2023.február.07. kedd.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Különleges környezetvédelmi együttműködés a NFT-n belül a Hortobágyi Nemzeti Park területén élő madárfajok megvédéséért

4 perc olvasás
 <span class="inline left"><a href="/node/12513"><img class="image thumbnail" src="/files/images/htproject.thumbnail.jpg" border="0" alt="Az elbontott vezetékek" title="Az elbontott vezetékek" width="100" height="97" /></a><span style="width: 98px" class="caption"><strong>Az elbontott vezetékek</strong></span></span> <p>A Hortobágyon megvalósult az a madárvédelmi szempontból egyedülálló kezdeményezés, amely a veszélyes elektromos légvezetékek lebontását eredményezte. Az Európai Unió társfinanszírozásában lezajló beruházás eredményeképpen a tájba nem illő oszlopsorok lebontásával a Világörökség részét képező Hortobágyi Nemzeti Park a címhez méltó tájképi értékeit is visszanyerte.</p><p>

 az elbontott vezetékekAz elbontott vezetékek

A Hortobágyon megvalósult az a madárvédelmi szempontból egyedülálló kezdeményezés, amely a veszélyes elektromos légvezetékek lebontását eredményezte. Az Európai Unió társfinanszírozásában lezajló beruházás eredményeképpen a tájba nem illő oszlopsorok lebontásával a Világörökség részét képező Hortobágyi Nemzeti Park a címhez méltó tájképi értékeit is visszanyerte.

 az elbontott vezetékekAz elbontott vezetékek

A Hortobágyon megvalósult az a madárvédelmi szempontból egyedülálló kezdeményezés, amely a veszélyes elektromos légvezetékek lebontását eredményezte. Az Európai Unió társfinanszírozásában lezajló beruházás eredményeképpen a tájba nem illő oszlopsorok lebontásával a Világörökség részét képező Hortobágyi Nemzeti Park a címhez méltó tájképi értékeit is visszanyerte.

A Nemzeti Fejlesztési Terv (NFT) Környezetvédelem és Infrastruktúra Operatív Program (KIOP) keretében 2004-2006 között 112 milliárd forint állt hazánk rendelkezésre. A KIOP keretében 52 db környezetvédelmi célú projekt kapott támogatást (az energetikai projektek nélkül) több mint 42 milliárd Ft értékben. Így valósult meg például a Velencei-tó környékének teljes körű csatornázása, a program keretén belül tisztulhatott meg Dombóvár város ivóvize, és épülhettek erdei iskolák a nemzeti parkokban.

ht1.thumbnailMagyarország rendkívül eredményes volt a támogatási pénzek felhasználásban – hazánk hívta le a legtöbb pénzt az új tagállamok közül a 2004-2006 közötti időszakban, a 27 tagú EU-ban a felhasznált támogatások aránya alapján pedig hazánk a negyedik helyen áll. 2007 végére a 16 ezer támogatott beruházásból 8 ezer átadásra került. A 2007-ben befejeződött beruházások közül a legnagyobb arányt, több mint 29 százalékot az életminőség javítását szolgáló fejlesztések képviselték.

htb.thumbnailA Hortobágy Európa egyik legfontosabb madár-élőhelye, teljes területe európai szintű védettséget élvez. A légvezetékek azonban számos szerencsétlen madárpusztulást okoztak a kritikus vezetékszakaszon. A földkábelek lefektetésével a program célja ennek a helyzetnek, illetve a pusztai, Világörök-ségi tájba nem illő oszlopsorok látványának a megszüntetése volt.

ht2.thumbnailA Hortobágyi Nemzeti Park által a KIOP pályázatán nyert, 1 milliárd forintot is túlszárnyaló támogatásból az E.ON Tiszántúli Áramszolgáltató Zrt. mintegy 80 km hosszúságban cserélte földkábelre a térségében az elektromos légvezeték szakaszokat. A KIOP projekt a földkábel építésének költségeit fedezte, az E.ON finanszírozta a légvezeték szakaszok bontását és az egyéb költségeket, ami több mint 100 millió forintot jelent. A kivitelezési munkák 2007 júliusában kezdődtek és októberig tartottak. A beruházás eredményeképpen megvalósult a veszélyeztetett fajok védelme, és a Világörökség részét képező Hortobágyi Nemzeti Park a címhez méltó tájképi értékeit is visszanyerte.

A KIOP-ban megfogalmazott célokat az Új Magyarország Fejlesztési Tervben a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) viszi tovább. Az Operatív Program átfogó célja Magyarország fenntartható fejlődésének elősegítése. Ezen belül is kiemelt célja, hogy mérsékelje hazánk környezeti problémáit, ezzel javítva a társadalom életminőségét és a gazdaság környezeti folyamatokhoz történő alkalmazkodását.

A KEOP támogatási kerete 1037 – 1430 milliárd forint (2007 – 2013 időszakban). A fejlesztések fő fókusza az egészséges, tiszta települések megvalósítása, vizeink jó kezelése, hatékony energia-felhasználás, természeti értékeink jó kezelése, megújuló energiaforrás-felhasználás növelése és a fenntartható életmód és fogyasztás támogatása.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.