2022.augusztus.14. vasárnap.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

COT-riport: Újra nőttek a dollár-eladások

2 perc olvasás

usd_banknotes_1.jpgA legfrissebb COT-riport által megfigyelt időszakban (november 29 – december 5) újra növekedett a dollár short pozíciók száma a 8 IMM (International Monetary Market) devizával szemben. Az eurót vették a legnagyobb mértékben az alapok (az utóbbi 5 hónapban alig változott az euró nettó long pozíciójának magas állománya), a jen volt a leginkább shortolt deviza, emellett még a kanadai dollárt shortolták az IMM devizák közül.

 

Az USA államkötvényeket a hozamgörbe elején (főleg a 2 és 5 éves államkötvényeket) adták az alapok, a 10 éves és ennél hosszabb lejáratú államkötvényeket vették, ezzel is laposítva a hozamgörbét. A 10 évesnél hosszabb lejáratú államkötvénye nettó long állománya 20 hónapja nem volt ilyen magas.

 

A részvényindexek terén a vétel volt jellemző a december 5-tel záródó egyhetes időszakban, így a spekulatív alapok pozícióit tekintve a részvényindexek együttes nettó short pozíciója a legalacsonyabb szintet érte el ebben az évben. A Dow Jones-t és az S&P 500-at vették az alapok, nagyobb mértékben, mint ahogy adták a Nasdaq 100-at.

 

A Bloomberg Árupiaci Index gyengült a legutóbbi COT-riport időszakában, erre reagálva 8%-kal vették vissza long pozícióikat a hedge fundok. Leginkább az aranyat, az ezüstöt és a rezet érintették a long pozíciók zárásai.

 

Az arany long pozícióit a kamatemelési várakozások és az adóreform által támogatott erős dollár miatt csökkentették az alapok a december 5-tel záródó egyhetes időszakban, ezzel az arany az utóbbi hónapok legnagyobb áresését szenvedte el. Az alapok reagáltak az ármozgásra, és az arany short állománya megduplázódott a COT-riport időszakában. Az ezüst is rosszul járt, 61%-kal csökkent a nettó long állomány, amely mögött elsősorban a short állomány növekedése állt.

 

A réz nettó long állománya hathónapos mélypontra süllyedt, amit a kínai növekedéssel és így az ázsiai ország által támasztott kereslettel kapcsolatos növekvő aggodalom magyaráz.

 

A sikeres Opec-ülést profitrealizálás követte, a Brent és a WTI együttes nettó long pozíciója kismértékben csökkent. A továbbra is igen magas spekulatív pozíció (közel egymilliárd hordó) valószínleg nem fog érdemben csökkenni az év hátralévő részében.

 

 

Ole Hansen, Saxo Bank

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.