Királyi menüsorhoz királyi bor dukál — Bock József az év Királyi Borásza
A nagyszakácsi Királyi Szakácsok Nyomdokán rendezvény Királyi Borász választásának győztese az idén Bock József lett. A méltán elismert borász hat borával nevezett erre az igazán különleges versenyre, amely sokkal inkább az ízek harmóniájának versenye, mint hagyományos borászverseny.
A nagyszakácsi Királyi Szakácsok Nyomdokán rendezvény Királyi Borász választásának győztese az idén Bock József lett. A méltán elismert borász hat borával nevezett erre az igazán különleges versenyre, amely sokkal inkább az ízek harmóniájának versenye, mint hagyományos borászverseny.
A tavalyi év királyi ételsorának 6 fogásához nevezték boraikat a borászok az étel fő alkotóelemeinek és ízesítőinek ismeretében. A mezőny 47, igazán kiváló borból állt, bár itt a siker igazi kulcsa az étellel alkotott ízharmónia, amely alapján választotta ki a nyerteseket a jeles szakemberekből álló zsűri.
Királyi étkek mellé királyi bor is dukál! Ez a megállapítás nemcsak Mátyás korában, de napjainkban is egyre inkább igaz. Mint tudjuk a borok kb. 5-10%-a javasolt önálló fogyasztásra, a többit leginkább finom ételek mellé szeretjük kortyolgatni. Mégis nagyon kevés az olyan verseny, ahol az ételeket és a bort együtt kóstolva, az ízek egymásra gyakorolt hatását értékelve dönt a szakmai zsűri, melyik étel és melyik bor képez legnagyobb harmóniát, melyik segíti, támogatja az ízek együttesét.
A Nagyszakácsi Királyi Szakácsverseny rendezvényének egyik meghatározó eseménye a királyi borász választás, amelyre a napokban került sor a Kempinski Hotel Corvinus különtermében. Az előző évi verseny nyertes menüsorából a Kempinski konyháján készült el az a 6 fogás, amelyekhez 13 hazai borász 47 féle bort nevezett.
A szakmai zsűri – három borszakértő és két szakácsmester – az egyes fogásokhoz kóstolta a borokat.
A borverseny szakmai partnere a Wine 4U Kft. által működtetett Borkápolna borszaküzlet volt. Meleg Botond, a cég tulajdonosának személyes közreműködése garantálta a program sikerét, amelynek köszönhetően igazán kiváló borok közül választhatott a zsűri.
A 2010. év Királyi Borásza Bock József lett, aki minden fogás mellé nevezett bort, és két ételnél is első helyezést ért el, egyiknél a 2008-as évjáratú Göntéri Hárslevelű, a másiknál pedig a 2007-es évjáratú Bock Shyrah aratta le a babérokat.
Összességében második helyezést ért el a Pántlika Pincészet 2009-es évjáratú Dörgicsei Chardonnay bora, harmadik pedig a Monyók Pincészet lett. A zsűri dicséretben részesítette a Virághegy Kft-t, a Mathias, a Günzer és a Fisher Pincészeteket.
A zsűri tagjai:
Borszakértők: Repkáné Eszterházi Ildikó, Viniczai Sándor és Meszes István.
Gasztronómia: Varga Károly 16 éve királyi szakács, Viniczai Sándor – Királyi Szakács 2009
Királyi Szakácsok Nyomdokán
Királyi Borászverseny
Kempinski Hotel Corvinus
Királyi Menü |
Kategóriában győztes bor |
Előétel |
|
Mazsolás kacsahús gombóc sáfrányos mártással (bors, sáfrány, gyömbér, petrezselyem, szerecsendió) |
Pántlika Pincészet Dörgicsei Chardonnay 2009 |
Főételek |
|
Posírozott pisztrángfilé, forrázott fejes salátával és vajban pácolt céklával (citrom, fehérbor, méz, sáfrány, ecet) |
Mathias Pincészet Kéknyelű |
Zöldséges sertéssült sódar, rozmaringos-hagymás vérszósszal (rozmaring, ecet, lestyán, bors, petrezselyem) |
Monyók Pincészet Tokaji Furmint száraz 2008 |
Zsályás őzgerincfilé, vörösboros meggy-körte confit-tal (zsálya, babérlevél, szegfűszeg, bors) |
Virághegy Kft. Szekszárdi Cabernet Sauvignon 2007 |
Desszert |
|
Fügekrémmel töltött mézes piskóta, aranyos marcipán mentében, marcipán gyümölccsel (méz, fahéj, szegfűszeg) |
Bock Pincészet Göntéri Hárslevelű 2008 |
Hagyományos kuglóf, nádcukros-gyömbéres piros bogyós – mazsolás gyömülcsraguval (nádcukor, gyömbér, szerecsendió, rózsaszirom) |
Bock Pincészet Shyrah 2007 |