fáradási tulajdonságai kiválóak, ezért kevésbé repedezik az aszfaltút.
  • Nagyobb terhelhetőséget, kisebb nyomvályúsodási hajlamot eredményez.
  • Az ásványi anyaghoz való kiváló tapadása csökkenti a kátyúk kialakulásának esélyét.
  • A hosszabb élettartam és a környezeti hatásokkal szembeni jobb ellenálló képesség alacsonyabb fenntartási költséget eredményez.
  • Lényegesen kisebb menetzaj érhető el, ezért nem szükséges minden esetben zajvédő fal építése.
  • Javul a közlekedés biztonság, mivel jobb a tapadása, aminek főleg esős időjárás esetén van komoly kockázatcsökkentő hatása.
  • A fenntartható gazdasági fejlődéshez jelentős mértékben hozzájárul ez az új útépítő anyag, a hulladék gumiabroncsok útépítés során történő felhasználásával.

 

A gumibitumen olyan különleges útépítési kötőanyag, amelyet bitumen és használt gumiabroncsokból származó gumiőrlemény felhasználásával állítanak elő. A hagyományos bitumenes úthoz képest gumibitumennel hosszabb élettartam érhető el, nagyobb terhelhetőség és kisebb nyomvályúsodási hajlam mellett csökken a kátyúk kialakulásának esélye is. A fenntartható fejlődést szem előtt tartva a gumibitumen gyártása megoldást kínál a hulladék gumiabroncsok környezetbarát feldolgozására és hasznosítására is. A MOL új, szabadalmaztatott technológiája pedig biztosítja, hogy – a külföldi eljárásokkal ellentétben – nemcsak a gyártás helyszínén, hanem a hagyományos bitumenekhez hasonlóan, az előállítás helyszínétől távol is felhasználható a gumibitumen.

A MOL célja a kémiailag stabilizált gumibitumen szélesebb körű megismertetése, hogy alkalmazásával a hagyományos módon épített utaknál lényegesen jobb minőségű és hosszabb élettartamú utak épüljenek.

 A MOL a 2000-es években kezdett el dolgozni a külföldön már alkalmazott, de gyerekbetegségekben szenvedő útépítési kötőanyag, a gumibitumen hazai gyártásának megvalósításán. Az USA-ban alkalmazott eljárás szerint a gumibitument az útépítés helyszínén készítik, mivel pár órán belül fel kell használni a gumiszemcsék kiválása miatt, továbbá speciális berendezéseket igényel az aszfalt gyártása.

Annak érdekében, hogy a normál útépítő bitumennel közel azonos módon kezelhető új termék jöjjön létre, a MOL a Pannon Egyetemmel együttműködve kidolgozta az ún. kémiailag stabilizált gumibitument, amely szállítható, tárolható és később is felhasználható marad, így nagyüzemileg gyártható.

Az elmúlt években elvégzett teszt jellegű útépítések a kémiailag stabilizált gumibitumen kiváló felhasználói tulajdonságait igazolták, összhangban a nemzetközi tapasztalatokkal. Az új anyag ráadásul egy jelentős környezetvédelmi problémát is megold, hiszen a használt gumiabroncsok környezetbarát újrahasznosítását valósítja meg.

About Post Author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.