A Madárpark bejárata

Az állatgyógyászatban sajátos helyet elfoglaló Madárkórház Alapítvány 1999 óta mûködik. Legfõbb tevékenysége a védett madarak állatorvosi gyógykezelése, állatkórházi ellátása, és gyógyulásuk utáni természetbe való visszahelyezése.

  A Madárpark bejárata

Az állatgyógyászatban sajátos helyet elfoglaló Madárkórház Alapítvány 1999 óta mûködik. Legfõbb tevékenysége a védett madarak állatorvosi gyógykezelése, állatkórházi ellátása, és gyógyulásuk utáni természetbe való visszahelyezése. A Madárkórház igényes csontmûtétek szakszerû végzésére is alkalmas mûtõvel, röntgennel, laborral és a kor színvonalának megfelelõ mûszerekkel felszerelt rendelõjében évente több száz védett madár ingyenes kezelése történik.

Ezek között a szalakótától a bölömbikán át a rétisasig sokféle madár elõfordul, melyek jelentõs része szabadon bocsátásra kerül. A sérülések közül a törések a leggyakoribbak, de elõfordul, hogy mérgezéses tünetekkel kerülnek a madarak az alapítványhoz. A madárkórház tevékenységének legeredményesebb része a megelõzést szolgáló környezetvédelmi szemléletformáló oktatás, nevelés, tájékoztatás. Ennek részeként rendszeresen szerveznek gólyamentõ tábort, elsõsorban fiatalok részére.

KirándulókKirándulók MûtõMûtõ
"Sasröptetõ" - játék"Sasröptetõ" – játék Solymász a bemutatónSolymász a bemutatón
A tóA tó Madárröpde -voilerMadárröpde -voiler

A röpdékben megtekinthetõk a kezelt páciensek, de a betegek egy részének gyógyulását is zavarja a látogatóforgalom, így a Madármentõ Kiállítás amellett, hogy Hortobágy egyik érdekes turisztikai látványosságát adja, egyben olyan példa értékû, hiánypótló megoldás, mely mindezeket lehetõvé teszi anélkül, hogy zavarná a munkát, vagy a betegeket. Létrehozásával a madárkórház tevékenységét megismerni akaró, állatbarát és természetkedvelõ érdeklõdõk, óvodai-iskolai csoportok, szakemberek igényeit igyekeznek kielégíteni.

Újszerû ötletekkel, egyedi, diorámás preparátumokkal, poszterekkel, fotókkal, eredeti röntgenképekkel, laborleletekkel, újságcikkekkel, sok videó anyaggal, és ipari kamerákon keresztül élõ közvetítéssel megfelelõ szakvezetés mellett a látogató nemcsak a madárkórház tevékenységébe tekinthet be, hanem megismerkedhet azokkal a lehetõségekkel, melyekkel a természetben járva sérült, beteg madarakon segíthet, felismerheti az egyes életközösségeket fenyegetõ veszélyforrásokat és a megelõzés lehetõségeit.

http://web.axelero.hu/pusztadr/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük