index_66.jpgBár a karácsonyi süteménykészítés sok ponton elbukhat, az alapja mégis a helyes lisztválasztás. Ebben ad most minden gyakorlott és kezdő sütőnek segítséget a Magyar Pékszövetség szakmai titkára, az ország egyik legelismertebb sütőipari szakembere.

Búzaőrlemények jelölései

Finomliszt BL 55

Fehér kenyérliszt BL 80

Félfehér kenyérliszt BL 112

Étkezési búzadara AD

Rétesliszt BFF 55

Graham liszt GL 200

Tésztaipari liszt TL 50

Étkezési búzakorpa

Tésztaipari durumdara TDD

Durum simaliszt DSL

Új liszt: Tönkölybúzaliszt

Rozsőrlemények jelölései

Fehér rozsliszt RL60 (rozsláng)

Világos rozsliszt RL 90

Sötét rozsliszt RL 125

Teljes kiőrlésű rozsliszt RL 190

Különleges őrlemények

Kukoricaőrlemények; liszt, dara, kásadara

Glutinliszt; a glutin szárított, őrölt sikér, természetes lisztjavító

Szójaőrlemények

Rizsőrlemények

Sokaknak kétféle liszt létezik, a „sima”, meg a „rétes”, és szinte rejtjel a csomagoláson lévő rövidítés – összegzi a mindennapok tapasztalatait Werli József, a Magyar Pékszövetség szakmai titkára. A ritkán sütők emiatt gyakran nem tudják a maximumot kihozni karácsonyi süteményeikből, és a lelkes készülődés nem egyszer kudarccal végződik. A közepes és nagyobb boltok lisztválasztéka ma ennél már sokkal szélesebb. A lisztet többféleképpen is csoportosítják, és mindez leolvasható a csomagolás rövid jeléből, ami mindig néhány betűből és számból áll. A betűk azt mutatják, hogy az adott liszt miféle gabonából készült, milyen szemcseméretben, a számok pedig a hamutartalomra vonatkoznak, ez minél magasabb, annál sötétebb a liszt, de a sütési tulajdonságai is változnak. Így például az RL190 egy teljes, vagy majdnem teljes kiőrlésű rozsliszt jele, a leggyakoribb BL55 pedig a köznyelvben csak „finom”, vagy „nullás” néven emlegetett, legkevesebb rost- és hamutartalmú búzaliszté.

Az egyszerűség kedvéért felsoroljuk, melyik lisztből milyen tésztát, süteményt érdemes elkészíteni. Az egyes tésztákat persze akár többféle, vagy másmilyen lisztből is elkészíthetjük, mi itt azt adtuk meg, amelyik a tapasztalatok szerint a legízletesebb eredményt és a legkönnyebb sikert ígéri.

Az otthoni kenyérkészítéshez a kiskereskedelmi forgalomban különböző összetételű, kifejezetten erre szánt keverékek kaphatók. Ezek között a készlisztek között van fehér kenyérliszt (BL80), búzaliszt-keverék, kevert búza és rozsliszt, ezeket különböző malmok készítik. Tudni kell, hogy az igazi rozskenyér legalább 60%-ban tartalmaz rozslisztet, és otthon, konyhai tűzhelyben sütve, főleg kezdők esetében nem lesz könnyű az elkészítése. Vagy hosszan kell vele kísérletezni, vagy inkább megvenni készen, van már választék. Természetesen süthető otthon olajos magvakat tartalmazó kenyér is, ebben az esetben külön kell minden hozzávalót beszerezni. Végül a legnagyobb „titok”: ha remekelni szeretnénk karácsonykor, ne az legyen a legelső próbálkozásunk…

 

“Sima” búzaliszt – BL55, BL60

“Kenyérliszt”, BL80, vagy kész keverékek

Rozsliszt-Finomliszt keverék (50-50%)

“Fogós liszt, rétesliszt”

Durumliszt

Omlóstészta

Tepertős pogácsa

Mézeskalács

Rétesek

Száraztésztákhoz

Keksz

Fehér kenyér, kifli, zsemle (magokkal, vagy rozsliszttel keverve is)

Házi mézes-krémes

Vajas tészták

 

Ostya

 

Zserbó

 

 

Felvert tészta

 

 

 

 

Kuglóf, kalács

 

 

 

 

Linzerek

 

 

 

 

Hókifli

 

 

 

 

Bejgli

 

 

 

 

Piték

 

 

 

 

Mindenféle élesztős és kelttészta

 

 

 

 

Vajas tésztákhoz használhatjuk ezt is

 

 

 

 

A tejes kifli és a vizes zsemle készítéséhez is megfelelő

 

 

 

 

Búzaőrlemények jelölései Különleges őrlemények Rozsőrlemények jelölései
Finomliszt BL 55 Kukoricaőrlemények; liszt, dara, kásadara Fehér rozsliszt RL60 (rozsláng)
Fehér kenyérliszt BL 80 Glutinliszt; a glutin szárított, őrölt sikér, természetes lisztjavító Világos rozsliszt RL 90
Félfehér kenyérliszt BL 112 Szójaőrlemények Sötét rozsliszt RL 125
Étkezési búzadara AD Rizsőrlemények Teljes kiőrlésű rozsliszt RL 190
Rétesliszt BFF 55
Graham liszt GL 200
Tésztaipari liszt TL 50
“Sima” búzaliszt    – BL55, BL60 “Kenyérliszt”, BL80, vagy kész keverékek Rozsliszt-Finomliszt keverék (50-50%) “Fogós liszt, rétesliszt” Durumliszt
Omlóstészta Tepertős pogácsa Mézeskalács Rétesek Száraztésztákhoz
Keksz Fehér kenyér, kifli, zsemle (magokkal, vagy rozsliszttel keverve is) Házi mézes-krémes Vajas tészták
Ostya Zserbó
Felvert tészta
Kuglóf, kalács
Linzerek
Hókifli
Bejgli
Piték
Mindenféle élesztős és kelttészta
Vajas tésztákhoz használhatjuk ezt is
A tejes kifli és a vizes zsemle készítéséhez is megfelelő

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük