2024.július.14. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Lobbista voltam

2 perc olvasás

hakobi 2.

A lobbizás az Egyesült Államokból származik, a „lobby” szó előcsarnokot jelent magyarul. Az amerikai képviselőház előcsarnokáról van szó, ahol a különböző érdekcsoportok tagjai az ott tartózkodó képviselőket igyekeznek saját, vagy megbízója ügyei mellé állítani. Számukra kedvező döntésekre, javaslattételekre rávenni, tanulmányokat átadni, mielőtt bemennek az ülésterembe törvényt hozni. Mindez szigorú törvényes keretek betartásával, vagyis valójában semmi köze a korrupcióhoz.

Életemben egyszer lobbiztam unokatestvérem fia érdekében, az eset már régen történt. István növénybiológus professzor és az Egyesült Államokban él évtizedek óta. Ő kért meg a lobbizásra, amelyet szívesen elvállaltam. Tevékenységem abból állt, hogy levelet írtam minden olyan hazai egyetemi tanszéknek, ahol növénybiológusokat képeznek.

Tisztelt Professzor Úr!

Steve Jakobi biológus, magyar-amerikai kettős állampolgár, fél évre Magyarországra látogat. Szakterülete a növénypatológia, főállásban az Alfred State College (New York) professzora. Biológiát, ökológiát, növényanatómiát, botanikát tanít. Több éven át kutatta a West Virginia University megbízásából az erdei fák, kiemelten az amerikai gesztenye, tölgyfa betegségeit és a védekezés módját.

Végzettsége: BS: University of Cincinnati (Ohio), MS: West Chester University (Pennsylvania). PhD: West Virginia University (Morgantown).

Szívesen tartana előadásokat a növénybiológia tárgyat választóknak teljes szakterületének témaköreiből, természetesen bármilyen ellenszolgáltatás nélkül. Munkájáról írt könyvéből szeretne ajándékozni 50 példányt a Tanszék könyvtárának és az érdeklődő hallgatóknak.

Jól beszél magyarul, de ha az előadásokra sor kerülne, azokat angol nyelven szeretné tartani. Kérem Professzor Úr szíves válaszát a felajánlást illetően, hogy az esetleges időpontokat egyeztetni tudjam.

Fél évet vártam. Egyetlen választ sem kaptam a küldött levelekre.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.