A nagyszakácsi Királyi Szakácsok Nyomdokán rendezvény Királyi Borász választásának győztese az idén Bock József lett. A méltán elismert borász hat borával nevezett erre az igazán különleges versenyre, amely sokkal inkább az ízek harmóniájának versenye, mint hagyományos borászverseny.

 

 

A nagyszakácsi Királyi Szakácsok Nyomdokán rendezvény Királyi Borász választásának győztese az idén Bock József lett. A méltán elismert borász hat borával nevezett erre az igazán különleges versenyre, amely sokkal inkább az ízek harmóniájának versenye, mint hagyományos borászverseny.

 

 A tavalyi év királyi ételsorának 6 fogásához nevezték boraikat a borászok az étel fő alkotóelemeinek és ízesítőinek ismeretében. A mezőny 47, igazán kiváló borból állt, bár itt a siker igazi kulcsa az étellel alkotott ízharmónia, amely alapján választotta ki a nyerteseket a jeles szakemberekből álló zsűri.

Királyi étkek mellé királyi bor is dukál! Ez a megállapítás nemcsak Mátyás korában, de napjainkban is egyre inkább igaz. Mint tudjuk a borok kb. 5-10%-a javasolt önálló fogyasztásra, a többit leginkább finom ételek mellé szeretjük kortyolgatni. Mégis nagyon kevés az olyan verseny, ahol az ételeket és a bort együtt kóstolva, az ízek egymásra gyakorolt hatását értékelve dönt a szakmai zsűri, melyik étel és melyik bor képez legnagyobb harmóniát, melyik segíti, támogatja az ízek együttesét.

A Nagyszakácsi Királyi Szakácsverseny rendezvényének egyik meghatározó eseménye a királyi borász választás, amelyre a napokban került sor a Kempinski Hotel Corvinus különtermében. Az előző évi verseny nyertes menüsorából a Kempinski konyháján készült el az a 6 fogás, amelyekhez 13 hazai borász 47 féle bort nevezett.

A szakmai zsűri – három borszakértő és  két szakácsmester – az egyes fogásokhoz kóstolta a borokat.

A borverseny szakmai partnere a Wine 4U Kft. által működtetett Borkápolna borszaküzlet volt. Meleg Botond, a cég tulajdonosának személyes közreműködése garantálta a program sikerét, amelynek köszönhetően igazán kiváló borok közül választhatott a zsűri.

A 2010. év Királyi Borásza Bock József lett, aki minden fogás mellé nevezett bort, és két ételnél is első helyezést ért el, egyiknél a 2008-as évjáratú Göntéri Hárslevelű, a másiknál pedig a 2007-es évjáratú Bock Shyrah aratta le a babérokat.

Összességében második helyezést ért el a Pántlika Pincészet 2009-es évjáratú Dörgicsei Chardonnay bora, harmadik pedig a Monyók Pincészet lett. A zsűri dicséretben részesítette a Virághegy Kft-t, a  Mathias, a Günzer és a Fisher Pincészeteket.

A zsűri tagjai:

Borszakértők: Repkáné Eszterházi Ildikó, Viniczai Sándor és Meszes István.

Gasztronómia: Varga Károly 16 éve királyi szakács, Viniczai Sándor – Királyi Szakács 2009

Királyi Szakácsok Nyomdokán

Királyi Borászverseny

Kempinski Hotel Corvinus

Királyi Menü

Kategóriában győztes bor

Előétel

 

Mazsolás kacsahús gombóc sáfrányos mártással (bors, sáfrány, gyömbér, petrezselyem, szerecsendió)

Pántlika Pincészet

Dörgicsei Chardonnay 2009

Főételek

 

Posírozott pisztrángfilé, forrázott fejes salátával és vajban pácolt céklával (citrom, fehérbor, méz, sáfrány, ecet)

Mathias Pincészet

Kéknyelű 

Zöldséges sertéssült sódar, rozmaringos-hagymás vérszósszal (rozmaring, ecet, lestyán, bors, petrezselyem)

Monyók Pincészet

Tokaji Furmint száraz 2008

Zsályás őzgerincfilé, vörösboros meggy-körte confit-tal (zsálya, babérlevél, szegfűszeg, bors)

Virághegy Kft.

Szekszárdi Cabernet Sauvignon 2007

Desszert

 

Fügekrémmel töltött mézes piskóta, aranyos marcipán mentében, marcipán gyümölccsel (méz, fahéj, szegfűszeg)

Bock Pincészet

Göntéri Hárslevelű 2008

Hagyományos kuglóf, nádcukros-gyömbéres piros bogyós – mazsolás gyömülcsraguval (nádcukor, gyömbér, szerecsendió, rózsaszirom)

Bock Pincészet

Shyrah 2007

http://www.kiralyiszakacsok.hu/

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük