2024.május.24. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Kérdezz bátran, hallgass szelíden

3 perc olvasás

test_beszed_foto.jpegA testbeszéded erősen befolyásolja, hogy semleges, vonzó vagy éppen taszító benyomást keltesz kapcsolatépítés közben. Az emberek vizuálisan már a találkozás első néhány percében felmérnek. A továbbiakban Dr. Ivan Misner, a Business Network International® alapítója osztja meg tapasztalatait a testbeszéd és a networking összefüggéseiről.

 

  1. Mivel növelheted az önbizalmad, hogy tudsz kellemes, barátságos és mégis jól informált benyomást kelteni?

Az emberek túlgondolják ezt a dolgot. A válasz pofonegyszerű: légy inkább érdeklődő, mint érdekes. A találkozókon próbálj proaktív beszélgetőpartner lenni, de ne felejtsd el, mikor kell hallgatni. Tudj meg minél többet a társalgás során, és mimikád is tükrözze az érdeklődésed. Ne meredj unottan, inkább szemlélődj elkötelezetten. Egy mosollyal, egy bólintással vagy a szemöldököd rezzentésével egyaránt kifejezheted magad. Ha valódi érdeklődést mutatsz az emberek iránt, meg fogsz lepődni, milyen nyíltan mesélnek, miközben nagyszerű benyomást keltesz bennük.

  1. Mit mondanak a legfrissebb kutatások a kézmozdulatokról?

Egy Holler és Beattie tanulmány szerint egy üzenet értékét 60%-al növeli a gesztikuláció. A tanulmány elkészítése során több ezer órányi TED Talks anyagot elemeztek, melyben feltűnő mintát fedeztek fel. A megtekintések számában alul maradó előadók átlagosan 272, míg a legnézettebbek akár 465 vagy annál is több kézmozdulattal éltek.

Vannak olyan gesztikulációs trükkök, melyek használata komolyabb odafigyelést igényel. Példa erre, ha hallgatóságodnak éppen egy vállalat növekedéséről szeretnél beszélni. Ösztönösen jobb alulról indítva mutatod a növekedési görbét, de gondold csak végig: szemből ez pont fordítva látszik. Ugyanez vonatkozik egy időtáv kifejezésére is. A projekt kezdetét bal, befejezését pedig jobb oldalra helyezed, de szemből ez az ellentettjét fejezi ki. Ilyen esetekben képzeld magad a hallgatóság helyébe, és e szerint gesztikulálj.

  1. Igaz, hogy az úgynevezett „szuperhős” pozíciónak valójában nincs is jelentősége?

A „szuperhős póz” jó, ha Csodanő vagy Superman vagy. Egyszerű halandóknál nem igazán működik, mivel túl színpadias. Ez a pozitúra egy hitelét vesztett pszichológiai elmélet, ami egy 2010-ben publikált kutatáson alapszik, melyet az alkotó gárda egyik tagja később megcáfolt.

Ahelyett, hogy „pózolsz”, légy a „legjobb” önmagad. Ne görnyedj, ne fond össze a karod, és a legfontosabb: tartsd a szemkontaktust. Ne nézelődj a szobában, miközben beszélgetsz valakivel, ezzel azt a benyomást keltheted benne, hogy mondandója nem elég érdekes számodra. Ne felejtsd: érdeklődj bátran, de hallgass szelíden.

 

Ha nem figyelünk oda arra, hogyan kommunikál a testünk, könnyen elveszíthetünk olyan kapcsolati lehetőségeket, amelyek később lehet, hogy meghatározóak lennének az életünkben„ – mondta Ferling József, a BNI® kommunikációs igazgatója. – Folyamatosan azt látjuk, hogy a hatékony kapcsolatépítés érdekében a hazai BNI-csoportok üzleti találkozóin a legtöbben eredményesen alkalmazkodtak az „Aki ad, az nyer!®” üzleti filozófia attitűdjéhez. A vállalkozók nyitottságukkal és a másik iránti érdeklődésükkel sokkal több kapcsolatot képesek kialakítani, később pedig ezek és az egymásnak adott ajánlások segítségével tudják támogatni egymást. Ahogy tagjaink mondják: a BNI keretrendszere nemcsak új üzleteket, hanem személyes fejlődést is hoz a vállalkozóknak.”

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.