2022.01.23.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Kudarcot vallott a brit pápaellenes mozgalom

6 min read
<span class="inline inline-left"><a href="/node/43502"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/kep_227.thumbnail.jpg" border="0" width="83" height="100" /></a></span>Az előzetes várakozások hideg fogadtatást jósoltak XVI. Benedeknek Angliában. Egy melegjogi aktivista pápaellenes filmet készített, a harcos ateisták le akarták tartóztatni; kifogásolták, hogy egy szekurális állam miért fizeti egy vallási vezető útjának költségeit, és hogy a pápa nem fizeti meg a nyolc fontos úthasználati díját London belvárosában. Ehhez képest XVI. Benedek pápa útját egyértelmű sikerként könyvelik el az elemzők. <br />

Az előzetes várakozások hideg fogadtatást jósoltak XVI. Benedeknek Angliában. Egy melegjogi aktivista pápaellenes filmet készített, a harcos ateisták le akarták tartóztatni; kifogásolták, hogy egy szekurális állam miért fizeti egy vallási vezető útjának költségeit, és hogy a pápa nem fizeti meg a nyolc fontos úthasználati díját London belvárosában. Ehhez képest XVI. Benedek pápa útját egyértelmű sikerként könyvelik el az elemzők.

Az előzetes várakozások hideg fogadtatást jósoltak XVI. Benedeknek Angliában. Egy melegjogi aktivista pápaellenes filmet készített, a harcos ateisták le akarták tartóztatni; kifogásolták, hogy egy szekurális állam miért fizeti egy vallási vezető útjának költségeit, és hogy a pápa nem fizeti meg a nyolc fontos úthasználati díját London belvárosában. Ehhez képest XVI. Benedek pápa útját egyértelmű sikerként könyvelik el az elemzők.

Ahogy Peter Stanford, a Catholic Herald egykori szerkesztője írta a Daily Telegraphban: a britek egy okos, de száraz akadámiai tudóst, Isten rotweilerét látták eddig XVI. Benedekben.

Emellett a média előszeretettel szólaltatta és szólaltatja meg a katolicizmust bírálókat, köztük az olyan harcos ateistákat, mint Richard Dawkins, aki szerint a katolikus a világ második leggonoszabb vallása és az ő társai, J. Hari és S. Fry. Katolikus körökből is inkább a pápát kritizáló személyiségek a média kedvencei, például Hans Küng. A látogatás elejét emellett beárnyékolta Walter Kasper bíboros azon nyilatkozata, mely szerint Londonban landolni olyan, mintha egy harmadik világbeli országba érkezne az ember.

A pápaság intézményét eleve erős kritikával nézik Nagy-Britanniában. Erről Boris Johnson, London katolikusnak keresztelt polgármestere is beszélt a pápának, azt mondva neki érkezésekor, hogy az szigetek lakóinak azóta fenntartásaik vannak Rómával szemben, mióta 410-ben Honorius császár közölte: nem tudja megvédeni a britonokat a barbár hordákkal szemben, és minden légióját kivonta a Brit-szigetekről. A pápa azt felelte a polgármesternek: „érdekes". A polgármester szerint ez magyaráz mindent a VIII. Henrik tettétől, amivel megalapította saját fősége alatt az anglikán egyházat, egészen a britek euroszkepticizmusáig.

A pápalátogás egyik fő ellenzője a brit unionisták, azaz Észak-Írországnak a koronával való egységéért küzdők elsőszámú vezetője, a protestáns Ian Paisley tiszteletes volt. A média elsősorban azon kritikákra koncentrált, amelyek a pápa „elavult" nézeteit bírálták a homoszexulitás, az azonos neműek házassága, a házasság előtti szexuális élet, a papi cölibátus, a nők pappá szentelése és az óvszerhasználat kérdésében („az AIDS terjedését segíti az egyház az óvszerhasználat tiltásával Afrikában"), valamint kifogásolták, hogy „falazott a pedofil papoknak".

Több katolikus kommentátor megjegyzi, köztük Damian Thompson, a Daily Telegraph bloggere és szerkesztője, hogy az ilyen tiltakozók rendszerint nem néznek utána annak, mi ellen tiltakoznak. Így először is nem tudják, hogy ezek nem XVI. Benedek saját nézetei, hanem a Katolikus Egyház hagyományos tanításának részei, amelyeket bajosan változtathatna meg Róma püspöke. Emellett fogalmuk sincs arról, hogy miért is helyteleníti az egyház az óvszerhasználatot, és hogy a pápa mit tett a papok által elkövetett szexuális visszaélések ellen, továbbá hogy ezek ellen fellépni helyi szinten nem az ő, hanem a püspökök hatásköre. Ezért aztán még a hágai bíróság elé is oda akarták ráncigálni a pápát, mondván, emberiesség elleni bűnöket követett el, a papok pedig a pápa alkalmazottai, akárcsak egy multinacionális vállalatnál.

Peter Tatchell melegjogi aktivista pápaellenes filmjét például a Channel 4 csatornán mutatták be. A film – írja Damian Thompson – tele van csúsztatásokkal és manipulációval: miután bemutatják XVI. Benedek pápát, rögtön egy olyan hölgy vallomása következik, akit egy pap erőszakolt meg. Ám amikor ez történt, akkor Joseph Ratzinger még püspök sem volt, nyilvánvalóan semmi köze az ügyhöz. Aztán valaki felteszi a kérdést, hogy biztos jó-e egy olyan egyház tagjának lenni, amiben vannak holokauszttagadók, megint csak arról tanúságot téve, hogy az illető nem ismeri rendesen a X. Szent Piusz Papi Társasághoz tartozó Richard Williamson ügyét, hiszen az engedély nélkül felszentelt püspök nem tölthet be egyházi hivatalt. Továbbá a melegjogi aktivista úgy értelmezi a pápai tévedhetetlenség dogmáját, mintha a pápa egyetlen kijelentését sem lehetne megkérdőjelezni. Amint azt Thompson megjegyzi: a film készítőjének fogalma sincs a Katolikus Egyház tanításáról, és sem a megrendelő csatorna, sem ő nem voltak képesek egy szakértőt sem felkérni.

Ehhez képest Peter Tatchell egyedül tüntetett a Westminster hídon a pápalátogatáskor. A többi tiltakozás is a fent vázolt témák körül mozgott. A legnagyobb megmozdulást a Protest the Pope elnevezésű mozgalom tartotta szombaton délután, a londoni napsütésben. Kevesebb mint tízezer ember vett rajta részt, miközben az esti Hyde parkban megtartott imán ötvenezren voltak jelen. Thompson szerint ez egyértelmű kudarc a pápaellenesek számára egy tízmilliós városban, a pápa letartóztatását követelők pedig inkább csak a média ingeküszöbének elérése miatt találták ki ötletüket. Az ateista szövetség és a szekularista társaság ugyan hangos, de elenyésző kisebbséget alkotnak. Ugyanakkor Tony Blair volt munkáspárti kormányfő, aki maga is katolikus, utólag kritizálta a pápát a homoszexualitásról szóló tanítás miatt. A világ változik, amit el kell fogadni; és rengeteg nagyszerű dolgot csinál az egyház, de ebben is változtatnia kellene – vélekedett a politikus.

A pápát útját végig ujjongó emberek fala övezte, We love the Pope (Szeretjük a pápát) és hasonló feliratok fogadták. A News of the World egyenesen úgy fogalmaz: a pápát úgy fogadták, mint egy rocksztárt, és hogy ő a „nép pápája". A televízió is sokakat megszóltatott, többek között olyan tizenéveseket is, akik épp a pápa valamelyik miséjére igyekeztek, és örömükben ugrálva fejtették ki, hogy mennyire várták ezt a pillanatot. A britek így láthatják, hogy a katolicozmus nem csupán az öreg nénik vallása.

David Cameron miniszterelnök azzal búcsúztatta a pápát, hogy rávette a briteket, hogy üljenek le és gondolkodjanak el. Peter Stanford pedig levonja a következtetést: a látogatással közel került a britekhez a pápa, akiben már nem Isten rotweilerét, hanem egy kedves német embert látnak, és még a liberálisok közül is sokan elhatárolódnak a „rómafóboktól" – ahogy Damian Thompson fogalmaz, aki szerint az „antipápa mozgalom" kudarcot vallott.

A pápaellenes tüntetőkről a Daily Telegraph is készített fotókat, amelyeket az újság honlapján tekinthet meg.

Magyar Kurír

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük