2022.01.25.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Már 20.000 látogató látta az idei év újdonságait Fraknó várában!

3 min read
<span class="inline left"><a href="/node/3247"><img class="image thumbnail" src="/files/images/Karl_Wessely_Bert_Szita_Myra_Berta_Attila.thumbnail.jpg" border="0" alt="Mag Karl Wessely és a 20 000-ik látogató: Berta Attila és Berta Szita Myra" title="Mag Karl Wessely és a 20 000-ik látogató: Berta Attila és Berta Szita Myra" width="100" height="75" /></a></span>Fraknó vára az idei szezonban Ausztriában egyedülállónak számító, új fényben pompázik valamint számos restaurálási munkálat és kiállítási projekt is elkészült. Mag. Karl Wessely, az Esterházy Privatstiftung (Magánalapítvány) kulturális részlegének vezetõje múlt szombaton Fraknó várának 20.000. látogatóját köszöntötte. <p>

Mag Karl Wessely és a 20 000-ik látogató: Berta Attila és Berta Szita MyraFraknó vára az idei szezonban Ausztriában egyedülállónak számító, új fényben pompázik valamint számos restaurálási munkálat és kiállítási projekt is elkészült. Mag. Karl Wessely, az Esterházy Privatstiftung (Magánalapítvány) kulturális részlegének vezetõje múlt szombaton Fraknó várának 20.000. látogatóját köszöntötte.

Mag Karl Wessely és a 20 000-ik látogató: Berta Attila és Berta Szita MyraFraknó vára az idei szezonban Ausztriában egyedülállónak számító, új fényben pompázik valamint számos restaurálási munkálat és kiállítási projekt is elkészült. Mag. Karl Wessely, az Esterházy Privatstiftung (Magánalapítvány) kulturális részlegének vezetõje múlt szombaton Fraknó várának 20.000. látogatóját köszöntötte.

Nagy meglepetés érte azt a magyar házaspárt, akiket a vár 20.000. látogatójaként virágcsokorral és borral köszöntött Mag. Karl Wessely. A soproni Berta család gyakran látogatnak el Fraknó várában és tekintik meg a kiállításokat és a programokat. Ezúttal is egy koncert miatt utaztak Fraknóra. Berta asszony azt mondja, tervezi, hogy ezután is gyakran ellátogat majd- barátokkal is – Fraknóra hogy megtekintse az egykor magyar várar és az egyedülálló kincseit.

Fraknó vára a 17. század eleje óta az Esterházy család tulajdona és napjainkig ?trezorként" õrzi a jelentõs mûgyûjteményüket. Az Esterházy kincstár Európában az egyetlen olyan Kunst- und Wunderkammer (mûvészeti és csodakamra) gyûjtemény, amely még az eredeti helyén és az eredeti állapotában található meg.

A 17. századbeli értékes, merész filigrán tartókkal és oszlopokkal készült elefántcsontfaragványok a legnagyobb és legismertebbek közé tartoznak. Az Esterházy õsgaléria kiállítás Közép-Európa legnagyobb barokk családkép-gyûjteménye. Ritkaságként jelenik meg Drakula gróf (Vlad Tepes) egyetlen épen maradt egészalakos festménye, valamint Attila a hunok királyának portréja is.A kiállítás fénypontja a barokk ezüstbútorokkal berendezett szoba. A Fraknó várában található ezüstbútorgyûjtemény Európa legnagyobbjai közé tartozik. Mint ahogy Versailles ezüstjeit, úgy a többi európai gyûjtemény darabjait is beolvasztották a történelem során – többnyire a hadikassza javára. 

Európa legnagyobb magántulajdonú fegyvergyûjteménye, lenyûgözõ mennyiségû fegyverekkel a harmincéves hábrúból és a törökök elleni csatákból. Az idei évben számos restaurálási projekt is elkészült: a barokk Neptun kútból újra csobog a víz, a kápolna oratóriumában látható a gótikus pottendorfi oltár, két történelmi szalon invitál pompás esküvõkhöz, filigrán elefántcsont és különleges csont az Esterházy kincstárból, a fellegvár helyreállított díszterme barokk fényben csillog, az üveghídról pazar kilátás nyílik a Rozália régióra.

Az Esterházy Privatstiftung (Esterházy Magánalapítvány) az utolsó pár hónapban felújította és kiegészítette a vár  teljes megvilágítását. Az építészeti világítási koncepció alapján  készült el a változatos és hangulatos világítástechnika. Az udvarok és a bástyák is hatásosan meg lettek világítva és adnak keretet koncerteknek és rendezvényeknek. Teljesen új a nyugati szárny elõszöri megvilágitása, valamint a meleg színárnyalatokkal való játék. Ez a következetes világítási koncepció egy egész vár megvilágítását illetõen egyedülálló Ausztriában.

A gazdag kiállítási programot rendezvények sora – koncertek, neves aukciósházak szakemberei által végzett ingyenes becsüsnapok, speciális gyerekprogramok – színesíti.

http://www.esterhazy.at/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük