2022.szeptember.28. szerda.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Király Gábor kortárs festőművész „Vendégek” című egyéni kiállítása nyílt meg a Virág Judit Galériában.

2 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/78577"><img class="image image-_original" src="/files/images/kir%20(1).jpg" border="0" width="470" height="272" /></a></span>A feltörekvő tehetség legkiválóbb munkáival „robusztus vendégek"-kel várja az érdeklődőket április 9-edikéig. Aki személyesen szeretné megismerni a művészt, annak kiváló alkalom március 18-án az ingyenes tárlatvezetés Király Gáborral.</p> <p> 

kir%20(1)A feltörekvő tehetség legkiválóbb munkáival „robusztus vendégek"-kel várja az érdeklődőket április 9-edikéig. Aki személyesen szeretné megismerni a művészt, annak kiváló alkalom március 18-án az ingyenes tárlatvezetés Király Gáborral.

 

kir%20(1)A feltörekvő tehetség legkiválóbb munkáival „robusztus vendégek"-kel várja az érdeklődőket április 9-edikéig. Aki személyesen szeretné megismerni a művészt, annak kiváló alkalom március 18-án az ingyenes tárlatvezetés Király Gáborral.

 

Király Gábor a naiv festészet és a primitivizmus eszközeivel jeleníti meg a huszonegyedik századi családok alapélményeit; az ismerős életszituációkat egy nagy adag iróniával és humorral fűszerezi meg. A festő képi világa őszintén nyers, mellőzi a manírokat, ugyanakkor alkotásainak kidolgozottsága bravúrosan nagyvonalú. Stílusa művészettörténeti tradíciókat közvetít, és leginkább az Art Brut-re (angolszász területeken Outsider Art) emlékeztet, amely elsősorban a színhasználatában és szerkesztési elveiben érvényesül.

 

Király azt sem titkolja, hogy nagy hatással volt rá a '70-es, '80-as évek Afro-Amerikai kultúrája és a graffiti műfaja is. Műveinek hordozói pedig gyakran újrafelhasznált falapok, nehéz, tömör, nemes fából kialakított egykori bútorok, szekrényajtók, ágyvégek vagy asztallapok.

 

A festmények a civilizálatlan törzsi kultúrák hamisítatlan atmoszféráját teremtik meg:

a lendületes formák, a dús és burjánzó növényzet mellett a hétköznapi tárgyak és a létfenntartáshoz kapcsolódó eszközök is megjelennek Király Gábor alkotásaiban. Az élénk színekkel vagy szénnel megfestett figurák még társaságban ábrázolva is meglehetősen magányosak. Az öntörvényű, robosztus alakok rezignáltan hordják vállukon a civilizáció terheit, és különös átmenetet képeznek az állati és az emberi világ között.

 

Vendégek" – Király Gábor kiállítása

Virág Judit Galéria és Aukciósház

1055 Budapest, Falk Miksa utca 30.

 

Ingyenes tárlatvezetés Király Gáborral 2014. március 18. 17 órától.

 

http://vjgkortars.hu/hu/muveszek/kiraly_gabor/

http://vjgkortars.hu/hu/kiallitasok/

 

Lantai József

About Post Author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.