2024.április.14. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Maestro a középpontban – Maestro Solti Nemzetközi Karmesterverseny

4 perc olvasás

solti.jpgA 2017. október 3-án kezdődött rangos eseménynek a budapesti Magyar Állami Operaház Erkel Színháza, valamint Európa egyik legjobb akusztikájú koncertterme, a pécsi Kodály Központ ad otthont.186 karmestertehetség nyújtotta be jelentkezését a világ negyven országából, Kínától Oroszországon át Amerikáig. Az alapos előválogató után negyvenen jutottak az elődöntőbe.

 

Az első és második forduló 2017. október 3. és 10. között a Magyar Operaház Zenekara és a Győri Filharmonikus Zenekar közreműködésével szerez majd izgalmas pillanatokat a versenyzőknek és az érdeklődő közönségnek. A döntő december 13. és 15. között zajlik, ahol a beválogatott versenyzők a Pannon Filharmonikusokat vezényelve mérhetik össze tehetségüket a pécsi Kodály Központban. A pécsi gálakoncert december 16-án ünnepi műsorral tiszteleg Solti György és szellemi örökösei előtt.

 

Lady Valerie Solti védnökségével erős nemzetközi mezőny mérkőzik a Maestro Solti Nemzetközi Karmesterversenyen a Filharmónia Magyarország szervezésében. A fiatal dirigensek 2002 óta nem csillogtathatták meg tehetségüket hazánkban televíziós közvetítés keretében, nagy médianyilvánosság előtt. A tét nagy: nemzetközi karrier elindulásának lehetősége, és 35.000 euró összértékű díj, melyet rangos nemzetközi zsűri ítéli oda a legjobbaknak.

 

Kobayashi Ken-Ichiró, Kesselyák Gergely csak néhány név azok közül, akiket 1974-ben a Nemzetközi Karmesterverseny indított el a sikeres zenei életpályán. Mindkét kiválóság szerepet vállalt a Filharmónia Magyarország által szervezett, nagy hagyományú zenei verseny 2017-es megújításában. Zsűritagként ugyanis ők is fogják értékelni a versenyzőket Eötvös Péter világhírű zeneszerző, a zsűri doyen-e; Alpaslan Ertüngealp, az Association des Artistes pour la Paix vezetője; Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója; Bogányi Tibor, a Pannon Filharmonikusok vezető karmestere; valamint Berkes Kálmán, a tokiói Musashino Zeneakadémia volt tanára és a szimfonikus zenekar vezető karmestere mellett. A zsűriben nemcsak karmesterek, hanem a nemzetközi klasszikus zene kiemelkedő menedzserei is képviseltetik magukat, így Spanyolország egyik legjelentősebb zenei intézményének, a Centro Nacional De Difusión Musicalnak (CNDM) a vezetője, Antonio Moral, Lesley Rosenthal, a New York-i Lincoln Center igazgatója. A verseny fővédnöke Dr. Áder János, Magyarország Köztársasági Elnöke, védnökei Dr. Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára, valamint – amely igazi kultúrdiplomáciai sikernek számít – Lady Valerie Solti, Solti György özvegye is vállalt védnökséget. Maestro Solti Nemzetközi Karmesterversenyre támogatója az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzeti Kulturális Alap.

 

Nemzetközi karrierlehetőségeket nyit meg a verseny

„Ha jobban olvasol az emberek szívében, mint a kottában, akkor már közelebb jutottál ahhoz, hogy jó karmester légy!”– nyilatkozott Kobayashi Ken-Ichiro a 2017-ben megújult Maestro Solti Nemzetközi Karmesterversenyről. Arra intett, hogy a karmester legyen láthatatlan, hiszen a zenekar az, aminek tündökölnie kell. A mezőny igen erős: 186 karmestertehetség nyújtotta be jelentkezését a világ negyven országából. Az alapos előválogató után negyvenen jutottak az elődöntőbe. A vezénylendő művek között nyitányok, szimfóniatételek, operarészletek, versenyművek és szimfonikus költemények szerepelnek. A versenyzőknek mind a három forduló teljes repertoárját meg kell tanulniuk, de a kottahasználat engedélyezett.

 

„A Maestro Solti Nemzetközi Karmesterverseny sikeres nemzetközi életpálya kezdete lehet, de feladatunknak tekintjük a közönség szolgálatát is: – hangsúlyozta Szamosi Szabolcs, a Filharmónia Magyarország NKft. ügyvezető igazgatója – korszerű, felújított, közönségbarát formában szeretnénk megismertetni nemcsak a hazai, de a külföldi közvéleménnyel is az ígéretes tehetségű dirigenseket.”

 

A verseny interaktivitását kiemelve, a közönségnek lehetősége lesz a második forduló adása után egy versenyzőt bejuttatni a döntőbe. A verseny első helyezettje 20.000 euró, a második helyezettje 10.000 euró, a harmadik helyezettje 5.000 euró pénzdíjban részesül. A magas pénzjutalmak mellett több díjfelajánlás is segíti majd a karmestertehetségek szakmai karrierjét. A verseny a médianyilvánosság bevonásával kíván lehetőséget biztosítani a szélesebb körű ismertségre. A fordulókat október közepétől december végéig, összesen tíz alkalommal, heti rendszerességgel az M5 csatorna tűzi műsorra. A rendezők izgalmas, fordulatokkal teli műsort ígérnek. Zenetörténeti jelentőségű pillanatok és karrierek születhetnek az elkövetkezendő időszakban. A versenykiírást, a repertoárt, valamint a jegyvásárlásról szóló információkat a Maestro Solti Nemzetközi Karmesterverseny hivatalos weboldalán olvashatják.

 

www.maestrokarmesterverseny.hu

 

Lantai József

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.