2022.augusztus.18. csütörtök.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Kihirdették a Városmajori Színházi Szemle programját

4 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/78505"><img class="image image-_original" src="/files/images/szabad%20(1).jpg" border="0" width="474" height="239" /></a></span>Idén 9 színház „legjobb szórakoztató" előadását válogatták be. A Városmajori Szabadtéri Színpadon második alkalommal megrendezésre kerülő Színházi Szemle versenyprogramját háromfős szakmai bizottság válogatta.</p> <p> 

szabad%20(1)Idén 9 színház „legjobb szórakoztató" előadását válogatták be. A Városmajori Szabadtéri Színpadon második alkalommal megrendezésre kerülő Színházi Szemle versenyprogramját háromfős szakmai bizottság válogatta.

 

szabad%20(1)Idén 9 színház „legjobb szórakoztató" előadását válogatták be. A Városmajori Szabadtéri Színpadon második alkalommal megrendezésre kerülő Színházi Szemle versenyprogramját háromfős szakmai bizottság válogatta.

 

A nem budapesti színházak legjobb szórakoztató előadásai között a kaposvári, a szombathelyi, a nyíregyházi, a tatabányai, a veszprémi, a miskolci, a pécsi, határon túlról a temesvári és az újvidéki színház egy-egy előadása szerepel.

 

A 2014. június 10. és július 17. között megrendezésre kerülő Városmajori Színházi Szemle a Budapesti Nyári Fesztivál kiemelt eseménye, amelyen a szervezők a nem budapesti színházak legjobb szórakoztató előadásait kívánják bemutatni a budapesti közönségnek. Az előadásokat szakmai és idén újdonságként közönség-zsűri is figyelemmel kíséri majd, és több kategóriában díjazzák a produkciókat.

 

A 2014. évi szemleprogramot Karsai György egyetemi tanár, kritikus, Pécsi Júlia producer, a KÉK Művészügynökség ügyvezetője és Nagyszentpéteri Miklós, a Magyar Állami Operaház magántáncosa válogatta a fővároson kívüli színházak aktuális repertoárjából, a teátrumok ajánlását is figyelembe véve.

 

Közel 50 előadás megtekintése után az alábbi 9 előadást választották ki:

 

39 lépcsőfok – Pécsi Nemzeti Színház (rendező: Horgas Ádám)

Adáshiba – Veszprémi Petőfi Színház (rendező: Tordy Géza)

A tanítónő – Miskolci Nemzeti Színház (rendező: Rusznyák Gábor)

Cudar világ – Weöres Sándor Színház Szombathely (rendező: Czukor Balázs)

Hippolyt, a lakáj – Csiky Gergely Színház Kaposvár (rendező: Guelmino Sándor)

János király – Móricz Zsigmond Színház Nyíregyháza (rendező: Keresztes Attila)

Opera Ultima – Újvidéki Színház (rendező: Kokan Mladenović)

Parasztopera – Csiky Gergely Állami Magyar Színház Temesvár (rendező: Szikszai Rémusz)

Rokonok – Jászai Mari Színház Tatabánya (rendező: Hargitai Iván).

 

A programból a szervezők 7 előadást tudnak színre vinni, technikai okok miatt a Rokonok és a János király című előadásokat nem tudják megvalósítani a Városmajori Szabadtéri Színpadon.

 

„Évek óta rendszeresen szerepelnek vidéki és határon túli színházi társulatok a Városmajorban, tavaly azonban úgy döntöttünk, hogy „csokorba gyűjtjük" és egy néhány hetes koncentrált időszakban – a fesztiválszezon elején, amikor bezártak a kőszínházak és nyitnak a szabadtéri színpadok – mutatjuk be a meghívott előadásokat" – nyilatkozta Bán Teodóra, a Szabad Tér Színház ügyvezetője.

 

A Szemle olyan baráti találkozóként indult, amely lehetőséget teremt a művészek és alkotók egymással illetve egy újfajta színházi közeggel való találkozására. „Nem akartuk versenyeztetni az előadásokat, ám a kiemelkedő teljesítményeket szerettük volna megjutalmazni, ezért kértünk fel színházi szakembereket a zsűrizésre. A díjak és a díjazás azonban nemcsak a Színházi Szemle rangját emeli, hanem nagy népszerűségnek örvend a nézők részéről is, akik az interneten szavazhatnak kedvenceikre" – mondta el a fesztiváligazgató.

 

Idén az is újdonságnak számít, hogy a Szemle időszakában versenyen kívüli előadások is szerepelnek a programban, melyeket ugyanúgy a vidéki színházak aktuális repertoárjából válogattak a szervezők. A fehérvári színházból az Indul a bakterház és a Pillangó, Győrből A kripli, Veszprémből A kávéház érkezik a Városmajorba.

 

A válogatók a versenyprogram kiválasztásánál igyekeztek műfaji-tartalmi megkötések nélkül, a szórakoztatást a szó legszélesebb értelmében alapfeltételnek tekintve kitágítani a szempontrendszert.

„Mindvégig mindenre nyitottan végeztük a munkánkat, kizárólag a minőség volt a meghatározó: a választott alapanyag, a rendezés, a színészi játék, a színpadkép, a közönségre gyakorolt hatás, hogy melyik alkotóközösség mit tekint fontosnak a színház missziójával kapcsolatban és mennyire tekinti partnernek, felnőttnek a közönségét. Célunk egy magas színvonalú fesztiválprogram összeállítása volt, mely a pozitív jellegzetességeteket kiemelve fest reális képet az ország fővároson kívüli színházi állapotáról" – nyilatkozta Karsai György válogató.

 

www.szabadter.hu

https://www.facebook.com/bnyfesztival

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.