A Google eddig is azon dolgozott, hogy a világ kulturális örökségének minél nagyobb részét tegye mindenki számára hozzáférhetővé az interneten. Ebben most újabb fontos mérföldkőhöz érkezett, melynek bejelentésére 2012. április 3-án a Szépművészeti Múzeum Barokk Csarnokában  került sor.

A Google eddig is azon dolgozott, hogy a világ kulturális örökségének minél nagyobb részét tegye mindenki számára hozzáférhetővé az interneten. Ebben most újabb fontos mérföldkőhöz érkezett, melynek bejelentésére 2012. április 3-án a Szépművészeti Múzeum Barokk Csarnokában  került sor.

Két magyar múzeum részvételével a világ több mint 150 múzeumának 30 ezer műalkotása válik elérhetővé bárki számára néhány kattintással az interneten. A Google magyar és nemzetközi múzeumokkal, illetve új technológiával bővítette kulturális gyűjtőoldalát, az Art Project-et. Az új technológiának köszönhetően szabad szemmel láthatatlan részletek fedezhetőek fel a magyar múzeumok műkincseiből is.  

 

Az Art Project a Google kulturális kezdeményezése, melynek célja, hogy megőrizze és mindenki számára hozzáférhetővé tegye a világ kulturális kincseit. A Google technológiájával, a múzeumok pedig műkincseikkel és szakértelmükkel járultak hozzá az együttműködéshez. Mostantól összesen 40 ország 151 intézménye jelenik meg ezen az ingyenes online platformon és 30 000 műkincs nagy felbontású digitalizált változatát csodálhatja meg bárki a projekt honlapján (googleartproject.com). Virtuális sétát mától már 46 külföldi múzeumban lehet tenni a Street View („Utcakép") nézet segítségével, ez a szám pedig várhatóan tovább bővül. A látogatók az alkotásokat saját gyűjteményekbe rendezhetik, ezeket pedig ismerőseikkel is megoszthatják. A Google globális virtuális múzeumában a festményeken és szobrokon túl olyan különlegességek is helyet kaptak, mint brazil utcai graffitik, ősi afrikai sziklarajzok és az iszlám iparművészet alkotásai is.

 

2012. április 3-án, az egész világon egyszerre jelentették be, hogy a projektet 4 kontinensre terjesztik ki. A projekthez két hazai múzeum csatlakozik. A Magyar Nemzeti Galéria összesen 40 művész 52 műalkotásával, a Szépművészeti Múzeum pedig 106 művész 151 műtárgyával jelenik meg az Art Project honlapján.

 

A kezdeményezést üdvözölte Szőcs Géza, Kultúráért Felelős Államtitkár (NEFMI): „Meggyőződésem, hogy a Google Art Project nem csak a múzeumok gyűjteményeinek látogatottságát növeli, hanem a magyar kulturális örökség és egyéb látványosságok iránt is felkelti az érdeklődést a világ számos pontján, továbbá a művészeti oktatásban is jelentős szerepet játszik majd."

 

A Magyar Nemzeti Galéria új lehetőséget lát a magyar művészet számára az Art Project-ben. A korábban csatlakozott múzeumok tapasztalatai alapján a látogatók számának növekedését is várják.

A Google Art Project-nek köszönhetően a magyar művészettörténet kiemelkedő alkotásai eddig soha nem látott felbontásban érhetőek el a világ minden pontján. A gigapixeles képeken a festmények legapróbb részletei is megfigyelhetőek, a festők minden egyes ecsetvonása látszik.  Hisszük, hogy ezzel az új kommunikációs csatornával növekszik a múzeumunkat felkereső látogatók száma, így egyre többen ismerhetik meg a magyarországi festészet leghíresebb alkotásait, s könnyebben ráismerhetnek a világ múzeumaiban található művek közeli és távoli rokonaira" – mondta Szücs György, a Magyar Nemzeti Galéria megbízott főigazgatója.

 

A Szépművészeti Múzeum szerint az Art Project a régió legfontosabb, ámde mindeddig rejtve maradt kincseit hozza a felszínre.

Ugyan a budapesti Szépművészeti Múzeum a Bécs és Szentpétervár közötti térség legjelentősebb európai művészeti gyűjteménye, még mindig az európai múzeumi térkép egyik „best kept secret"-je. A Google projektje által most a világ bármely pontjáról felfedezhetővé válik a Szépművészeti Múzeum mintegy 150 páratlan műkincse, az antik és az ókori egyiptomi emlékektől a kortárs művészek alkotásaiig. Bízunk abban, hogy a kezdeményezés még több látogatót inspirál ezen izgalmas múzeum felfedezésére itt, Európa szívében" – mondta Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója.

 

Heal Edina, a Google Magyarország vezetője örömét fejezte ki az Art Project bővítése és a hazai múzeumok csatlakozása kapcsán.

„Csak keveseknek adatik meg, hogy akár csak néhány nagyváros múzeumait bejárják. Néhány évvel ezelőtt éppen emiatt kezdett 4 Google dolgozó szabadidejében azon dolgozni, hogy hogyan lehetne a Google rendelkezésére álló technológiákat a művészet, a kultúra javára fordítani. Így kezdődött az Art Project. Ma pedig négy kontinensen egyszerre 30 ezer műalkotás válik bárki számára hozzáférhetővé az interneten. Büszkék vagyunk rá, hogy ennek a globális eseménynek Magyarország is részese. Két hazai múzeumból összesen több mint 200 műkincs került fel a világhálóra nagy felbontásban. A Google szerencsés, hogy lehetősége van így segíteni a múzeumokat, az internetezőket és magyar kultúrát is."

 

Az Art Project bővítése a partnerek számának növekedése mellett további fontos újításokat is hozott. Mintegy 46 együttműködő partner – köztük a Magyar Nemzeti Galéria – kiválasztott műalkotásait rendkívül nagy részletességet biztosító, szupernagy felbontású, úgynevezett „gigapixeles" technológiával fényképezték le. Minden ilyen kép mintegy 7 milliárd pixelből áll össze, így a néző olyan részletességgel tanulmányozhatja az ecsetvonásokat és a kidolgozást, amely szabad szemmel nem lenne lehetséges.

A nehezen észrevehető részletek tisztán láthatóvá válnak, mint például a rejtélyes, tekervényes kőbe vésett jelek a mexikói napkövön (Piedra del Sol), vagy MS mester Mária látogatása Erzsébetnél című 1506-ban készült képén a háttérben lévő kisebb hídon álló két alak. Ez a kétszereplős jelenet, amely a kép középponti jelenetét ismétli meg, többször is megjelenik az alkotáson.

 

A felhasználók emellett mostantól egy felületen kereshetnek a műalkotások között, a művész neve, műalkotás, művészeti ág, múzeum, ország, gyűjtemény és időszak szerint is. A „Collection" funkció segítségével pedig a műalkotásokból tetszés szerinti összeállíthatják személyre szabott gyűjteményüket. A festményekhez megjegyzést fűzhetnek, majd a gyűjteményt megoszthatják másokkal. A funkció emellett diákok és pedagógusok számára is ideális eszközt jelenthet közös projektek, tananyag vagy más gyűjtemények elkészítéséhez.  Az oldalon a Google+ és annak videós chat szolgáltatása (Hangout) is elérhető.

 

A Google innovatív keresőtechnológiái emberek milliói számára teszik elérhetővé a keresett információkat nap mint nap. A céget 1998-ban Larry Page és Sergey Brin, a Stanford Egyetem PhD-hallgatói alapították. A Google ma a világ egyik legértékesebb webes vállalata minden nagyobb piacon. A cég hatékony hirdetési programja mérhető eredményeket nyújt a legkisebb és a legnagyobb vállalkozásoknak egyaránt, miközben hasznos információkkal szolgál felhasználóinak. A Google főhadiszállása a Szilícium-völgyben van, irodái pedig megtalálhatók szerte Amerikában, Európában és Ázsiában. További információért látogassa meg a www.google.hu oldalt.

 

Az Art Project honlapját indulása óta eddig több mint 20 millióan keresték fel. A Versailles-i kastély készített egy toplistát arról, mi hozza a látogatókat hozzájuk, az Art Project a leghatásosabb öt megoldás közé került. Az Uffizi honlapjának látogatottsága pedig az Art Project előtti napi 5 ezer főről 30-40 ezer főre nőtt, közölték a múzeumok képviselői.

Az Art Project számokban

●        151 múzeum

●        85 város, 40 ország

●        46 db „gigapixeles" kép

●        Több mint 30 000 nagyfelbontású kép

●        6000 művész

●        40 művész 52 alkotása a Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményéből

●        106 művész 151 alkotása a Szépművészeti Múzeum gyűjteményéből.

 

 

http://www.googleartproject.com/

 

foto: Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük