2012. október 19-én délelőtt adták át a magyar-svéd együttműködés keretében kiépített Lánchíd parkot a Lánchíd budai hídfőjénél. A Lánchíd parkot Karin Olofsdotter, Svédország magyarországi nagykövete és Tarlós István, Budapest főpolgármestere avatta fel az együttműködő svéd vállalatok képviselői, a Green Sweden/SymbioCity Program támogatói, Takács János, az Electrolux kelet-közép-európai régió holding vezetője, az Electrolux Lehel Kft. vezérigazgatója és Ali Shah, az Ericsson Magyarország vezérigazgatója jelenlétében.

 

2012. október 19-én délelőtt adták át a magyar-svéd együttműködés keretében kiépített Lánchíd parkot a Lánchíd budai hídfőjénél. A Lánchíd parkot Karin Olofsdotter, Svédország magyarországi nagykövete és Tarlós István, Budapest főpolgármestere avatta fel az együttműködő svéd vállalatok képviselői, a Green Sweden/SymbioCity Program támogatói, Takács János, az Electrolux kelet-közép-európai régió holding vezetője, az Electrolux Lehel Kft. vezérigazgatója és Ali Shah, az Ericsson Magyarország vezérigazgatója jelenlétében.

 

A Green Sweden/SymbioCity 2012 Program keretében az idén a Lánchíd budai hídfőjénél található park újult meg környezettudatos szellemben a svéd összefogás segítségével, valamint Budapest Főváros Önkormányzatának támogatásával. A Lánchíd park Magyarország első Green City által akkreditált közparkja lett. A korábban elhanyagolt terület helyén újabb zöld színfolt létesült Budapest térképén. A városvezetés célja a beruházással az volt, hogy a régóta kihasználatlan és egyben a városképet csúfító területet, újra bekapcsolják Budapest „vérkeringésébe".

A felújítás lényeges szempontja volt, hogy a régi parkrész értéknövelő felújításán túl a park bekapcsolódjon, részévé váljon a környék védett épített és természeti értékeinek, valamint használatra ösztönző, átgondolt, helyszínre szabott megoldásaival kövesse a környezettudatosságot hangsúlyozó szabadtér-építészeti trendet. Különös figyelmet fordítottak a víz- és tápanyagkörforgás biztosítására vízáteresztő burkolatok használatával, valamint az épített, burkolt elemek minimalizálásával. Ennek köszönhetően a területen semmi nem gátolja a csapadékvíz természetes körforgását. A fenntartható anyaghasználat szintén kiemelt szempont volt a felújítás során, ugyanis a parkban szinte az összes korábban ott lévő berendezési tárgyat és anyagot újrahasznosították vagy a parkon belül újra felhasználták.

A felújításnak köszönhetően a park nagy részét növényzet bontja, amely az emberi igényekre is reagál: megfelelő árnyas tartózkodó- és pihenőhelyeket is kínál, a gépkocsiforgalom által érintett helyeken a növényzet gondoskodik a zaj- és porszűrésről.

A tervezett tér szerkezete a gyalogosforgalmi kapcsolatokat is rendezi, az átjárhatóságot erősíti. A burkolatok kialakítása is kiemeli a látványpontokat és a vizuális kapcsolatokat, feltárva a dunai látképet és a környék építészeti értékeit. A park olyan jelhagyás, amely nem konkurál a történeti környezettel, hanem egyszerű, modern formavilágával, illeszkedő anyaghasználatával a zöld város, a fenntarthatóság ás a környezettudatos városi életforma megnyilvánulása.

Svédország Nagykövetsége, a Svéd Kereskedelmi Kirendeltség, valamint a Magyarországon működő svéd vállalatok által támogatott Green Sweden programsorozat célja, hogy a zöld gondolkodásmód terjesztéséhez, és a környezetbarát megoldások népszerűsítéséhez járuljon hozzá. A programsorozat egyik legfontosabb eleme a SymbioCity, amely a városok jövőjére és fenntartható fejlődésére fókuszál. A Green City mozgalom célja pedig a települések visszakapcsolása az ökoszisztémába, azaz élhetőbb városok létrehozása a települési zöldfelületek integrált fejlesztésével.

 

A program idei első állomása a budapesti SymbioCity konferencia volt 2012. április 25-én, amelynek során a SymbioCity területei közül négyet (energia, információ és kommunikáció, tájtervezés, zöld épületek) emeltek ki és vitattak meg kerekasztal-beszélgetések formájában.

A program második elemeként a 2011-ben megjelent, nagy sikert arató „Ökosodj!" kiadványt 75 000 példányban újranyomtatták és még szélesebb körben terjesztették.


A Green Sweden/SymbioCity Program a Lánchíd park felújításához szükséges nettó 23 millió forintos beruházáshoz a park berendezéseivel, a koncepció kidolgozásával és a környezettudatos tervezéssel járult hozzá.

 

A Green Sweden program támogatói tavaly a margitszigeti ökojátszótér felépítésével járultak hozzá egy „zöldebb" Budapest kialakításához, most 2012. október 19-én pedig Magyarország első, a Green City által akkreditált közparkját hozták létre a Lánchíd park felújításával. A kezdeményezés irányelveinek megfelelően a park tervezése és kivitelezése során kiemelt figyelmet fordítottak az ökológiai ciklusok (víz- és tápanyagkörforgás, növényi rendszerek) helyreállítására, a fenntartható anyaghasználatra, az emberi és társadalmi igények figyelembe vételére, valamint az energiabevitel- és felhasználás minimalizálására.

A Green Sweden/SymbioCity program fő partnerei az Electrolux és az Ericsson, további partnerei a HAGS, a Metropol, a Skanska, a Volvo Autó Hungária, valamint a Kinnarps svéd vállalatok. A park tervezésében és kivitelezésében együttműködő partnerek az S-TÉR Kft., a Főkert Nonprot Zrt., a Green City Tanács képviseletében a Zöldebb Városokért Nonprofit Kft., valamint a Budapesti Corvinus Egyetem Tájépítészeti Karának ötödéves mesterszakos tájépítészmérnök-hallgatói voltak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük