A húsvét, a tavasz és a gyulai fesztiválszezon kezdetét jelezve, immár ötödik alkalommal nyitja meg kapuit március 28-30. között a Gyulai Kolbász és Sódarmustra. A fesztivál mára hagyományokkal bír, és ennek köszönhetően szerves része Gyula város változatos, igényes turisztikai és gasztronómiai kínálatának.

 

A húsvét, a tavasz és a gyulai fesztiválszezon kezdetét jelezve, immár ötödik alkalommal nyitja meg kapuit március 28-30. között a Gyulai Kolbász és Sódarmustra. A fesztivál mára hagyományokkal bír, és ennek köszönhetően szerves része Gyula város változatos, igényes turisztikai és gasztronómiai kínálatának.

 

V. Gyulai Kolbász- és Sódarmustra – a Gyulai Kolbászfesztivál.

Március végén három napig a hagyományos eljárással készült szárazkolbászoké, füstölt sonkáké és mindenféle finomságoké lesz a főszerep. A nemzetközi kolbász- és sonkaversenyen a Kárpát-medence legjobb termékei mérettetnek meg, amelyekből a nemzetközi kiállításon és vásáron fel is tölthetjük a kamránkat. Számtalan szakmai és gasztronómiai bemutató, többek között hagyományőrző disznóvágás teszi érdekessé a kirakodóvásárral, szórakoztató műsorokkal, gyermekjátszóházzal, dumaszínházzal és esténként ingyenes koncertekkel fűszerezett programkínálatot. A média képviselői immár harmadik alkalommal tehetnek tanúbizonyságot kolbászkészítési képességeikről.

A vendéglátó sátorban igazi ínyencfalatokkal, különleges borokkal és az ország legjobb pálinkáival várják a látogatókat. Most is megemlékeznek a hajdanán tevékenykedő, a helyi és a térség húsiparát naggyá tevő elődeikről.

Az V. Gyulai Kolbász- és Sódarmustra helyszínei: Várkert, fesztiválsátor, kiállítói sátor.

 

A fesztivál látogatása most is ingyenes!

 

Március 28. péntek.

13 órakor kiállítással kezdődik a vásár, majd 15 órától a Cimbora táncegyüttes műsorát tekinthetjük meg. A 16 órai hivatalos megnyitó után megemlékezünk a híres gyulai hentesekről. A Fél 10 zenekar élő koncertjét Dumaszínház – Dombóvári István követi végül az estet a BonBon együttes élő koncertje zárja.

Közben az Egyesületi székházban a kolbász és sonkaversenyre nevezett termékek átvétele történik.

 

Március 29. szombat.

9 órakor indul a vásározás és este 8 óráig folyamatos programok szórakoztatják a publikumot.

Lesz ott többek között „Sárréti" hagyományőrző disznóvágás bemutató, kolbász és sonka kiállítás, sonkasaccolás, sonkaszobrászat, a Maróti Hagyományőrző Egyesület lovagi bemutatója, a III. Gyulai „Médiagyúró" verseny és erdélyi konyha ételkészítési bemutató.

Nem maradhat ki a kínálatból a gyermekműsor, kézműves foglalkozás és játszóház valamint az operett előadás sem.

Az est csúcspontja valószínűleg a Cimbaliband együttes koncertje, az Everdance Táncszínház fellépése és a Charlie koncert lesz.

 

Március 30. Vasárnap

A reggel a sonka- és kolbászverseny nyilvános zsűrizésével indul, s ezt követi a Csabai Kolbászklub kolbászkészítési bemutatója. Kora délután két bemutatót nézhetünk meg, ételkészítés Böllérkirály módra és kölyök kolbászkészítés. Lovagi bemutatót tart a Maróti Hagyományőrző Egyesület, koncertezik a Royal Dixieland Band és a Körös Néptáncegyüttes.

Délután 4 órakor kerül sor a kolbász és sonkaverseny eredményhirdetésére, a kolbász és sonkatúra nyereménysorsolására a fesztiválsátorban. Zárásként a Dirty Slippers koncertjét hallhatjuk.

 

Mindhárom napon az alábbi programokat is megtekinthetjük:

Várkertben:

  • Lovagi bemutató a vár tövében, egész nap
  • Kézműves kirakodó vásár
  • Vidámpark

Egyesületi székházban:

  • Múzeumlátogatás tárlatvezetéssel és kolbászkóstolóval
  • Tárlatvezetés kóstolóval

Városi helyszíneken, a Gyulai Hungarikum túra útvonalán

  • Gyulai Hungarikum Túra
  • Italbemutatók, kóstolóval

 

2014. március 28-30.

V. Gyulai Kolbász- és Sódarmustra – a Gyulai Kolbászfesztivál

 

www.gyulaihentesek.hu

www.sodarmustra.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük