2024.április.12. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

450 millió forint a Szülõföld Alapból kulturális és egyházi célokra

3 perc olvasás
<p> <span class="inline left"><a href="/node/114"><img class="image thumbnail" src="/files/images/16073.thumbnail_0.jpg" border="0" alt="Magyar Köztársaság cimere" title="Magyar Köztársaság cimere" width="58" height="100" /></a></span><strong>Több mint 450 millió forint támogatást kapnak a Kárpát-medencei magyar pályázók kulturális és egyházi célokra a Szülõföld Alap forrásaiból. A támogatásból romániai, szlovákiai, szerbiai, ukrajnai, horvátországi, szlovéniai, ausztriai és a szórványban élõ magyar pályázók részesülnek.</strong></p><p>

 Több mint 450 millió forint támogatást kapnak a Kárpát-medencei magyar pályázók kulturális és egyházi célokra a Szülõföld Alap forrásaiból. A támogatásból romániai, szlovákiai, szerbiai, ukrajnai, horvátországi, szlovéniai, ausztriai és a szórványban élõ magyar pályázók részesülnek.

 Több mint 450 millió forint támogatást kapnak a Kárpát-medencei magyar pályázók kulturális és egyházi célokra a Szülõföld Alap forrásaiból. A támogatásból romániai, szlovákiai, szerbiai, ukrajnai, horvátországi, szlovéniai, ausztriai és a szórványban élõ magyar pályázók részesülnek.

A Szülõföld Alap egymillió forinttal támogatja például a Félsziget Fesztivál pályázatát, amely Erdély legjelentõsebb kulturális, ifjúsági és zenei rendezvénye. A rendezvény célja egy öt napon át tartó, mindenki számára kikapcsolódást nyújtó program megvalósítása. A fesztivál a román fiatalok körében is egyre népszerûbb.

Az Alap egymillió forinttal támogatja a Csíki Székely Múzeum pályázatát is. A múzeum szervezésében elsõ ízben rendeztek Munkácsy Mihály képeibõl nagyszabású kiállítást Erdélyben.

A Csemadok – Szlovákiai Magyar Társadalmi és Közmûvelõdési Szövetség pályázatát 20 millió forinttal támogatja a Szülõföld Alap. A Szövetség évek óta ápolja és fejleszti a felvidéki magyarság anyanyelvi kultúráját, hozzájárul a kulturális, mûvészeti, valamint a tudományos élet kiteljesedéséhez. A szervezet jelentõs szerepet vállal a szórványban élõ magyarság felzárkóztatásában is.

A szerbiai Fórum Könyvkiadó a könyvterjesztés fellendítésében vállalt szerepet. A szervezet egy olyan mobil könyvesboltot szeretne üzemeltetni, mely szerte a Vajdaságban szállítana könyveket. Ezt a célt 4 millió forinttal támogatja a Szülõföld Alap.

A Kárpátaljai Magyar Könyvtárosok Egyesülete komoly célt tûzött maga elé: a gyakran mostoha sorsú kárpátaljai magyar közkönyvtárak megsegítését, mûködési-fenntartási gondjaik enyhítését vállalta fel. A könyvtári hálózatot segítõ programot a Szülõföld Alap 19 millió forinttal támogatja.

Az Alap kiemelten támogatja a szórványmagyarság helyzetének javítását szolgáló projekteket. A Vajdasági Magyar Mûvelõdési Szövetség szórvány mûvelõdési házak javítására és felújítására 15 millió forint támogatást nyert el. A Romániai Evangélikus-Lutheránus Egyház – Püspöki Hivatal és a Téka Szórvány Mûvelõdési Központ tevékenységét a Szülõföld Alap egymillió forinttal támogatja.

A pályázati nyertesek teljes listája és a részletek megtalálhatóak a http://www.szulofold.hu/ honlapon.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.