2024.június.21. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

LÉTFONTOSSÁGÚ A FOGYASZTÓI BIZALOM HELYREÁLLÍTÁSA

7 perc olvasás
 <span class="inline left"><a href="/node/10553"><img class="image thumbnail" src="/files/images/erste.thumbnail.gif" border="0" alt="www.erstebank.hu" title="www.erstebank.hu" width="100" height="47" /></a><span style="width: 98px" class="caption"><strong><a href="http://www.erstebank.hu/">www.erstebank.hu</a> </strong></span></span><p> Várhatóan 0,4 százalékkal esik vissza a GDP 2009-ben az euró-övezetben, az infláció pedig 1,5 százalékra csökken - állapítja meg a nemzetközi Erste Csoport jövő évi gazdasági és tőkepiaci kilátásokról szóló elemzése, amit 2008 december 4-én Bécsben ismertettek a szaksajtóval.</p><p> 

 www.erstebank.huwww.erstebank.hu

 Várhatóan 0,4 százalékkal esik vissza a GDP 2009-ben az euró-övezetben, az infláció pedig 1,5 százalékra csökken – állapítja meg a nemzetközi Erste Csoport jövő évi gazdasági és tőkepiaci kilátásokról szóló elemzése, amit 2008 december 4-én Bécsben ismertettek a szaksajtóval.

 

 www.erstebank.huwww.erstebank.hu

 Várhatóan 0,4 százalékkal esik vissza a GDP 2009-ben az euró-övezetben, az infláció pedig 1,5 százalékra csökken – állapítja meg a nemzetközi Erste Csoport jövő évi gazdasági és tőkepiaci kilátásokról szóló elemzése, amit 2008 december 4-én Bécsben ismertettek a szaksajtóval.

 

 Az Egyesült Államok lomha gazdasági növekedéssel terhes év elé néz, a kelet-közép-európai gazdasági növekedés átlaga viszont magasabb lesz, mint az eurózónáé.  A kötvénypiac (kiváltképp az államkötvények) profitálhatnak a válságból, a pénzintézet elemzőinek várakozása szerint 2009 derekán megjön a befektetők étvágya a kockázatosabb befektetési kategóriák (például a vállalati kötvények) iránt.

Súlyosan visszavetette a szeptember közepén tetőző pénzügyi válság a világgazdaság fejlődését. Egyes államoknak komoly lépéseket kellett tenniük azért, hogy ne mérgesedjen el még jobban a helyzet. „Számos különféle akció indult a világméretűvé duzzadt válság leküzdésére" – mondta Rainer Singer, az Erste Csoport kötvény- és devizapiaci szakértője az elemzést ismertető sajtótájékoztatón. „A kormányok mentőcsomagokat dolgoztak ki a gazdaságnak és elsősorban a bankoknak, nemcsak a pénzpiacok stabilizálása érdekében, hanem azért is, hogy időben  megakadályozzák a recessziós spirál beindulását. Rendkívül fontos, hogy a gazdasági növekedés motorja ne álljon le, ugyanakkor helyreálljon a fogyasztói bizalom. Nem csak a befektetők ódzkodnak mostanában a kockázatoktól, hanem a fogyasztók és a vállalkozások is. A pénzpiacokon ezért még egy ideig várhatóan fennmarad a magas kockázati felár" – tette hozzá Rainer Singer.

„A kötvénypiac most profitál a válságból, kiváltképp az államkötvények tekinthetők biztonságok befektetésnek" – jelentette ki Gudrun Egger, az Erste Csoport kamat- és kötvényszakértője. Az Erste Bank elemzői továbbra is a rövid lejáratokat javasolják az elkövetkezendő hónapokra. A jövő év közepe tájékán az államkötvények valószínűleg enyhe korrekción mennek keresztül, vélhetően megnövelve az érdeklődést a kockázatosabb befektetések (például a vállalati kötvények) iránt.

Euróövezet: rekordmélységbe csökkenhet a kamatszint

Az euróövezet növekedési ciklusa zsugorodási fázisba ért a magas infláció és az ezzel  összefüggésben a keresletben jelentkező visszaesés miatt. A gazdasági hanyatlást szeptember közepétől a romló pénzügyi környezet is gyorsította. Jelen pillanatban nem lehet előre látni, hogy milyen mély lesz a recesszió és mennyi ideig fog tartani. Éppen ezért a fogyasztók visszafogják vásárlásaikat, a kulcsfontosságú iparágakban működő vállalatok pedig a termelés csökkentésével és beruházási terveik elhalasztásával reagálnak. Az Erste Csoport elemzői úgy számolnak: az eurózóna bruttó nemzeti terméke 0,4 százalékkal csökken 2009-ben. A gazdasági visszaesés, a csökkenő nyersanyagárak és a bázishatás miatt az infláció várhatóan 1,5 százalékra enyhül jövőre. Ennek nyomán az Európai Központi Bank számára nagyobb tér nyílik arra, hogy 2009 első félévében a mindenkori legalacsonyabb szintet jelentő 1,5 százalékra csökkentse az alapkamatot, ami értelemszerűen a pénzpiaci kamatokat is lejjebb nyomja. Az államkötvények hozama az első időkben még emelkedhet is a befektetők kockázatkerülő magatartása miatt. A kamatcsökkentési ciklus végeztével és az államkötvények kibocsátásában tapasztalt felfutás nyomán a hozamok 2009 első felének végétől várhatóan ismét emelkedésnek indulnak.

USA: Lomha gazdaság

Az Egyesült Államok gazdasága visszaesőben van. Az azonban még nem világos: a gazdaság negatív teljesítménye mennyiben tulajdonítható a pénzpiaci válságra adott közvetlen reakciónak és mennyire mélyül el a visszaesés amiatt, hogy a fogyasztók az elmúlt hónapok során visszafogták kiadásaikat. Mennyi ideig tart a romló munkaerőpiaci adatok és szűkülő kereslet által táplált lefelé mutató spirál? Ez ugyanakkor azt a kérdést is felveti, hogy a különféle, sosem látott méretű mentőcsomagok és gazdaságélénkítő tervek mennyire lesznek képesek hatékonyan kezelni a válságot. Az elemzők óvatos becslése alapján a reálgazdaságnak a pénzügyi szektorba vetett bizalma lassanként helyreáll. Az azonban kérdéses, hogy ez visszafelé is igaz lesz-e, vagyis egyelőre nem látni, miként alakul majd a hitelezési oldal. Ezekben a hetekben kiváltképp nagyfokú a bizalmatlanság és a bizonytalanság, ám az elemzők úgy vélik: ugyan az amerikai gazdaság rendkívül gyenge év elébe néz, végül azonban mégis stabilizálódik a helyzet a tengerentúlon. A költségvetési hiány óriási mértékű növekedése az egyik olyan tényező, amelyhez már most teljesen biztosnak látszik, s ez további kockázatokat jelent majd a finanszírozási költségekre vonatkozóan.

Kelet-Közép-Európa: Az eurózónál magasabb gazdasági növekedés

A várakozások szerint a kelet-közép-európai régió szintén gyenge gazdasági év elé néz. A legjelentősebb exportpiac, vagyis az euróövezet felé irányuló kivitel csökkenése biztosra vehető. Sőt, ciklikus visszaesés várható az elmúlt évek erőteljes növekedése után. „Az érintett országok versenyelőnye és még mindig meglévő felzárkózási potenciálja ennek ellenére is az eurózóna bővülési ütemét meghaladó átlagos gazdasági növekedés irányába mutat, de jelentős eltérés lehetséges a térség egyes országai között" – jelentette ki Rainer Singer a sajtótájékoztatón. Az érintett devizák és kötvények piaci árazásában megjelenik a pénzpiaci válság okozta bizonytalanság, amelynek következtében ezek rendkívül alacsony értéket vesznek fel a fundamentális adatok alapján számolva. A kelet-közép-európai régió pénzpiacai ezért nagy valószínűséggel jelentősen profitálni fognak a világgazdaság stabilizálódásából. A csökkenő inflációs ráták és a szintén csökkenő alapkamat-szintek további támaszt nyújthatnak a kötvénypiacok számára.

A vállalati eurókötvények piacát a folyamatos bizonytalanság jellemzi jelenleg. Ennek oka a gazdasági visszaesések abban a fázisában keresendő, amikor zuhanó kamatszintek, csökkenő vállalati nyereségek, és a hitelportfóliók minőségromlása a jellemző. „Azzal számolunk, hogy a gazdasági mélypont elérése után az eurózónában 2009 második félévében lassan megindul a vállalati nyereség emelkedése, fokozatosan csökken az eladósodottság, valamint a hitelek minősége is javulásnak indul" – jelentette ki Elena Statelov. A kockázati felár várhatóan magas szinten marad képlékeny, és a hitelmarzsok csökkenése csak 2009 második félévétől várható. A befektetők nagy megtérüléssel kecsegtető kötvényeket vásárolhatnak, különösen igaz ez a vonzó árcédulával ellátott új kibocsátásokra. Azonban a megfelelő értékpapírok kiválasztása és a hitelkockázat-elemzés létfontosságú ebben az esetben is. A defenzív szektorok időközben megdrágultak, ám stabil nyereségtermelő képességük miatt az elemzők továbbra is favorizálják a telekom-társaságok, a közművek és a nem ciklikus fogyasztási termékeket előállító vállalatok értékpapírjait.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.