2023.február.06. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Kéziszerszám ?jubileum:75 éves a Bosch fúrókalapács

9 perc olvasás
<p> <span class="inline left"><a href="/node/2181"><img class="image thumbnail" src="/files/images/fõcim.thumbnail.jpg" border="0" alt="75 éves a Boschhammer" title="75 éves a Boschhammer" width="100" height="53" /></a></span>A Bosch 1932-ben kezdte el az iparosok szükségleteit kielégítõ fúrókalapácsok elsõ szériájának gyártását, amelynek volt fúráshoz és véséshez alkalmas része, és már rendelkezett biztonsági kuplunggal. Az építõipar mérföldkövének számító világújdonság bemutatóját 75 évvel ezelõtt a lipcsei vásáron ünnepelték. </p><p> 

 75 éves a boschhammerA Bosch 1932-ben kezdte el az iparosok szükségleteit kielégítõ fúrókalapácsok elsõ szériájának gyártását, amelynek volt fúráshoz és véséshez alkalmas része, és már rendelkezett biztonsági kuplunggal. Az építõipar mérföldkövének számító világújdonság bemutatóját 75 évvel ezelõtt a lipcsei vásáron ünnepelték.

 

 75 éves a boschhammerA Bosch 1932-ben kezdte el az iparosok szükségleteit kielégítõ fúrókalapácsok elsõ szériájának gyártását, amelynek volt fúráshoz és véséshez alkalmas része, és már rendelkezett biztonsági kuplunggal. Az építõipar mérföldkövének számító világújdonság bemutatóját 75 évvel ezelõtt a lipcsei vásáron ünnepelték.

 

A Bosch 1932 óta is következetesen fejleszti ipari fúrókalapácsait. Megalkotása után nem sokkal az Bosch fúrókalapács az elektromosan mûködõ kalapácsfúrás szinonimája lett.

1A technológiai megoldásokban vezetõ Bosch számos fejlesztése vált világszerte piaci szabvánnyá. Így például az 1975-ben piacra dobott, a gyors fúró- és vésõcserét elõsegítõ SDS-plus szerszámbefogási rendszere, majd jött az 1990-es SDS-max, a nagyobb fúrók és vésõk variációja. További mérföldkõnek számít az 1981-es világelsõ 2 kilós fúrókalapács valamint a világ elsõ akkus fúrója 1984-bõl. 2003-ban építették be az elsõ vibrációs kontrollt az 5 kilós fúrókalapácsba, és 2005-ben mutatta be a Bosch a világ elsõ lítium ionos technológián alapuló akkus kalapácsát, a GBH 36 V-LI Professional-t.  36 V-os akku magas feszültségének köszönhetõen ugyanolyan fúróteljesítményt biztosít, mint a legerõsebb hálózati 2-kilós fúrókalapács, a GBH 2-26 Professional.

2. A Bosch csoport egy nemzetközileg vezetõ technológiai és szolgáltató vállalat. A gépjármû- és ipari technika, valamint az épületgépészet területén 260.000 dolgozóval 2006-ban 43,7 milliárd euró forgalmat bonyolított le. A Bosch csoporthoz a Robert Bosch GmbH és további, több mint 50 országban található 300 leány- és regionális vállalat tartozik. Ez a világméretû, fejlesztõ, gyártó, és értékesítési szövetség a további növekedésének elõfeltétele. A Bosch évente több mint hárommilliárd eurót fordít kutatásra, fejlesztésre, és ez 2006-ban 3.000 szabadalmat jelentett. A vállalatot 1866-ban Robert Bosch (1861-1942) Stuttgartban egy finommechanikai és elektrotechnikai mûhelyként alapította.

3.A Robert Bosch GmbH társasági szerkezete a Bosch csoport számára vállalkozói önállóságot biztosít. Ez lehetõvé teszi a vállalatnak a hosszú távú tervezést és a jövõbe mutató jelentõs elõfejlesztésekbe folyó beruházásokat. A Robert Bosch GmbH. 92 százalékos részesedése a közhasznú Robert Bosch Alapítvány tulajdonában van. A szavazati jogok többsége a Robert Bosch Ipari Vagyonkezelõ Társaság kezében összpontosul. Ez a társaság gyakorolja a vállalati társasági funkciót. A többi tulajdon részt a Bosch család é

4.A Bosch Elektromos Kéziszerszámok Üzletága továbbra is növekedési pályán van. A Bosch elektromos kéziszerszámok, tartozékok, kerti szerszámok és méréstechnikai eszközök forgalma 2006-ban világszerte 6%-kal 2,8 milliárd euróra emelkedett. Ennek 90%-át Németországon kívül érték el.

22A leginkább növekvõ területek közé tartozik Európa, Ázsia és a csendes-óceáni térség valamint Latin-Amerika. Itt az elektromos kéziszerszámok forgalmi növekedése kétszámjegyû volt. Az ipari elektromos kéziszerszámok esetében a vállalat az egymást követõ 3 utolsó évben szintén kétszámjegyû növekedést ért el. A Bosch különösen az új termékek piaci bevezetésének köszönhetõen a világpiaci ütemnél gyorsabban növekszik.

5.Az elektromos kéziszerszámok világpiaca 2006-ban 3%-kal körülbelül 8 milliárd euróra nõtt. 2006-ban a Bosch-nál az elektromos kéziszerszámokat gyártó munkatársak száma összesen 14.500-ra emelkedett, az elõzõ évben 14 ezren voltak. Új munkahelyek fõként Ázsiában és Kelet-Európában és itt Magyarországon jöttek létre. A Bosch 2007-re újra jelentõs világpiaci növekedést vár az elektromos kéziszerszámok területén. Ez Európára és különösen Kelet-Európára is érvényes.

6.Ismét kétszámjegyû forgalom- és további piaci részarány-növekedés a magyar piacon 2007-ben is

A stagnáló forgalom egy pár évét követõen fõként a piacfejlõdésnek köszönhetõen a Bosch elektromos kéziszerszámok magyarországi eladása az utóbbi évben 14%-kal és a piaci részarány 6%-kal növekedett az elõzõ évhez képest.

7. A Bosch elektromos kéziszerszámok kínálata 6 területre tagozódik.: kék Bosch (a kisipari felhasználóknak) zöld Bosch és a Skil márka (az otthoni barkácsolóknak), kerti kéziszerszámok, a Dremel (multiplex szerszámok, a Bosch egyik márkája), a tartozékok (minden elõbbihez) és a vevõszolgálatra. Az ipari kéziszerszámok területe a kb. 30%-os részesedésével a legfontosabb rész.

8.A Bosch célkitûzései 2007-re meglehetõsen ambiciózusak: 27%-os forgalomnövekedés és további 5%-os piaci részarány-növekedés a magyar elektromos kéziszerszám piac 34%-os részarányának, és az új innovatív Bosch elektromos kéziszerszámok 47%-os forgalmi arányának elérése.

A legnehezebb bontási munkálatokhoz – avagy új filózófia régi alapokon

9.A Bosch új 16 kilós vésõkalapácsa újradefiniálja a nehéz bontáshoz alkalmas elektromos eszközök skáláját. Ha rövid idõ alatt kemény betont kell feltörni, a Bosch új megoldása révén egy viszonylag könnyû szerszám áll a szakemberek rendelkezésére. Könnyû súlya ellenére a kalapács mégis hatalmas ütöerõvel bír.

10 A GSH 16 közel 1700 kilogramm B 25/30-as betont képes egy óra alatt összetöri, amely körülbelül 60 százalékkal több, mint amire a versenytársak legerõsebb készülékei képesek. Ezt a 45 Newtonmeter ütõerejû és 1750 Wattos pneumatikus vésõgép teszi lehetõvé.

11.Az összehasonlító tesztben a Bosch vésõkalapács élettartamát tekintve a legjobb eredményt érte el, hiszen a tesztelt eszközökhöz képest kétszer annyi óráig mûködött. A Bosch GSH 16 mûködésben eltöltött óráinak száma és a készülékköltség aránya a legalacsonyabb, így a vésõkalapács egy rendkívül jó befektetés.

12Az új Bosch vésõkalapács a rezgésvédelemben is új mércét állít. A hasonló szerszámokkal összehasonlításban a GSH 16 a legkisebb rezgést okozza. Ez a rezgésvédelem nemcsak rövidtávon, hanem hosszútávon is kifizetõdõ: használójának ugyanis munka közben kevesebb szünetet kell tartani, valamint egészség és munkaalkalmasság szempontjából a gyakran évekkel a használat után jelentkezõ megerõltetés/túlterhelés is kiküszöbölhetõ. Ezért a markolat kiképzése és ergonómiája kifejezetten fontos szerepet kap.

13.A gumibevonatú markolatnak köszönhetõen a fogantyún két kéz is elfér, megkönnyítve ezzel az építkezési munkálatokat.

A gép ki- és bekapcsolója egy ujjal is könnyen mûködtethetõ, így a markolatot kapcsolás közben nem kell elengedni. A kapcsoló elhelyezkedése révén elkerülhetõ a véletlen ki- és bekapcsolás.

14A vésõkalapács egy praktikus, könnyû, ellenálló mûanyagból készült, gurítható szerszámkofferben egyszerûen szállítható. A vésõkalapácsnak 2 típusa létezik: a GSH 16-28 Professional und GSH 16-30 Professional, amelyek hexadecimális csatlakozásukban különböznek, amely 28 illetve 30 milliméter.

14A Bosch szerszámgép tartozéka egy hegyes, sima, SPAT és aszfaltvésõ valamint egy döngölõtalp. Az új önélesítõ vésõszárral kombinált vésõkalapács nagyszerû eredményekre képes. Bevezetõ áron 280.000,- HUF-ért kapható.

Legfontosabb tulajdonságok

GSH 16 Professional

Motor

1750 Watt

Ütõerõ

45 Nm

Szerszámcsatlakozás

28 mm hex/ 30 mm hex

Súly ( 28 mm hex / 30 mm hex)

18,5 kg / 16,7 kg

Rezgés

10 m/s2

http://www.bosch.hu/boschhammer75/hu/hu/start/

Dremel: A lényeg a részletekben van

15Mióta a Dremel 75 évvel ezelõtt kifejlesztette többfunkciós multi szerszámát, azóta kategóriájának bizalmat érdemlõ márkája lett. A Dremel minõségi termékeket jelent, amelyet számos felhasználók, mint például lakásdekoratõrök, famegmunkálók, autófelújítók, számítógép szerelõk és sok más kreatív barkácsoló használ.

16A Dremel kulcstermékei szempontjából a nagy fordulatszámú mikro szerszám a meghatározó, melyhez több mint 150 tartozék kapható. A Dremel most további speciális szerszámok, mint például a ragasztópisztoly vagy a lombfûrész bevezetésével bõvíti termékskáláját.

Skil: piaci terjeszkedés innovációval és meggyõzõ termékekkel

17A Skil 1924 óta nem csak elektromos szerszámokat gyárt, hanem gondot fordít a termék paletta folyamatos fejlesztésére is. Az eddig eltelt évek során a Skil egyet jelentett a minõség és kedvezõ ár fogalmával. Számos a fogyasztók körében népszerû folyóirat megerõsítette, hogy a Skil teljesíti a termékeikkel kapcsolatos ígéreteit.

18Csupán az elmúlt évtizedben több mint 50 fogyasztói teszt eredményében szerepelt gyõztesként a Skil. Ezen kívül, a Skil az elmúlt évek során számos formatervezési díjat is elnyert, és így világossá tette a piac szereplõi elõtt, hogy formai kialakítások, az ergonómia, és esztétika területén a Skil termékek iránymutatóak. Európában több mint 100 millió termék talált gazdára.

20A Skil számos szabadalom tulajdonosa is: a Skil mérnökei nem csak a kézi körfûrészgép feltalálói, hanem közülük kerültek ki, például az elektro-pneumatikus fúrókalapács, a fordulatszám szabályozó és az irányváltómû feltalálói is.

21A fejlesztõmunka napjainkban is folyik, számos a készülékek jövõjébe mutató funkciófejlesztés fekszik a tervezõ asztalon: példaként említhetõ a csiszológépek nyomóerõ vezérlés, vagy a különbözõ fûrészgépekhez használható kettõs lézerrendszer. A Bosch csoport valamint a  a Robert Bosch GmbH. birtokolja.

http://www.dremel.com/

http://www.bosch.hu/

                                   

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.