2024.május.18. szombat.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Krisztus Király templom

3 perc olvasás

kriszzus_kiraly_templom.jpgLakásunktól kétszáz méternyire, Budapest II. kerületében, a Keleti Károly utca 39. szám alatt található a Krisztus Király templom. Nem nagy építmény, a környékbeliek kápolnának is hívják, története annál híresebb. (A Google Earth-ben bejárható.)

   A múlt század első évtizedében, Schömer Ferenc tervei alapján épült a Rákócziánumnak hívott Érseki Katolikus Gimnázium és Konviktus (diákotthon). A tanintézmény vezetése II. Rákóczi Ferenc „Magyarország vezérlő fejedelme” emlékére kápolnát is akart építeni, a tervek elkészültek, de az első világháború miatt ez csak 1926-ban valósult meg Árkay Aladár terve alapján. A neves építészmérnök korábban Hauszmann Alajossal együtt dolgozott a budai királyi palota építésén.

   A Krisztus Király templom kivitelezését a korabelin szaklapok „eredeti magyaros megoldásnak” és  „igen sikerültnek” jellemezték, elsősorban a templom belső térhatása miatt. Például a szentélynek erősen felemelt szintje, valamint az oda koncentrált erősebb megvilágítás következtében az istentisztelet helye, a templom főrésze kiemelődik, a szertartás a templom minden részéből jól látható.

szentely.jpg  Az architektonikus (művészi felépítésű) keretben az építtetők igen dicséretre méltó intenciójának megfelelően egyházművészetünk legkiválóbb művelőinek alkotásait találjuk. A templom főhelyén, a szentély félkörívű falán van Nagy Sándor mozaikképe, amely Krisztus királyságát ábrázolja. Ez egyúttal a templom oltárképe is. Krisztus trónuson ülve, jobbkezét áldásra emeli, előtte a hódolva térdelő angyalok a földi királyságok koronáit nyújtják feléje. A szentély oldalfalain helyezkednek el Schmigelsehi Oktávnak, ennek a kevéssé ismert festőművésznek egyéni technikával készített két képe, Rákóczi miséje és Szt. István fiával, Imre herceggel.

   A templom és a gimnázium egy épületegységet alkot. Védett műemlék. 14 üvegablakát Leszkovszky Györg iparművész tervezte. (Fia, dr. Leszkovszky György kutatóorvos, a Rákócziánumban érettségizett 1952-ben.) A templom orgonáját a pécsi Angster gyár építette. A toronyban lévő harang hangja jellegzetes, igen szép csengésű.

   A templomhoz 2004-ben szoborfülkét építettek, amely kivívta a szakmabeliek haragját, Százszámra érkezte az elítélő kommentek a plébániára. A legenyhébb: „A Keleti Károly utcai templomhoz tervezett hozzáépítés mentes mindenfajta formai vagy szimbolikus kapcsolódási vagy ellenpontozási szándéktól, egyszerűen csak: van.”

Láng Róbert

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.