2023.február.02. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Közösségi szolgáltatásokkal hódít a mobil eszközökre optimalizált Smeegol

4 perc olvasás
  <p><em><span class="inline inline-left"><a href="/node/44483"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/meego.thumbnail.png" border="0" alt="http://meego.com/" title="http://meego.com/" width="95" height="100" /></a><span style="width: 93px" class="caption"><strong><a href="http://meego.com/">http://meego.com/</a> </strong></span></span>A korlátozott számítási teljesítményű és kis kijelzővel rendelkező eszközökön, például netbookokon és okostelefonokon futtatható operációs rendszer tartalmazza a Banshee zenelejátszó és az Evolution Express csoportmunka-támogató megoldást, valamint közösségi hálózati eszközöket is</em></p><p>

 

http://meego.com/http://meego.com/ A korlátozott számítási teljesítményű és kis kijelzővel rendelkező eszközökön, például netbookokon és okostelefonokon futtatható operációs rendszer tartalmazza a Banshee zenelejátszó és az Evolution Express csoportmunka-támogató megoldást, valamint közösségi hálózati eszközöket is

 

http://meego.com/http://meego.com/ A korlátozott számítási teljesítményű és kis kijelzővel rendelkező eszközökön, például netbookokon és okostelefonokon futtatható operációs rendszer tartalmazza a Banshee zenelejátszó és az Evolution Express csoportmunka-támogató megoldást, valamint közösségi hálózati eszközöket is

A Novell, a Nokia és az Intel által szponzorált MeeGo Projekt munkatársai bejelentették, hogy elérhető a Smeegol 1.0, a korlátozott teljesítményű és kis kijelzővel rendelkező eszközökön is futtatható operációs rendszer. Ilyen eszközök például a netbookok, a belépő szintű asztali számítógépek, a kézi számítógépek és kommunikációs eszközök, az internetre csatlakoztatható tévékészülékek és okostelefonok, valamint a járművekbe beépített információs és szórakoztató rendszerek. A Smeegol a MeeGo Projekt netbook felhasználói felületére épül, amely a közösségi hálózatok – mint pl. a Facebook, MySpace, Digg – széles körű támogatása mellett vizuálisan gazdag internet- és médiahasználati élményt nyújtó felület kínál. A Smeegol 1.0 tartalmazza a nyílt forráskódú médialejátszó létrehozásán dolgozó, szintén a Novell által támogatott Banshee Project legújabb, nagy teljesítményű zenelejátszóját, az Evolution Express levelező- és naptárkliens legfrissebb változatát és további közösségi hálózati eszközöket is.

A Smeegol rendszert az openSUSE Goblin Team  önkéntesei hozták létre az openSUSE infrastruktúra előnyeinek felhasználásával és MeeGo felhasználói tapasztalatok alapján. Testreszabott Smeegol-alapú operációs rendszer hozható létre a SUSE Studio webes felületén keresztül, emellett az egyedi igényekre szabható operációs rendszer a SUSE Gallery portálról klónozható szoftverkészülék formájában is letölthető. Az openSUSE felhasználói pedig könnyedén telepíthetik a Smeegolt az openSUSE „egy kattintásos" technológiájának segítségével.

A Smeegol 1.0 szolgáltatásai

A Smeegol 1.0 néhány különleges funkciója sem az openSUSE, sem a MeeGo rendszerekben nem található meg:

  • Médialejátszás – A Banshee 1.8 nyílt forráskódú médialejátszó program segítségével a felhasználók közvetlenül az alkalmazás felületén keresztül vásárolhatnak az Amazon MP3 webáruház kínálatából. A szintén azonnal elérhető Miro Guide ingyenes TV alkalmazással pedig könnyedén válogathatunk a podcastok között. A megoldás kiegészítő közösségi funkciókkal is bővíthető, például a Telepathy azonnali üzenetküldő rendszeren történő zenemegosztással, a Magnatune rendszeren elérhető folyamatos zene streammel, a LiveRadio funkcióval kereshető internetrádiókkal, vagy a Mirage akusztikus hasonlóságra épülő zenekeverő és lejátszó-feltöltő eszközzel.
  • Közösségi hálózatok – A rendszer támogatja népszerű web 2.0-es eszközöket, többek között a Facebook, a Twitter, a MySpace, a Flickr és a Digg portálokat.
  • Hálózati kapcsolat felépítése – A rendszerben a hálózati kapcsolatok felépítését a NetworkManager hálózatkezelő eszköz segíti.
  • Választható böngészők – A rendszer egyaránt támogatja a FireFox és a Chrome böngészőket, de egyéb browserek is igény szerint telepíthetők.
  • Személyes adatok kezelése – A személyes információk a Novell Evolution csoportmunka-támogató megoldással, vagy akár az Evolution Express használatával, részekre tagolva is kezelhetők.

Elérhetőség

A Smeegol operációs rendszer elérhető 32 és 64 bites rendszerekhez is. A megoldásról bővebb információ a http://download.opensuse.org/repositories/Meego:/Netbook/images/iso/ weboldalon érhető el, illetve maga a rendszer a http://news.opensuse.org/2010/10/06/announcing-smeegol-1-0/ weboldalról tölthető le.

 

A Linux Foundation égisze alatt működő MeeGo Projekt a Nokia, az Intel, valamint a gyorsan növekvő önkéntes fejlesztői közösség együttműködéséből jött létre, és célja a mobil eszközökre optimalizált operációs rendszert. A MeeGo a Maemo és a Moblin platformok alapjára épülő mobil operációs rendszer, a Novell pedig a Linux Foundation szervezettel dolgozik együtt a hivatalos MeeGo termékek létrehozásán. A MeeGo Projekt keretén belül egyre nagyobb mértékben használják fel az openSUSE technológiáját, többek között a Zypper csomagtelepítő és frissítés kezelő megoldást és egyéb rendszerfelügyeleti eszközöket is.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.