Közhely immár, hogy a magyar utazók még mindig szeretik megspórolni az utasbiztosítás díját, amivel nagy, akár milliós kockázatot is vállalnak. Azt azonban a biztosítást kötők közül is csak kevesen tudják, hogy az általuk megkötött biztosítás valójában milyen károkra nyújt fedezetet.

 

Közhely immár, hogy a magyar utazók még mindig szeretik megspórolni az utasbiztosítás díját, amivel nagy, akár milliós kockázatot is vállalnak. Azt azonban a biztosítást kötők közül is csak kevesen tudják, hogy az általuk megkötött biztosítás valójában milyen károkra nyújt fedezetet. Az ügyfelek még mindig elsősorban az árak alapján döntenek, pedig néhány hasonlóan fontos szempontot is figyelembe kellene venniük. Az UNION Biztosító ehhez kínál néhány tippet.

Telefonos asszisztencia – Sok mindenre használhatjuk

Utazási segítségnyújtás és biztosítás – ez a név pontosabban fejezi ki a jó utasbiztosítás lényegét, amely az anyagi károk utólagos megtérítésén felül a felmerülő probléma azonnali megoldásában is képes segítséget nyújtani. A magyar nyelvű, non-stop elérhető asszisztencia ma már alapszolgáltatásnak számít. Nem csupán egészségügyi ellátáshoz kapcsolódóan, például betegszállítás vagy orvos küldése kapcsán fordulhatunk a készséges operátorokhoz, hanem például a gépjárművel kapcsolatosan fellépő problémák esetén (autómentő kérése, az autó hazaszállítása), vagy akár rablás, illetve más váratlan szituáció kapcsán kialakult kiszolgáltatott helyzetben is. Ilyen segítség lehet az alapvetően szükséges költőpénz előteremtése, a helyismeret hiányából eredő eligazítás, szállás keresés vagy pénzváltási lehetőség felkutatása. Érdemes az asszisztencia telefonszámát a telefonunkon kívül olyan helyen is megőrizni, ahol vélhetően egy lopás vagy rablás után is megtaláljuk majd.

Utasbiztosítás egynapos külföldi útra is!

Bár egy bécsi bevásárlóút vagy egy hétvégi rokonlátogatás a határ túloldalán esetleg csak egy napot vesz igénybe, a baj azonban szinte mindig egy pillanat alatt következik be. Ezért a szakemberek szerint erre az egy napra is feltétlenül szükséges utasbiztosítást kötni. A határtól akár tíz kilométerre előfordulhat ugyanis olyan baleset, lopás vagy hirtelen fellépő egészségügyi probléma, ami teljesen kiszolgáltatottá tehet bennünket.

Biztosítási limit – a célországnak megfelelően

A Magyarországon elérhető utasbiztosítások minden esetben tartalmaznak élet-, baleset-, betegség-, illetve poggyászbiztosítást. Az egyes szolgáltatásokhoz az adott biztosítók – a módozattól függően – más-más kockázati limitet vállalnak, és ennek megfelelően térítik meg külföldön fellépő orvosi és egyéb költségeket. Természetesen nagyobb limitekhez magasabb díjak kapcsolódnak.

Külföldön nem csak a pihenés drágább; az orvosi szolgáltatások költségei is jóval magasabbak az itthon megszokottnál. Az utasbiztosítás megkötésénél a térítési limiteket érdemes az adott országnak megfelelően választani, hiszen az egészségügyi szolgáltatások költségei kontinensenként, sőt, országonként is nagyon eltérőek lehetnek. „Európában is célszerű legalább 10 millió forintos biztosítási limitet választani. Van azonban néhány célország – ilyen például az Egyesült Királyság, a Benelux-államok vagy éppen Izrael-, ahol igen magasak az egészségügyi ellátás költségei. Az ide utazók számára legalább 20 millió forintos limittel rendelkező, magasabb kategóriájú termékeket ajánlunk" – tájékoztat Maják Viktor, az UNION Biztosító kommunikációs igazgatója.

Gondoljunk a felelősségbiztosításra is

„Utasbiztosítás kötésénél általában elfeledkezünk arról, hogy az utazás során mi magunk is okozhatunk kárt. Ezért figyeljünk oda, hogy az utasbiztosításunk felelősségbiztosítást is tartalmazzon – hívja fel a figyelmet Maják Viktor. Még egy szimpla kerékpáros-baleset is óriási tartozást okozhat, ha olyan szerencsétlenül ütünk el egy vétlen gyalogost, hogy a sérült orvosi ellátásán kívül az esetleges későbbi rehabilitációját is nekünk kell fizetnünk. Vagy ha a hotelszobában égve hagyott cigaretta vagy mécses kárt okoz, a javítás, az újjáépítés költségeit a hotel a szoba bérlőjére terheli. Napi pár száz forint plusz költséggel sokszor milliós tételek kifizetését kerülhetjük el."

Példa:

A dél-afrikai foci VB-re kiutazóknak sem érdemes spórolniuk

A minőségi ellátás költségei magasak – Egészségbiztosítás esetén javasolt limit: 20 millió forint

Messze esik Magyarországtól – Betegszállítás/hazaszállítási limit: 5 millió forint

Gyakoriak a lopások, rablások – Poggyászbiztosítási limit: 250 ezer forint

Felelősségbiztosítás: 1 millió forint

A fenti kritériumoknak megfelelő utasbiztosítás is elérhető napi ezer forint körüli összegből, ami a teljes költség néhány ezreléke csupán.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük