2022.01.25.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Tartsa 140/90 Hgmm alatt!- Betegszervezeti pályázat –

5 min read
<p> <span class="inline left"><a href="/node/2179"><img class="image thumbnail" src="/files/images/eljen14090alatt.thumbnail.jpg" border="0" alt="Éljen 140/90 Hgmm alatt!" title="Éljen 140/90 Hgmm alatt!" width="100" height="42" /></a></span> A Magyar Hypertonia Társaság 2005 õszén indított programjának pozitív visszajelzései és eredménye alapján a Társaság fontosnak tartja, hogy folytassa a mára már mozgalommá nõtt kezdeményezést, és a cél-vérnyomásértéket már elért betegeket továbbra is segítse a normális vérnyomásérték fenntartásában.</p><p>

 Éljen 140/90 Hgmm alatt! A Magyar Hypertonia Társaság 2005 õszén indított programjának pozitív visszajelzései és eredménye alapján a Társaság fontosnak tartja, hogy folytassa a mára már mozgalommá nõtt kezdeményezést, és a cél-vérnyomásértéket már elért betegeket továbbra is segítse a normális vérnyomásérték fenntartásában.

 Éljen 140/90 Hgmm alatt! A Magyar Hypertonia Társaság 2005 õszén indított programjának pozitív visszajelzései és eredménye alapján a Társaság fontosnak tartja, hogy folytassa a mára már mozgalommá nõtt kezdeményezést, és a cél-vérnyomásértéket már elért betegeket továbbra is segítse a normális vérnyomásérték fenntartásában.

 A 2006 novemberében indított adatfelvétel, és az azóta már részben feldolgozott regiszter adatok, valamint a tavaly õszi lakossági kutatás azt mutatják, hogy a program elérte a kitûzött célokat, illetve az érintettek oldaláról megfogalmazódott az igény egy ilyen irányú, segítõ kezdeményezés folytatására. Ennek jegyében a Társaság újra lehetõséget nyújtott betegszervezetek és civilszervezetek számára, hogy megpályázzák az egy napos, elõadással kiegészített ingyenes szív- és érrendszeri szûrést. A budapesti Erzsébetvárosiak Klubja Egyesület tagjai május 31-én vehettek részt ezen az eseményen.

 

A 18 hónapos felvilágosító, az orvos-betegegyüttmûködés elõsegítésére és a betegedukációra fókuszáló program eredményeként elmondható, hogy a Magyar Hypertonia Társaság ?Éljen 140/90 alatt!" elnevezésû kezdeményezése pozitív eredményekkel szolgált, és elérte a Társaság által megfogalmazott célokat.

EREDMÉNYEK

A kezdeményezés hatásának mérésére 2006 novemberében a programba bevont orvosok körében újra elindult a regiszter adatlapok felvétele, amelynek elsõ eredményei azt mutatták meg, hogy az extrapolált adatok szerint a mozgalom segítségével mára mintegy 50 ezerrel több kezelt beteg éri el a kitûzött 140/90 Hgmm-es cél-vérnyomásértéket, mint 2005-ben. Mind a szisztolés, mind a diasztolés értékek elérésében pozitív változás figyelhetõ meg a 2005-ös állapotfelméréshez képest.

Az újbóli mintavétel alapján a feldolgozott adatokból kitûnik az is, hogy a felvilágosító munka és a gondozás eredményeként 15 százalékról 7 százalékra csökkent a nem kezelt hipertóniás betegek aránya.

Az LHS Consulting 2006 novemberében telefonos kutatást indított a mozgalom lakossági fogadtatásának felmérésére. Az ezer fõs megkérdezés során kiderült, hogy a válaszadók 45 százaléka találkozott az ?Éljen 140/90 alatt!" címû programmal.

A program céljaival megegyezik az is, hogy a megkérdezettek 46,1 százaléka legalább havonta ellátogat kezelõorvosához, 67,9 százalékuknak pedig megmérik a vérnyomását az orvos-beteg találkozások alkalmával. Emellett a válaszolók 55,4 százaléka rendszeresen méri otthon a vérnyomását, 57,4 százalékuknak pedig van otthon vérnyomásmérõ készüléke.

Az üzenetátadás sikerét jelzi, hogy a megkérdezettek 95,4 százaléka tisztában van vele, hogy a normális vérnyomás felsõ határa 140/90 Hgmm, az edukációs kampány hatására 48,6 százalékuk figyelmeztette ismerõseit, hogy figyeljenek oda vérnyomásukra, további 11,8 százalékuk pedig nagyobb gondot fordít saját vérnyomásértékeinek alakulására.

A válaszadók egyértelmûen úgy gondolják, hogy a magas vérnyomás veszélyes betegség, amelynél fontos az odafigyelés és a gondozás, illetve tisztában vannak a program által is megfogalmazott ténnyel, hogy csak rendszeres és folyamatos kezelés mellett tartható fenn a magasvérnyomásos-betegeknél a 140/90 Hgmm alatti cél-vérnyomásérték.

A véleményt nyilvánítók 76,3 százaléka gondolja úgy, hogy hasznos mozgalom jött létre az ?Éljen 140/90 alatt!" programmal, 15,6 százaléka nyilatkozta, hogy a kampány hatására jobban odafigyel vérnyomására, 4,2 százalékuk pedig rendszeresen feljegyzi az otthon mért vérnyomásértékeit.

Nem hagyjuk annyiban!

A fenti visszajelzések alapján a Magyar Hypertonia Társaság úgy gondolja, hogy az elért eredményeket tovább kell erõsíteni, és a cél-vérnyomásértéket már elért betegeknek további segítséget kell nyújtani ahhoz, hogy vérnyomásukat képesek legyenek 140/90 Hgmm alatt tartani, mert csak ily módon csökkenthetõ a hipertónia okozta szív- és érrendszeri szövõdmények kialakulásának esélye.

 

A fenti célok elérése érdekében az ?Éljen 140/90 alatt!" program idén újabb eszközökkel segíti az orvosok munkáját, ezáltal az érintett betegek túlélési esélyeinek javítását.

Az ország 8 helyén tartanak szakasszisztens képzést, 4 nagyvárosban pedig háziorvos továbbképzést. A szakmai képzéseken a magasvérnyomás-betegség kezelésének legfrissebb irányelveivel ismerkedhetnek meg az érdeklõdõk, illetve mindennapi munkájukhoz kapnak hasznos tanácsokat.

A Magyar Hypertonia Társaság egy moduláris szerkezetû, lefûzhetõ Tanácsadó kézikönyvvel bõvíti a betegségben szenvedõk ismereteit a hipertóniával, annak megelõzésével és kezelésével kapcsolatban. Emellett e-mailen, levélben és SMS-ben kaphatnak segítséget a programba regisztráló érintettek.

A Társaság idén is meghirdette a tavaly nagy népszerûségre szert tett betegszervezeti pályázatát, amelyre civil- és betegszervezetek küldhették el pályázati anyagukat. A nyertes szervezetek tagjai ingyenes vérnyomás-, vércukor-, haskörfogat- és testsúly méréseken vehetnek részt, illetve a Társaság szakértõ-elõadója nyújt hasznos tanácsokat az eseményen a magasvérnyomás-betegséggel kapcsolatban.

A pályázat nyerteseként a budapesti Erzsébetvárosiak Klubja Egyesület tagjai május 31-én vehettek részt a szív- és érrendszeri betegségekkel kapcsolatos felvilágosító napon.

A Társaság idén megújítja a már jól ismert 06-80/203-523-as, ingyenes tanácsadó vonalát is, amely a korábbi élõ kapcsolaton kívül, már a fennmaradó idõszakban is kibõvített tartalommal várja a magasvérnyomás-betegség iránt érdeklõdõket.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük