Láng József borászLáng József borász

A Hunguest Hotel Répce Goldban bemutatkozott termékeivel a kőszegi Láng József borászmester. Hangulatos harmonikaszó kísérte előadását a saját nevelésű borairól. Először a kőszegi borok történetéről, történelméről beszélt.

Láng József borászLáng József borász

A Hunguest Hotel Répce Goldban bemutatkozott termékeivel a kőszegi Láng József borászmester. Hangulatos harmonikaszó kísérte előadását a saját nevelésű borairól. Először a kőszegi borok történetéről, történelméről beszélt.

A harmonikásA harmonikás

 

Büktől mindössze 20 km-re van Kőszeg, a Soproni Borvidék része, ahová a burgenlandi Vaskeresztes is tartozik. Kőszeg kicsi borvidéknek számít. Magyarországon az összes borvidék 10 év alatt 93 ezer hektárról 60 ezerre zsugorodott (2004-re). Most azon fáradoznak, hogy a kőszegi – Csepreggel és Vaskeresztessel együtt – elérje az ideális 300 hektárt. Itt 20 év alatt megduplázódott a szőlőterület nagysága. Láng úr több kőszegi pincészet borát hozta magával.

A kőszegi borokA kőszegi borok

 

A 16-17. században volt a borászat igazi fénykora (tudjuk a Szőlő Jövések Könyvéből), amikor Kőszeg városa körül 300 hektárnyi szőlő virított. Akkoriban királyi szőlők voltak, nevét őrzi a Királyvölgy. A szabad királyi város rangját meg kellett váltani, amit a szőlőtermelésből tudott fedezni. Ma csupán tíz olyan borosgazda él meg, aki kereskedelmi mennyiséget képes előállítani. Termékeik kaphatók a Kőszegi Borok Házában, de továbbra is nagy hagyománya van a háznál való értékesítésnek. A termés javát folyóborként adják el. Láng úr büszkén említette, hogy a kőszegi éttermek mindegyikében lehet helyi bort kapni. Sajnálatos, hogy uniós és állami támogatással nálunk ki lehet vágni a szőlőt. Beszélt még a „kapásborról" is. A 14-15. században sok német érkezett a környékre, akik elszegődtek szőlőmunkásnak, azaz kapáltak. A napi ellátmányukban szerepelt egy gyenge minőségű bor is, az ún. kapásbor, ami máig megmaradt a köznyelvben a rossz minőségű bor jelölésére. A dombokon ökológiai szőlőművelés folyik, erre ösztönzi őket a natúrpark környezete. Uniós programokon képezték a gazdákat arra is, hogy mivel szabad permetezni: algakivonattal, rézgáliccal, csalánnal, zsurlófűvel. A szőlők közé pillangós növényeket vetnek, hogy nitrogént termeljenek. Hektáronként csupán 10 tonna szőlőből készülhet minőségi bor. Ez alatt pedig nem tud megélni a gazda. A bor átlagára náluk 400-500 forint között mozog, palackozva 800 forint. A kőszegiek gyakran készítenek seprűpálinkát, törkölyt alig.

 

A KékfrankosA Kékfrankos

Az Alpokalján Kőszeg ugyan vörösboros vidék, de megkóstoltuk az illatos fehér, száraz Cserszegi Fűszerest (Irsai Olivér és Tramini fajtákból házasított cuvée). Ahol kevesebb a napsütés és több a csapadék, ott a borok markánsabbak, testesebbek, savasabbak. A talaj agyagos, pala kőzetes, némi barna erdei talajjal keveredett. A Cserszegi sem tájidegen, mert a borász szülei is készítették. Korán érő fajta, már augusztus 20-án szüretelik. Régebben csak Orsolya napján, októberben lehetett a szüretet kezdeni. Kizárólag Sopron és Kőszeg örül a klímaváltozásnak, hogy melegedik a csapadékkal bővel ellátott vidék. Másodiknak 2012-es Zweigelt rozét kóstoltunk. Ennek egyik alapanyaga a Kékfrankos, de annál lágyabb bor. Készítése művészet, mert minden évben másféle a termés. Nem hűtve erjesztik, nem szénsavas, mégis tüzes, savas. A harmadik 2011-es Pinot Noir volt a kőszegi Láng Pincészetből. Ez a fajta érzi magát legjobban errefelé. Negyedikként jött a 2011-es Dunántúli Kékfrankos, amit a kőszegi Szőlőtermelők és Borértékesítők Szövetkezete készített. Vörösbor létére túl fiatal, de máris hozza a Kékfrankos szokásos illatát.

A kékfrankos a pohárbanA kékfrankos a pohárban

 

Igazán kellemes estét töltöttünk a nagyszerű borokkal és a kiváló szakértő előadásával.

 

DOBI ILDIKÓ

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük