2024.március.29. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Kenyér, torta, tűzijáték

7 perc olvasás
kenyer 10

kenyer 1 Ha nem is ebben a sorrendben, de erről a három témáról szólt a sajtótájékoztató, amit a Parlament Vadásztermében tartottak a sajtó meghívott képviselői számára az augusztus 20-i ünnepség eseményeiről. A korábban még sosem látott méretű tűzijáték 3400 méter hosszan, a Margit-híd és a Petőfi-híd között, a Dunán elhelyezett csónakokról és pontonokról röppen fel a levegőbe. Az ország kenyerét és tortáját augusztus 20-tól vásárolhatjuk meg a szakboltokban, cukrászdákban.

Az előttünk álló Szent István nap a valaha volt legnagyobb szabású – fesztiválszerű – ünnepségsorozatnak ígérkezik – jelentette be Kovács Zoltán államtitkár. kenyer 2Több száz programra kerül sor, összesen 17 rendezvényhelyszínen. Ennek része lesz Európa legnagyobb, 34 perces tűzijátéka, 3,4 kilométeres Duna-szakaszon rögzített helyszínekről indítva. A rendezvények minden évben több százezer ember vonzanak. Lesz honvédségi légi parádé és a tisztavatással egybekötött katonai bemutató. A három és félnaposra tervezett ünnepségek lebonyolításáról külön erre a célra felállított operatív törzs gondoskodik, az eseményeket – ha változás nem jön közbe – korlátozások nélkül lehet majd látogatni. A teljes programról a https://szentistvannap2021.hu oldalon lehet tájékozódni. A tűzijáték különlegessége lesz, hogy minden felvonáshoz meghatározott szín tartozik majd, mondta el Tóth Ferenc, a NUVU Kft. ügyvezető igazgatója. kenyer 3A 34 percet nem csak a tűzijáték tölti ki, kiegészítik más vizuális hatásokkal is. A felvonások között egyperces füstszüneteket tartanak, hogy a füst eloszolhasson és ne zavarja a következő látványt. A Margit-hídtól a Petőfi-hídig 17 darab folyami uszályról és 65 kisebb, gyöngysorszerűen elhelyezett pontonról indulnak majd a rakéták. A megszokott görögtűz az Erzsébet- és a Szabadság-hídról gördül alá. Megközelítőleg negyvenezer pirotechnikai eszközt használnak majd fel, mindegyiknek van európai minőség-megfelelési tanúsítványa. Az egészet úgy szerelik össze, hogy bármelyik pillanatban teljesen vagy részlegesen leállítható legyen, ha nem vár esemény – rossz időjárás, fegyelmezetlen hajós megjelenése – következik be.

A Szent István napi kenyér versenyéről szólva Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke kiemelte: tizedik alkalommal hirdették meg a versenyt és két kategóriában mérkőzhettek meg a pékek, a hagyományos búzakenyereket felvonultató Szent István napi kenyér, valamint a teljesen szabad kezet adó Innovatív kategóriában. kenyer 4Míg korábban kötelező volt a hozzáadott élesztő használata, most erről szabadon dönthettek a versenyzők. A háromtagú zsűri szigorú szabályok mentén 46 versenyterméket kóstolt, illatolt, és vett alaposan szemügyre. Közülük, a két kategóriában összesen 14 lehetett ott a második zsűrizésen. A kenyerekben idén a markáns fűszerek helyett sokkal inkább a harmonikus ízeké volt a főszerep, illetve a különböző gyümölcsök, zöldségek, magvak és a burgonya kerültek előtérbe. Az Innovatív kategóriában pedig a technológiai kihívásokra, az egészségtudatosságra helyezték a hangsúlyt.  kenyer 5A Szent István napi kenyér megtisztelő címét most a Hel Pékség „Solymár gyöngye” elnevezésű kenyere nyerte. Ők tavaly az Innovatív kategória győztesei voltak, idén a kenyeret vezető pékük, Varró Zsolt elképzelése szerint sütötték. A négy összetevő: liszt, víz, só, élesztő mellett az idő is fontos szerepet játszott. Rozslisztről indított, 72 órás kovásszal kezdték és csak a dagasztásnál került bele egy százaléknyi élesztő. Az Év Innovatív kenyere címet a tiszakécskei Fejedelmi Pékség „Tisza-parti magvas” kézműves kenyere nyerte. A pékség közel 30 éve az összes kenyerét kovásszal készíti, a győztes is francia jellegű, vadkovászos kenyér lett. Speciális tésztahűtőkben, késleltetett kelesztéssel készült, így tudtak benne az aromaanyagok maradéktalanul érvényre jutni.

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének társelnöke, Selmeczi László először arról szólt: az Ipartestület idén már tizenötödik alkalommal hirdette meg a „Magyarország Tortája” versenyt.kenyer 6 Kedvelt magyar ízekkel, gyümölcsökkel készült recepteket várnak minden évben, olyan tortákat, melyek az ünneppel, vagy Magyarországgal összefüggésbe hozhatók, és szigorúan csak kiváló minőségű, természetes és egészséges alapanyagokat tartalmaznak. A tortaversenyben két másik kategória szereplői is odaállhattak a jelképes startvonalhoz. A Vadászati és Természeti Világkiállítás tiszteletére idén az Ipartestület a Magyarország Tortája verseny alkategóriájaként meghirdette az „Egy a Természettel” versenyt is, melynek győztese a Vadászati és Természeti Világkiállítás Magyarország 2021. hivatalos tortája lesz. A harmadik kategória pedig a Magyarország Cukormentes Tortája verseny, amit az Egy Csepp Figyelem Alapítvánnyal közösen, tizedik alkalommal hirdettek meg, ugyancsak párhuzamosan a Magyarország Tortája versennyel. kenyer 7A Magyarország Tortája címet idén Fodor Sándor budapesti cukrász kreációja, a „NAPRAFORGÓ” fantázianevű torta viselheti. Elkészítését a nyári napraforgó mezők inspirálták, mégis egy igazi négy évszakos torta született. Jól esik a nyári melegben, ilyenkor a vilmoskörte üdeségével és a hársmézes joghurt savanykásságával frissít, a hűvösebb napokon pedig, amikor melegebb ízekre vágyunk, a pirított napraforgó telt ízével és karamellizált csokoládéval kényeztet bennünket. Szerkezete, felépítése határozottan érdekes. Csokoládés, ropogós talpon, búzaliszt mentes, pirított napraforgó őrleménnyel készült felverten helyezkednek el a különböző textúrájú rétegek. A napraforgó, a csokoládé, a körte és a méz „szeretik egymást”, körbeérnek az ízek, melyeket a vilmoskörte pálinka még inkább kiemel. kenyer 8A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt és az „Egy a Természettel” versenyt is Füredi Krisztián, a tápiószecsői Hisztéria Cukrászda cukrászmestere nyerte a „Beszterce rózsája” és a „Nimród” fantázianevű alkotásokkal. A cukormentes, elegáns küllemű „Beszterce rózsája” torta harmonikus ízvilágú, benne a sárgabaracké a főszerep. Ez a kiváló gyümölcs több rétegben, zselé é mousse formájában is megjelenik a textúrák között, még a piskótában is szerepel barackmagliszt alakban. Friss íze remekül passzol a dióval és az étcsokoládéval, a párosítás a tradicionális magyar süteményeket idézi. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által elvégeztetett számítások szerint energiatartalma szeletenként 206,3 kcal, szénhidrátértéke 12,4 gramm, így a cukorbetegek számára is jó választás lehet. Az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás tiszteletére meghirdetett verseny győztes tortáját is Füredi Krisztián készítette. kenyer 9A „NIMRÓD” elnevezésű alkotás harmonikusan ötvözi a vegyes bogyós erdei gyümölcsök, a fekete ribizli és a gesztenye ízét. A gesztenyéhez remekül illenek a likőrök, így a cukrászmester a vadászok egyik ismert, nevezetes italát, a St. Hubertust is belecsempészte a tortába. A kakaós sablé-ra helyezett gyümölcsös és gesztenyés rétegeket lágyan öleli körbe a könnyű vanília mousse. A díjnyertes tortákat árusító cukrászdák listáját a fogyasztók augusztus 16-tól találják meg a www.cukraszat.net oldalon, a lista várhatóan augusztus 19-ig napról-napra bővülni fog. A torták minőségének védelme érdekében most is csak az év végétől lesznek nyilvánosak a receptek, addig csak az ipartestület tagjai készíthetik.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.