2023.január.30. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Az új alkalmazások terjedése új megközelítést igényel az adattárolásban

4 perc olvasás
  <span class="inline inline-left"><a href="/node/44481"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/D700-5248-main.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="100" /></a></span> <p>Bár a kis- és középvállalatok összességében elégedettek saját adattárolási megoldásaikkal, különösen a kisebb cégek esetében az alkalmazott módszerek, eljárások jelentős biztonsági és üzletmenet-folytonossági kockázatokat rejtenek - állapította meg az IDG és a tárolóeszközök piacára most belépő D-Link közös piackutatása. Az ismert hálózati gyártó új üzleti portfoliójának bevezetéséhez az IDG szakértőivel készített anyag számos érdekességet tartogat.

  d700 5248 main.thumbnail

Bár a kis- és középvállalatok összességében elégedettek saját adattárolási megoldásaikkal, különösen a kisebb cégek esetében az alkalmazott módszerek, eljárások jelentős biztonsági és üzletmenet-folytonossági kockázatokat rejtenek – állapította meg az IDG és a tárolóeszközök piacára most belépő D-Link közös piackutatása. Az ismert hálózati gyártó új üzleti portfoliójának bevezetéséhez az IDG szakértőivel készített anyag számos érdekességet tartogat.

  d700 5248 main.thumbnail

Bár a kis- és középvállalatok összességében elégedettek saját adattárolási megoldásaikkal, különösen a kisebb cégek esetében az alkalmazott módszerek, eljárások jelentős biztonsági és üzletmenet-folytonossági kockázatokat rejtenek – állapította meg az IDG és a tárolóeszközök piacára most belépő D-Link közös piackutatása. Az ismert hálózati gyártó új üzleti portfoliójának bevezetéséhez az IDG szakértőivel készített anyag számos érdekességet tartogat.

Az elmúlt években számos új alkalmazás jelent meg és terjedt el előbb a nagyvállalati, majd a kis- és középvállalati szektorban, melyek kimondottan nagy adattárolási igénnyel rendelkeznek: a kis- és középvállalatok több mint háromnegyede alkalmaz ma már adatbázis-kezelő rendszereket, felük – a 200PC feletti cégek háromnegyede – pedig már bevezetett valamilyen szerver virtualizációs megoldást is. Ezek az alkalmazások olyan professzionális IP-alapú hálózati adattároló megoldásokat igényelnek, melyek a közelmúltig csak a nagyvállalati szegmensben voltak jelen.

Ezek az IP-alapú hálózati tároló megoldások – NAS és SAN rendszerek – ma még csak a kisvállalati szektor 24-26 százalékában vannak jelen, de az ezeket igénylő alkalmazások térnyerésével jelentős fejlődés előtt állnak. Ezt segítik elő az olyan újonnan belépő gyártók, mint a D-Link, melyek megfizethető megoldásaikkal teljesítményben pontosan ezt a kört szeretnék kiszolgálni. A szerverek belső lemezein történő adattárolás ma még kétszeres arányt képvisel, azonban míg az adatbázis lekérésekhez még jó megoldás is lehet, a virtualizált környezet kialakítása szinte lehetetlen kihívás elé állítja ezeket a cégeket.

A ma elterjedt adattárolási megoldások még elsősorban az adatok rendszeres mentésére, biztonsági mentésekre koncentrálnak, kevésbé az erőforrások megosztása az elvárás. Ezt jól mutatja, hogy szalagos tárolási megoldást minden második cég alkalmaz – a legkisebbek és a legnagyobbak egyaránt. A legkisebbek között még megjelenik az időközönkénti DVD-re írás vagy merevlemezre mentés, de a nagyobbakra ez már nem jellemző.

Az adatokat vagy automatikus backup mentések formájában vagy napi szinten mechanikusan ma már minden cég duplikálja, míg azonban a teljes mintán az automatikus mentés kétszeres arányt képvisel, a cégméret, és ezzel az adatmennyiség alapvetően befolyásol: minél nagyobb egy cég, annál gyakrabban alkalmaz automatikus backup mentéseket, melyek mindig az esetleges rendszerösszeomlás előtti utolsó másodperc adatait, alkalmazásait tárolják – így sokkal gyorsabban visszaállítható az üzletmenet.

Összességében elmondható, hogy a cégek saját adattárolási megoldásaikat jónak ítélik, ha azonban megvizsgáljuk a kérdést részletesen, elmondható, hogy az elégedettség a kisebb cégek körében némileg alacsonyabb, és ha az adattárolás egyes aspektusaira kérdezünk rá, az elégedettség már árnyaltabb képet mutat: Az általános elégedettség 4,45, ugyanakkor az adatmentés, adatok visszatöltése már csak 4,15-ös értéket mutatott.

A jövő a kis- és középvállalati szegmensben a nagyvállalati út felé mutat: az adatközpontok feladatai az alkalmazások térnyerésével túlterjeszkednek a biztonsági mentések körén, és ehhez a már megszokott optikai és szalagos tárolóeszközök nem lesznek megfelelők, a szerverek belső diszkjei pedig nem lesznek elegendők. A jövő az IP-alapú tároló-megoldásoké. Ma még az ismeret és a források hiánya visszatartó erő, de a technológia szélesebb körben történő megismerése és az új szereplők belépésével az árak csökkenése jelentős új piacokat nyithat meg a SAN és NAS forgalmazók előtt.

A kutatásról:

Az IDG és a D-Link 87 magyarországi kis- és középvállalat informatikai vezetőjének telefonos megkérdezésével 2010. augusztus 1-19-e között végzett kutatást a tárolóeszközök használatáról és az adattárolási megoldásokról. A kutatás során a cégeket méret szerint osztályoztuk PC szám illetve az adatfelvétel jellege miatt szerverszám szerint.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.