2023.december.12. kedd.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Keresettebbek a villaparkok-Zöldövezeti ingatlanok piaca a III. kerületben

4 perc olvasás
  <span class="inline inline-left"><a href="/node/34348"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/szemlohegy.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="76" /></a></span> <p>A III. kerület hegyvidéki részein a kis lakásszámú társasházak lakásai keresettebbek, mint a családi házak. Ennek hátterében ezen ingatlanok kedvező ár-érték aránya, a piaci tendenciák és a terület sajátosságai állnak, valamint a csendes és nyugodt környezet - véli az Otthon Centrum. Mindehhez adódik, hogy lassan a III. kerület zöldövezeti részein is elfogynak a kis lakásszámú társasházakból álló fejlesztésekhez alkalmas területek, ami valószínűleg a jövőben a keresletre is hatással lesz. </p><p>

  szemlohegy.thumbnail

A III. kerület hegyvidéki részein a kis lakásszámú társasházak lakásai keresettebbek, mint a családi házak. Ennek hátterében ezen ingatlanok kedvező ár-érték aránya, a piaci tendenciák és a terület sajátosságai állnak, valamint a csendes és nyugodt környezet – véli az Otthon Centrum. Mindehhez adódik, hogy lassan a III. kerület zöldövezeti részein is elfogynak a kis lakásszámú társasházakból álló fejlesztésekhez alkalmas területek, ami valószínűleg a jövőben a keresletre is hatással lesz.

  szemlohegy.thumbnail

A III. kerület hegyvidéki részein a kis lakásszámú társasházak lakásai keresettebbek, mint a családi házak. Ennek hátterében ezen ingatlanok kedvező ár-érték aránya, a piaci tendenciák és a terület sajátosságai állnak, valamint a csendes és nyugodt környezet – véli az Otthon Centrum. Mindehhez adódik, hogy lassan a III. kerület zöldövezeti részein is elfogynak a kis lakásszámú társasházakból álló fejlesztésekhez alkalmas területek, ami valószínűleg a jövőben a keresletre is hatással lesz.

A III. kerület hegyvidéki részei az 1970-80-as években kezdtek beépülni, de amíg a zöldövezeti területen nagyon sokáig csak családi házak épültek, addig a kis lakásszámú, 2-4 lakásos társasházak csak az elmúlt 5-6 évben jelentek meg. Ilyen társasházakból álló ingatlanfejlesztés jelenleg is népszerű formája a villapark, ahol nagy hangsúlyt kap a zöldfelület.

„A családi házak kereslete Óbuda hegyvidéki területein már a válságot megelőző másfél-egy évben jelentősen csökkent." – mondta el Kálmánczhey Péter, a Villa Toscana értékesítésével foglalkozó egyik ügynökség, az Otthon Centrum vezető tanácsadója. – „A kis lakásszámú társasházi otthonok keresletén is lehet érezni a recessziót, de a kereslet visszaesése nem olyan jelentős, mint a családi házak tekintetében. Ez különösen annak fényében figyelemre méltó, hogy ezen ingatlanok jó alternatívái lehetnek a családi házaknak."

A III. kerületben álló, felső kategóriás családi házak árai már a II. és XII. kerületben álló társaik árával versenyeznek, ami jelentősen csökkenti eladhatóságukat. Családi házért maximum 80 millió forintot hajlandóak fizetni a kerületben ingatlant keresők, a zöldövezeti lakások esetében 50-60 millió körül van ez a lélektani határ. Az alacsonyabb fajlagos ár is a villaparkok lakásai irányába billenti a mérleg nyelvét, ráadásul egy jól megtervezett parkban a lakások mind személyes térben és zöldfelületben, mind csendben és nyugalomban a családi házak szintjét tudják nyújtani.

A villaparkok III. kerületi megjelenésében az is szerepet játszott, hogy a II. és XII. kerületben már korábban elfogytak az ilyen kis lakásszámú társasházakból álló projektek építésére alkalmas területek. „A fenti két kerületben jelentősen leszűkült az ilyen lakások kínálata. A III. kerületben jelenleg még több új vagy újszerű villaparkban álló lakás vár gazdára, de a fejlesztési lehetőségek itt is lassan lezárulnak." – mondta el Petrik Zoltán, a Villa Toscana villapark fejlesztőjének, a Whitestone csoporthoz tartozó Development Associates Kft. ügyvezető igazgatója.

A III. kerület hegyvidéki részein ingatlant keresők számára három fontos szempont létezik az Otthon Centrum szerint. Az első a saját kert, vagy kizárólagos kerthasználat, a második a csend és a nyugalom, a harmadik pedig a panoráma.

Jó példa a három jellemző együtt állására a Villa Toscana, amely a III. kerületben a Királylaki úton, a Pilisi Parkerdő tőszomszédságában épülő villapark. A 10.000 négyzetméteren elterülő 36 lakásos projektben 2-4 lakásos villaépületek épülnek. A 2-4 lakásos, két szintes házakban a

terület lejtése miatt mindkét szinthez kertkapcsolat tartozik, kizárólagos kerthasználattal. A házak elrendezése és szintén a lejtés miatt a felső szintekről teljes vagy részleges panoráma tárul Óbudára. A jelentős zöldfelület, illetve a Pilisi Parkerdő tőszomszédsága pedig a csendről és nyugalomról gondoskodik.

Óbuda zöldövezeti ingatlanjainak népszerűségét a kerület jó ár-érték aránya is erősíti. A XIV. kerületben, Zuglóban, zöldövezeti lakások négyzetméter ára néhány területen csak 5-10%-kal marad el a III. kerület hegyvidéki területein álló lakások fajlagos árától. Ez a viszonylag kis különbség már sok vevőt csábított át a budai oldalra. A szomszédos budai kerületekben, a II. és XII. kerületben pedig nem csak a fejlesztési területekből van hiány; a magasabb presztízs és szűkebb kínálat miatt az ilyen típusú lakások négyzetméter árai jóval magasabbak, mint Óbudán álló társaiké.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.