Az aranyár továbbra sem képes kilépni saját árnyékából. Hét hónapja tart már az elbizonytalanodott útkeresés egy 1.600 és 1.800 dollár közötti széles oldalirányú sávba beszorulva. Impulzusok hiányában nincs azonban egyértelmű iránya a kereskedésnek. Az eseménytelenség közepette egyedül Kínából érkezhet némi likviditás az arany piacára az ottani kötelező banki tartalékráta csökkentésével – tájékoztat a www.aranypiac.hu .

 

Az aranyár továbbra sem képes kilépni saját árnyékából. Hét hónapja tart már az elbizonytalanodott útkeresés egy 1.600 és 1.800 dollár közötti széles oldalirányú sávba beszorulva. Impulzusok hiányában nincs azonban egyértelmű iránya a kereskedésnek. Az eseménytelenség közepette egyedül Kínából érkezhet némi likviditás az arany piacára az ottani kötelező banki tartalékráta csökkentésével – tájékoztat a www.aranypiac.hu .

 

Meglehetősen pesszimista hangulat jellemzi jelenleg a nemesfémek piacát, mind a kereskedők, mind a magánbefektetők körében. A biztos menedék iránti vágy jócskán visszaesett, holott az árfolyamokat befolyásoló hosszútávú fölhajtóerőkben továbbra sem érhető tetten változás. Az európai adósságválság újbóli kiéleződése főként a Spanyolország okozta gondok nyomán ismét élre kelti a félelmeket az euró jövőjét illetően. Az emiatt alacsonyan maradó kamatok pedig hagyományosan az aranynak kedveznek. A kamatfronton nem kell számolni változással még jó ideig az Egyesült Államokban sem, sőt a konjunktúra döcögős alakulása továbbra sem zárja ki az esélyét a monetáris lazítás egy újabb felvonásának.

 

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) arra hívta fel a figyelmet egy a globális pénzügyi stabilitásról a napokban kiadott jelentésében, hogy „a biztonságos befektetések iránti kereslet a jövőben növekedni fog, de ilyenből egyre kevesebb az elérhető, ami növeli a biztonság árát a nemzetközi piacokon. A befektetők az eszközök értékét alapvetően a belső értékük alapján fogják megbecsülni." Ilyen belső értékkel bírnak a materiális vagyonelemek, mint például az ingatlanok vagy éppen az arany. Hogy mekkora potenciál nyílhat meg a biztonság felértékelődésében, arra pedig éppen az IMF és a Világbank tavaszi közgyűlésén tető alá hozott megállapodás utal. A most hétvégén megtartott rendezvényen nyilván nem ok nélkül duplázták meg a tagországok csaknem ezer milliárd dollárra a valutaalapnak a jövőbeni válságkezelésre fordítható forrásait.

 

Hogy efféle óvintézkedések mennyire megalapozottak lehetnek, arra Spanyolország és Olaszország szolgáltatnak jó példát jelenleg. Mindkét ország sikeres kötvényaukciókon van túl, de államháztartásuk finanszírozására csak 6% közeli, nagyon magas hozamszintek mellett találnak befektetőket. Márpedig a 6% egy olyan fájdalomküszöb, amely felett egyre kétségesebb a költségvetés fenntarthatósága. Főleg akkor, amikor a kilátások amúgy sem éppen bíztatóak. Az IMF a nemzeti össztermék közel 2%-os zsugorodásával számol az idén ebben a két Földközi-tenger menti országban, és 2013-ra sem jövendöl 0%-ot érdemben meghaladó gazdasági növekedést a számukra.

Munkanélküliség növekedése Európa probléma-országaiban

 

Ami Spanyolország helyzetét ezen túlmenően még kritikussá teszi az az, hogy az egyidejűleg drámai szintekre növekvő munkanélküliség mellett szinte garantálható, hogy Madrid nem lesz képes betartani az államháztartási deficit lefaragására tett ígéreteit. Márpedig Spanyolország egy igazi nehézsúlyú szereplő a világgazdaságban, amely ha bedől, akkor nagy eséllyel borul vele együtt az euró is. A maga 50 millió lakosával ugyanis a hispán gazdaság a negyedik legnagyobb Európában, és a 13. helyen van a világban. Könnyen elhervadhat tehát az európai pénzügyi stabilizálódásba vetett bizalom csírája, és ezzel ismét fellángolhat a tőke pánikszerű áramlása az arany, mint biztonsági menedék irányába.

 

Miközben Európa felett ismét gyűlnek a viharfellegek, és az élő legenda, Soros György szerint az euróövezet válsága halálos fázisába érkezett, az orosz jegybank rendületlenül növeli aranykészleteit. A központi bank pénteki közleménye szerint márciusban 1,8%-kal növekedtek az ország aranytartalékai 28,8 millió unciára (895,68 tonna). Egy hónappal korábban még 880,13 tonna volt az orosz jegybank nemesfémkészlete.

Arany, ezüst – technikai elemzés

 

Arany – technikai elemzés

 

Az arany árfolyama az év eleji gyors emelkedését korrigálja változatlanul. Ennek keretében megközelítette a kurzus korábban már az 1.600 dollárt is, de egyelőre tartja még magát e fontos lélektani szint fölött. Az árfolyam görbéje a korrekciós trend felső határvonala mentén tartózkodik jelenleg. Ahhoz, hogy a korrekció végéről lehessen beszélni, szükségszerűen ki kellene törni ebből a lefelé irányuló rövidtávú trendcsatornából, de igazán meggyőző emelkedésről csak 1.700 dollár felett, az 50- és 200-napos mozgóátlagok átszelését követően, lehetne beszélni.

 

Ezüst – technikai elemzés

 

Az ezüst jegyzése állhatatosan követi az immár egy éve tartó csökkenő trend felső határolóját. A stabilizálódás jele, hogy a volatilitás érzékelhetően alábbhagyott az utóbbi két hétben, és fontos támaszszintek sincsenek egyelőre akut veszélyben. Az árfolyam alakulásában megmutatkozik, hogy a piac minden kínálatot képes jelenleg felvenni, ezért nagyobb a valószínűsége annak, hogy a korrekció lassan a végéhez közeleg, mint egy további folytatásnak.

 

© www.aranypiac.hu  – Magyar Aranypiac Kft.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük