2024.május.18. szombat.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Látogatás egy hadihajón

2 perc olvasás

a_hadihajo.jpg

Az USS Oscar Austin hadihajó, háttérben egy kórházhajó

Osló tengerpartjánál, az Akerhus erődnél van egy NATO-parancsnokság, mellette az Aker Brigge kikötőben rendszerint más-más hadihajó horgonyoz. Az arra sétáló norvégok megcsodálják. Van egy plakát is a parton, egy meghívó. A hajó 20-fős csoportokban megtekinthető az első tiszt vezetésével. Kérjük regisztráljon.

   Így esett meg, hogy az USS Oscar Austin DDG 79 nevű ameriai hadihajó fedélzetére beléphettem én is. Életemben at első ilyen kalandom volt, valószínűleg az utolsó is. Nem tudok jobb kifejezést használni, a látvány tekintélyt parancsoló. A csoportot vezető tiszt  elmondta, hogy a hajó névadója Oscar P. Austin amerikai tengerészgyalogos, aki 1969 februárjában a vietnami háború során hunyt el, hősiességéért és önfeláldozásáért posztumusz megkapta a legmagasabb amerikai katonai kitüntetést, a Medal of Honor-t.

   Kaptunk egy kis füzetecskét, benne a hajó leírásával, adatokkal. Az I. Kategóriájú, 155 méter hosszú, 9300 tonnás rombolót egy év alatt építették meg 2 milliárd dolláros költséggel. Különlegessége, hogy hátsó részén hangárt alakítottak ki, amely két helikoptert tud fogadni. A helikopterek a legnagyobb viharban is le tudnak szállni és be tudják azokat vontatni, rögzíteni a hangárban. A le- és felszállást egy (!) matróz irányítja.

   Fegyverarzenál dolgában sem áll rosszul a hatalmas csatahajó. Integrált felderítő- és fegyverrendszer, ágyúk, lokátorvezérlésű géppuskák, levegő-föld és föld-levegő Tomahawk-rakéták, tengeralattjáró-elhárító torpedók hármas torpedóvető csővel. A tiszt szerint a hajó gyakorlatilag sebezhetetlen. A berendezések energiaigényét a hajó saját, 60 megawattos rendszere termeli ki.

a_hajo_cimere.jpgA hajó felvarrója

A hajó minden alkatrésze, berendezése olyan, mintha új lenne, sehol egy folt, olajnyom, papírdarabka. A 380 fős legénység elhelyezésére szolgáló kajütök olyanok, mint az  MSC Sinfonia utasszállító luxushajó kabinjai. Megnézhettük a teljes kapacitással működő konyhát is, patikatisztaság, ételszag nélkül. Az orvosi rendelő irigylésre méltó.

   Szükséghelyzetben, például hurrikánok esetén a hadihajó egészségügyi segítséget, biztonsági és logisztikai támogatást tudna nyújtani. Helikopterei légi szállítási kapacitással is hozzájárulhat a védekezéshez.

 

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.